Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera gospon profesor

Hrvatsko-iransko društvo Irandustan

Objava 16. ožujka 2016. 5 komentara 900 prikaza
Irandustan
Irandustan
Irandustan

U Zagrebu je, 16. prosinca 2015., zahvaljujući entuzijazmu nekolicine zaljubljenika u Iran i iransku kulturu – poglavito osnivačima društva Azri Abadžić Navaey, Ivoni Denk, Mohamadrezi Fatehu Barfjaniju i Ebtehaju Navaeyu – osnovano Hrvatsko-iransko društvo Irandustan.

Na Osnivačkoj skupštini, kojoj je predsjedavao Andrija Karafilipović, nazočan je bio bivši veleposlanik Islamske Republike Iran u Republici Hrvatskoj, Njegova ekselencija g. Taherian Fard, koji je tom prigodom pružio podršku ovoj inicijativi, ističući spremnost da se veleposlanstvo po potrebi uključi u buduće aktivnosti društva. Cijelom događaju prisustvovao je i veći broj zainteresiranih građanki i građana Republike Hrvatske i Irana koji su imali prilike na licu mjesta upoznati se sa Statutom, ispuniti pristupnice i učlaniti se u Društvo.

Nakon što je obavljen kandidacijski postupak i glasovanje, ukratko su predstavljeni članovi Izvršnog odbora: Andrea Solar, Azra Abadžić Navaey, Darko Milošić, Ebtehaj Navaey (predsjednik Društva i predsjednik Izvršnog odbora), Ivona Denk (dopredsjednica), Mohamed Reza Fateh Barfjani (tajnik) i Nada Vajs Vinja. Za blagajnika je izabran Motaleb Miri.

Potom je predsjedavajući u nekoliko riječi predstavio svrhu osnivanja te djelatnosti i ciljeve Društva, s čime su se nazočni složili pa je jednoglasno donesena odluka o osnivanju Hrvatsko-iranskog društva Irandustan, a jednoglasno je usvojen i Statut Društva. Utvrđena je  i visina godišnje članarine u iznosu od 50,00 kn.

U međuvremenu je Društvo i službeno registrirano pri Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba, održana je i prva sjednica Izvršnog odbora na kojoj je iznijet cijeli niz prijedloga o aktivnostima Društva za tekuću godinu, otvoren je profil na Facebooku i web-stranica http://www.hid-irandustan.hr.

Zajednička je želja članova Društva da se promiče što tješnja suradnja između hrvatskog i iranskog naroda na kulturnom, umjetničkom, znanstvenom, gospodarskom i svakom drugom polju od obostranog interesa.

U današnje doba, u kojem svjedočimo podizanju nekih novih zidova među ljudima, ovakva jedna inicijativa koja ide za tim da se stvaraju nove veze među ljudima i narodima više je nego dobrodošla pa se nadamo da će privući što veći broj građana obiju Republika kako bismo uživali u druženju i širili spoznaju o baštini naših zemalja.

  • Avatar dovidovic
    dovidovic:

    Hoće li društvo promicati samo iransku kulturu, koja je doista impresivna (posebice ona od prije 640. godine poslije Krista), ili i džihadizam i islamski fanatizam? Nadam se da će hrvatske službe i pravosuđe nadzirati što se propagira kroz ovo društvo, ... prikaži još! te da će ono djelovati u skladu sa zapadnjačkim, kršćanskim i humanističkim vrijednostima.

  • Avatar prof.baltazar
    prof.baltazar:

    Moje mišljenje o Islamskoj Republici Iranu je izrazito negativno s obzirom na njihovu duhovnu želju za uništenjem Izraela u doslovnom smislu. S druge strane ne vidim ništa loše u upoznavanju drugačije kulture i naroda ili samo prirodnih ljepota neke zemlje. ... prikaži još! Iran je lijepa zemlja, a s obzirom kako sam cionist na temi koncept "Veliki Izrael" je geografska karta što bi značilo kako će nam Iran biti susjedna država ili ono što ostane od njega kad ga raskomadamo na molekularnoj razini. U svakom slučaju nema ništa loše kad se ljudi podrže pa makar i s mojim smrtnim neprijateljima.