Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Debela Djevojka Mršava

Mi - telci?!

Mlijeko i mliječni proizvodi nisu ništa drugo nego jedan primjer sjajne reklame. Svaka popijena čaša mlijeka oduzima kalcij iz kosti.
Objava 14. kolovoza 2019. 9 komentara 2769 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Imaš mlika

- Hej, imaš mlika?
Nadam se da nemaš.

Sve krave nisu iste, podijelimo ih na dvije vrste i dajmo im ime.
Jedna nek se zove ‘Srećka’, a druga ‘Naša’.

'Srećka' je seljakova krava, ona je vegetarijanka, slobodno pase po pašnjacima, hrani se zelenom travom i sijenom, a kada postane noseća, proizvodi mlijeko za svoje tele, koje se njime hrani samo nekoliko mjeseci zbog rasta.
Tele naraste i do 8 puta veće u kratkom vremenu te ima 6-komorni stomak za probavu mliječnih enzima.
8 puta veće i pokaži mi svoj 6-komorni stomak?

‘Naša’ je ova naša krava, čije mlijeko nalazimo u dućanu na policama. Uzgaja se za masovnu proizvodnju i zapravo je biološka profit mašina.
Nikad nije vidjela pašnjak, živi u nehigijenskim i nehumanim uvjetima, proživljava ogroman stres stišćući se sa ostalim 'našim' kravama do nepomičnosti, u strašno malenim prostorima.
‘Naša’ se hrani žitaricama, industrijskim otpadom, sojom i ostacima drugih životinja te redovno prima injekcije hormona rasta i antibiotika.
Naša krava ‘Naša’ je toksična, a voljela bi biti kao ‘Srećka’ - vegetarijanka.

Mlijeko koje kupujemo u trgovini, a kupujemo ga sa svim gore navedenim sastojcima (soja, industrijski otpad, antibiotici, pesticidi, steroidi, hormoni stresa i rasta) također je i visoko obrađivano, procesima pasterizacije i homogenizacije, kojim je zapravo lišeno svih vitamina i minerala.

U jednom i drugom slučaju ove nakupine laktoze stvaraju grudice u crijevima i začepljuju ih, što mi proživljavamo kao otečenost, nadutost, bolove u trbuhu i dijareju.
Poslije se iz tijela izbacuju kao toksini ili otrovi, što zahtjeva dodatnu energiju od tijela, a mi to doživljavamo kao - umor 'bez razloga'.

Našino mlijeko, ne samo da nije zdravo za nas, već je i usko povezano sa mnogim bolestima.
Alergije, problemi sa sinusima i kožom, karcinomi, razne probavne smetnje, problemi sa rastom kod djece, česte infekcije ušiju, artritis, akne, karijes i osteoporoze.
Jel moglo bar bez zubi i kostiju, onog što nam tv i mliječna industrija godinama poručuje da upravo štitimo tim velikim čašama ove 'magične' tekućine? 
Nije.

Što se to zapravo krene naopako kad unesemo ovu našu 'super zdravu' visoko obrađenu tekućinu u tijelo?

Prvo je naopako to što uopće nije namijenjeno za naše tijelo po principu - nije tvoja mater, nije tvoje mlijeko. Onda je probrađeno i u obradi u potpunosti upropašteno. Zatim ga naše tijelo ne može probaviti, a onda da bi uspostavilo homeostazu, vadi kalcij iz naših kostiju.

Duža verzija: pH vrijednost našeg tijela određuje se ravnotežom kiseline i lužine u tijelu, jako je bitno za naše zdravlje da pH bude lagano lužinast, odnosno oko 70%.
I dok je kiselost bitna, povišene količine kiselosti, uzrok su mnogih zdravstvenih problema. Budući da je kalcij odličan neutralizator, naše tijelo stvoreno za preživljavanje te da bi zaštitilo bubrege i mokraćni trakt, mora resorbirati kalcij iz banke kalcija - kosti.

Znači, to naše mlijeko od slavnih 290 mg kalcija po čaši, koje zahvaljujući pasterizaciji, uopće nismo sposobni probaviti, ne samo da nam ne 'daje' kalcij, već remeti našu pH vrijednost i zapravo 'povlači' kalcij iz naših kostiju i osiromašuje ih.


Simpatična Srećka na suncu (Foto: pixabay.com)Ovako živi Naša (Foto: pixabay.com)


Ova slavna tekućina je zapravo za čovjeka otrovna, uzročnica je bolesti, krcata kemikalijama, napuhuje nas, usporava i deblja.
Kužiš jel da, kako nas je sve mliječne industrija prevarila?

I dok je kalcij bitan u našoj prehrani, zaista nije teško preporučene dnevne vrijednosti unijeti na zdraviji način, npr. sjemenkama sezama, sardinama, lososom, bademom i špinatom..
Da zaključimo, nadam se da nemaš mlika.

Mlijeko je sjajno i neophodno za rast, teleta, a ne djeteta.
Za djecu i čovjeka zdrava, raznolika, prirodna prehrana, puno je bolja i 'bogatija' opcija. Ako i dalje želiš mlijeko, nakon 5 dana pokušavanja, priviknut ćeš se na rižino ili bademovo.
Bademovo je krcato kalcijem. Ali zapravo.

Sljedeća dobra opcija je ono sirovo, Srećkino jel’, iz mljekomata.
Ali gdje je tvoj 6-komorni stomak i želiš li stvarno narasti 8 puta kao tele?
 

  • Deleted user:

    Riža i badem imaju mliječne žlijezde? U EU se odnedavno ne smije koristiti termin mlijeko za biljne napitke.

  • cavecanem:

    Evo trčim pomusti badem u dvorište....

  • Drass79:

    Koliko netočnosti u ovom tekstu...pa jel itko u VL ovo.pregleda.prije nego preuzmu članak?Autorica ne poznaje fiziologiju probave, ni ljudi ni odrasle krave ni teleta,ne zna ništa o dozvoljenim sastojcima u hranidbi krava,ne zna ni što je pasterizacija ni homogenizacija,kao ni ... prikaži još! kako funkcionira metabolizam kalcija u ljudskom tijelu...ali to ju ne sprečava da piše o temi koju ne razumije i još k tome dijeli savjete