Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Daisy Pozitivka

Koliko je važno imati backup plan?

Ako ti se ne ostvare sve tvoje zacrtane želje i snovi, planovi i ciljevi, ako otkaže, zakaže sve, moraš biti spreman improvizirati kako bi bio sretan.
Objava 05. svibnja 2018. 1 komentara 617 prikaza
soak up the sun.
soak up the sun.
soak up the sun.

Nedavno mi je krepao mobitel. Odradio je svoje makar ne mogu vjerovati da tako brzo vrijeme prolazi i da je došao i taj trenutak kada će moj mobilni suputnik reći „Zbogom“! Kao i obično, takve stvari se dogode iznenada i zateknu te. Mislim da istrošim mobitele jer ekstremno brzo tipkam i pregori jednostavno nakon 2 godine što je kao neko planirano vrijeme trajanja pametnih telefona. Nije to Nokia 3310 koja traje zauvijek.

Tog dana kada je riknuo, ne da nisam očekivala, nego nisam mogla biti više iznenađena. Najgora mi je stvar što sam na tom mobitelu imala toliko uspomena dokumentiranih kroz fotografije. Svaka fotografija sadržavala je trenutak uhvaćen, spremljen, trenutak dragocjen i drag. Nisam još prežalila svoju arhivu uspomena, ali nikako joj nema povratka. Moram priznati da me iznenadila ta moderna tehnologije gdje popravak košta više od potpuno novog mobitela i gdje nije moguće jedan dio zamijeniti nego čitav, naravno sve s ciljem da čim više potrošimo. Pametni telefoni su poprilično nefleksibilni.

Dok sam maštala o Huaweiju P20 PRO i kakve fantastične fotografije može napraviti, zaključila sam da sam ja kriva za svoj gubitak uspomena. Činjenica je da sam ja kriva jer nisam svoje vrijedne podatke backupirala. Nisam ih spremila, nisam se pripremila, nisam očekivala i nisam mislila na ovakve slučajeve. Jednako tako, nije ni moj privatni laptop pripremljen za iznenadnu smrt i mada je sve sporiji i sporiji što je i logično s obzirom da me zaista jako dobro i dugo, dugo služi, meni je drag, ja sam se navikla na njega. Vrijeme je za backup mojih privatnih dokumenata, fotografija s putovanja i raznih arhiva.

Počela sam razmišljati potaknuta gubitkom svojih uspomena iz mobitela o backup-u u životu, planu B, drugim opcijama i što ako ih nemaš. Je li jedina sigurnost imati backup plan? Možemo li se jedino tada opustiti? Je li to garancija uživanja u trenutku jer znaš da ako ostaneš bez toga, imaš drugu opciju, jednako dobru, ako ne i bolju? Kao i u ljubavi, ako se ne ostvari plan A, imaš plan B i sve je ok, sve je pod kontrolom. Ako ne odeš X putem, možeš otići Y putem i sve je u redu jer si imao backup plan.

Ali - je li zaista moguće uvijek imati kontrolu i backup za sve? U životu nema garancija. I ono što je možda garancija je improvizacija. Ako ti se ne ostvare sve tvoje zacrtane želje i snovi, planovi i ciljevi, ako otkaže, zakaže sve, moraš biti spreman improvizirati kako bi bio sretan. 

Gledajući ljude i promatrajući ih kako klize kroz život, zaključujem da su najopušteniji oni koji imaju way out, safety net i koji si mogu priuštiti pad. Kao i mobitel. Ako je zaštićen, kad padne neće mu ništa biti. Ako imaš backup, ne možeš izgubiti ono što ti je bitno. Ili ti ljudi jednostavno nemaju očekivanja pa samim time su rasterećeni do te mjere da im nikakav pad ne predstavlja prepreku. Samo piče dalje. I to je to. Tako treba, ići dalje! Ništa nas ne smije zaustaviti! Padamo i dižemo se - još bolji! Kao i nova verzija mobitela koja dolazi, poboljšana, upgrade-ana. 

Dok tako kontempliram, u ustima mi je okus prve, jutarnje, savršene, vikend kave i u meni osjećaj mačke koja se ugodno rasteže predući na jutarnjem suncu. Moji ranojutarnji rituali su mi toliko dragocjeni da ih redovito dokumentiram, ali znam da neke uspomene ipak imam sačuvane zauvijek samo u sebi. U mom srcu su uspomene koje su najvrjednije i čak ne želim imati fotografije jer će biti znak, da nekoga nema i da imam samo fotografiju. Ovako, imam samo ljubav koja kola u meni kad otpustim kočnice, kad imam vremena pustiti branu uspomena da me preplavi i da me ta ljubav dirne tako duboko i bolno, ali me i čini sretnom jer sam osjećala i jer osjećam.

#tijekmislijednesubote

Pogledaj sve komentare
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.