Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera gospon profesor

Idealizam vs. cinizam: Sanjam da će jednoga dana...

Slobodni prijevod/parafraza govora Martina Luthera Kinga, "I have a dream..."
Objava 25. lipnja 2020. 0 komentara 220 prikaza
foto: YouTube
foto: YouTube
Sanjam

Sanjam da će jednog dana ova nacija ustati i živjeti pravi smisao svoga uvjerenja: držimo da je ova istina sama po sebi očigledna, da su svi građani ove zemlje pred zakonom jednaki.

Sanjam da će jednog dana unuci crvenih i unuci crnih moći zajedno sjesti za stol bratstva, oplakujući grijehe svojih otaca.

Sanjam da će se jednog dana ova zemlja, država koja se guši u dimu nepravde, koja izgara u vatri korumpiranosti, preobraziti u oazu slobode i pravednosti.

Sanjam da će sva naša djeca jednog dana živjeti u zemlji u kojoj ih se neće procjenjivati prema bogatstvu njihovih roditelja i vezama koje imaju, nego prema vrijednosti njihova značaja. O tome sanjam!

Sanjam da će jednog dana građanke i građani ove Republike, bez obzira na sve podjele koje je razdiru, bez obzira na sve one koji su je opljačkali i usprkos demagozima koji ih i dalje zavode, osvijestiti uzajamnost interesa i međusobno kao braća i sestre surađivati na zajedničkom dobru. O tome sanjam!

Sanjam da će se jednog dana svaka dolina uzdići, svaka uzvišica i gora poravnati, i slava Gospodnja se očitovati, i svi će je žitelji ove zemlje spoznati.

U tome je naša nada. To je vjera s kojom živim u ovoj zemlji. S tom vjerom moći ćemo iz planine očaja isklesati stijenu nade. S tom vjerom sposobni smo zaglušujuću buku nesloge ove nacije preobraziti u prekrasnu simfoniju zajedništva. S tom vjerom moći ćemo zajedno raditi, zajedno se boriti, zajedno ustati za našu sadašnjost i budućnost, i za našu slobodu.

Pa neka sloboda odjekuje iz svakog kutka ove zemlje.

I kad dopustimo slobodi da odjekuje, kada dopustimo da odzvanja iz svih sela i zaselaka, iz svakog grada i gradića, tada ćemo ubrzati dolazak dana kada će sva Božja djeca, sva djeca zvijezda, Hrvati i Srbi, katolici i pravoslavci, Židovi i protestanti, ateisti, agnostici, pripadnici svih dragocjenih manjina… svi građani i građanke ove zemlje jedni drugima pružiti ruke i zajedno pjevati, i stvarati, i živjeti u miru.

Sanjam… jer me nije progutao cinizam.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.