Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Daisy Pozitivka

Ispod vrućeg tuša.

Objava 30. studenoga 2015. 0 komentara 1500 prikaza
Razmišljanja ispod tuša... Foto: Pinterest
Razmišljanja ispod tuša... Foto: Pinterest
Razmišljanja ispod tuša... Foto: Pinterest

Nekada smo gledali serije na koje si se mogao smijati. Prijatelji, Jack&Jill, Will&Grace, Darma&Greg i puno njih pozitivnih, nasmijanih, dragih, dobrih, veselih. Ali to više nije u modi. 

Danas samo ubojstva, kriminal, zločinci, krv. Nema pozitivne strane priče ni kad ulove loše dečke jer šteta je već učinjena. Vidiš joj utrobu. 

Bolje od svih tih serija bi bilo da puštaju porniće. A i korisnije.

Naravno da ne mislim tako, karikiram, ali shvaćate.

***

Tuširajući se vrućom vodom, razmišljala sam kako je lijepo i ugodno i toplo (osim činjenice da niti jedan muškarac ne voli tako vruću vodu)... Katarzično taj tuš djeluje, imaš osjećaj kao da simbolično pereš sve sa sebe... 

Razmišljala sam o tome kad si sam. Ne ono sam u smislu da nisi u vezi s nekim. Nego kad ti je teško. Uvijek tada imaš osjećaj da si najosamljeniji. Ti i tvoje brige, problemi, jadi, slon koji sjedi na duši. Ono kad si u nekoj životnoj fazi, kada te boli, povrijeđen si ovom ili onom olujom, kada te prodrmalo nekoliko tornada, a vrlo tanka je nada... Kad si Pale sam na svijetu. Imaš barem takav osjećaj jer ti je teško. Svakome je na neki njegov način teško. Nekad više, nekad manje. Najgore su bolest i smrt. Ali ne govorim ovdje o tome, te teme su preozbiljne dok mirišem na marokanski argan...

Nekada smo svi sami. Svatko od nas se barem jednom nađe u tom kovitlacu kad si sam i nemoćan jer pretežak je neki kamen kojeg guraš uzbrdo, a ako ga pustiš pogazit će te. Ono kad imaš osjećaj da si sam nemoćan, a i da ti nitko ne može, ne želi i neće pomoći jer mnogi se ne žele inkomodirati angažmanom, remeti im to njihov mentalni habitus. Nemoj samo o problemimam, ajmo o šećernim mrvicama posutim po životu... A nekada imamo samo probleme i teško je. Vapimo za srećom, suncem, smijehom, dobrotom, ljubavlju, dobrim valom, a svega toga nije bilo dugo na našem meniju... Gladni smo i žedni svega dobrog što nam izmiče ponekad. Mislimo da negdje drugdje teče neki naš život.

Hej, pa ti si trebala biti princeza!

- Jesam, ali netko je drugi.

Vratimo se pod tuš...

Kad ostaneš sasvim sam, kad shvatiš da ovisiš samo o sebi, kad ti je najteže i nikoga nema pored tebe, shvatiš ono najbitnije zbog čega prolaziš taj pakao: 

Mi nismo sami sve dok imamo sebe.

A zašto to zaboravljamo? Zašto se oslanjamo na ono izvan nas, sudbinu, karmu, pravdu, "macu koja će doći na vratanca" umjesto da sami u sebi pronađemo taj spas? 

Nekada ne možeš promijeniti stvari, ljudi, okruženja, pa prihvatiš i boriš se i dalje, ali promijeniš mindset da ti bude lakše. Mudro kao lav u zasjedi. Zaskočit ćeš tu priliku. I ne treba ti ju nitko servirati. Ali bitno je da imaš oči otvorene.

Bitno je da se boriš. Bitno je da stojiš. Bitno je da se svaki put digneš. Bitno je da radiš na tome da mijenjaš ono što boli, one koji bole i da si neumoran u tome. Slabost je dopuštena ponekad jer smo ljudi, čak i Klička pobjede. 

Bitno je da budeš mačka koja se dočeka uvijek na noge. Kad tad. Nekada nam treba malo duže. Nekada malo kraće. 

Ali kad sve prođe... Kad se "životni gastritis" riješi... Kad padne zavjesa, ne pada tvoj osmijeh koji se vratio... Shvatiš kad je gotovo da si puno naučio i da si zaista jači. Ali i oprezniji. 

I baš zbog toga sve ono prije. Sve bure, oluje, tornada i sivilo. Svaki onaj dan i svaka noć kada nam je bilo teško. Sve to je bilo s razlogom. Sve ima poantu.

Svaki taj Sizifov posao i hvatanje zmajeva, borba s barakudama, svaki ožiljak na nama, na tijelu i duši, sve to ima smisao. Sve to je život ma koliko nam teško bilo.  

A taj život nema garancije niti reprize. Ma koliko to zvučalo kao klišej. Na nama je što činimo s njim, kakav god bio jer nije nam se ostvarilo ovo i ono... 


 

Nema kaskadera. Nema štitnika. Nema zaštitne mreže. 

Ali to je u redu. 

Jer imamo sebe.

Pa zar nije to nešto?

Zar nije to sve?

Isperite vrućim tušem dan sa sebe i sve teškoće, nerealizirane planove, akvizicije, budžete, forecaste, preuzimanja, natječaje, konkurenciju, loše ljubavnike, propale veze, raspadnute brakove, neispunjene snove, sva razočarenja, sve neprilike, skinite maske i fejk osmijehe...

I krenite ponovo.

Čisti. 

Foto: Pinterest 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.