Blogosfera Viribus Unitis

Roditeljska kuća Svetozara Borojevića – nacionalna sramota!

Objava 18. veljače 2017. 27 komentara 8150 prikaza
Roditeljska kuća Svetozara Borojevića u Mečenčanima. Foto: D. Tatić
Roditeljska kuća Svetozara Borojevića u Mečenčanima. Foto: D. Tatić
Roditeljska kuća Svetozara Borojevića u Mečenčanima. Foto: D. Tatić

„Naši krajevi - ostat će naši jer ih brani moć generala Borojevića“. Tako je proročanski izvještavao hrvatski tisak 1916. godine u jeku Prvoga svjetskog rata. I zaista, kraj listopada 1917. godine označio je i svršetak trogodišnjih nastojanja Talijana da probiju obranu koju je general Svetozar Borojević postavio na rijeci Soči i time pomrsio planove talijanskim iredentističkim težnjama. Cijela talijanska vojna sila na Soči je „polomila zube“. Hrvatski krajevi ostali su hrvatski, a moć generala Borojevića, uz ostalo, počivala je i na ugledu koji je hrvatski general uživao među Hrvatima i Slovencima za koje je obrana od talijanskih ofenziva predstavljala i obranu kućnog praga. Slava koju je Borojević tih dana proživljavao stavljala ga je uz rame s, u ono vrijeme, naveliko slavljenim generalom Paulom von Hindenburgom. 

Diljem hrvatskih zemalja sve se natjecalo u izrazima zahvalnosti generalu koji je slovenske i hrvatske krajeve spasio od talijanskih posezanja, a njegovo ime bilo je dobro poznato i svjetskoj javnosti. Krajem listopada 1917. godine Družba „Braća Hrvatskog Zmaja“ podignula je spomen ploču na Borojevićevom roditeljskom domu u Mečenčanima nadomak Hrvatske Kostajnice, pa je to malo selo tog dana bilo odredište brojnih delegacija koje su pristizale iz raznih hrvatskih krajeva.

„U nedjelju dne. 28. ovog mjeseca obavljena ja u rodnom mjestu slavnog našeg generala-pukovnika dra. Svetozara Boroevića prekrasna slava: Otkrivena je na njegovom očinskom domu u Mečenčanima brončana spomen ploča slavnog vojskovodje.“. Tako je izvještavao hrvatski tisak davne 1917. godine o odavanju počasti skromnom „Lavu sa Soče“, jedinom hrvatskom vojskovođi koji je nosio čin feldmaršala.

„Učesnici slave otkrića spomen-ploče na očinskom domu pozdravljaju s čitavim hrvatskim narodom Vašu Preuzvišenost. S Božjom pomoću pobijedili ste neprijatelja!“. Tako je glasilo priopćenje koje je organizacijski odbor iz Mečenčana toga dana odaslao generalu Borojeviću koji se tada nalazio na  Talijanskom bojištu zaokupljen progonom talijanskih snaga čije se povlačenje najbolje može okarakterizirati kao panično i bezglavo bježanje bez ikakvog reda ili koordinacije.

Roditeljska kuća Svetozara Borojevića trebala bi biti simbol obrane hrvatskih teritorija od talijanskih posezanja, koje talijanska iredenta ni danas nije prežalila. No, kako to kod nas često biva, u Mečenčanima danas gotovo da i ne postoji spomen na Borojevića. Iako je roditeljski dom jedinog hrvatskog feldmaršala pod zaštitom Ministarstva kulture, država ništa ne čini kako bi ga spasila od propadanja. U razgovoru s mještanima na vidjelo izlaze njihove frustracije: „Bili su ovdje iz Ministarstva kulture i iz Sabora su čak dolazili, ali kažu da nema novaca za obnovu Borojevićeve kuće“, govori mi mještanin i odmahuje rukom te nastavlja: „Pogledajte na što to liči? Sve se raspada, stražnji dio se već počeo urušavati, ovo prijeti svakome tko se nađe u blizini“ i odvodi me iza kuće gdje se vidi da cijela konstrukcija počiva na gredama koje popuštaju, a neki zidovi su i urušeni tako da životinje bez problema ulaze u kuću.

Zaborav koji je nepravedno na generala Borojevića nametnula bivša država, i dalje je na djelu. Nigdje ni spomena, obične table s natpisom koja bi upućivala prolaznika da nije riječ o običnoj ruševnoj straćari, a čak nema ni oznake da je riječ o zaštićenom kulturnom dobru. Baš ništa! A ima li veće znamenitosti od simbola hrvatskog otpora pred neprijateljskim posizanjem? Nebriga Ministarstva kulture i općenito hrvatske države prema ovoj građevini ujedno predstavlja i nebrigu prema svim hrvatskim žrtvama koje su položile svoje živote u obrani hrvatskih teritorija na Talijanskom bojištu u Prvome svjetskom ratu.

Kakav spomen na te hrvatske žrtve danas odaje Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, možete se i sami uvjeriti iz priloženih fotografija koje govore o današnjem stanju Borojevićeve roditeljske kuće. Fotografije su snimljene prije nekoliko dana. To je nacionalna sramota!

 

 

 • pp:

  Svetozar Borojević zaslužuje da mu se obnovi kuća i zaslužuje trg u Zagrebu. To je normalno ponašanje. To je poštovanje. I prema čovjeku i prema nama samima. Ako se ne poštuje takve ljude to govori puno o nama.

 • belimo:

  Zaborav bivše države...pa imamo sadašnju državu već četvrt stoljeća....

 • Avatar Madox
  Madox:

  Strašno, sramota. Gdje su drustva za zastitu povijesnih znamenitosti? Veliki propust koji govori sve o nama.