Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Daisy Pozitivka

Koliko ste fleksibilni?

Nije fleksibilnost samo prilagođavanje promjenama. Fleksibilnost je i prilagođavanje nekim situacijama, ljudima i okolnostima koje nisu u redu po svim pravilima.
Objava 20. travnja 2018. 2 komentara 559 prikaza
AGN 2017
AGN 2017
AGN 2017

Rad na sebi rudarski je posao. I tako bi mogla početi i završiti ova blog kolumna jer to je sva istina.

Posljednje vrijeme se trudim još više biti fleksibilna. Ta neka nova fleksibilnost nije više usmjerena na to da sam otvorena, prihvaćam i da se prilagođavam novim situacijama, ljudima i okolnostima jer sam to apsolvirala. Sada ide upgrade. Neka nova fleksibilnost je na meniju. Idemo dan po dan. Svaki dan ispočetka. Rad na sebi je takav i svaki dan idemo ispočetka. Miris novih početaka je uzbudljiv. Nešto novo dolazi. Proljeće to donosi. Priliku da budemo bolji. A nije li prilika da budemo bolji uzbudljiva? 

Nije fleksibilnost samo prilagođavanje promjenama. Fleksibilnost je i prilagođavanje nekim situacijama, ljudima i okolnostima koje nisu u redu po svim pravilima. Ako prihvaćamo samo promjene koje ne moraju biti ni dobre ni loše, ali sama činjenica da je neka promjena u pitanju, znači da se moramo prilagođavati i biti fleksibilni, nije to neki izazov. Što kad odrastemo i kad shvatimo da nije to dovoljno jer smo se naučili prilagoditi svakoj promjeni, ali moramo se prilagoditi i tome da se neki ne prilagođavaju, odbijaju i da to sve skupa nije dobro kako bi trebalo biti? Nije dovoljno da si ti fleksibilan, nego moraš biti još fleksibilniji jer drugi nisu. I ako očekuješ da jesu – to znači da nisi dovoljno fleksibilan. Jedan pametan muškarac mi je skrenuo pozornost na takvu perspektivu i stvarno je tako.

Izazov je kad moraš biti fleksibilan s nefleksibilnima.

U zadnje vrijeme sam tako postala toliko fleksibilna i dobro radim zbog sebe i za sebe, ne razmišljam uopće o ROI u poslu, životu ili krevetu. Ako ja dajem, ne očekujem da dobijem jer ako tako to postavim ne mogu biti sretna ukoliko ne dobijem adekvatno uloženom. A to koliko ćemo dobiti, ne ovisi samo o našem ulaganju, nego i o drugima. Možeš dati najbolje od sebe nekome ili nečemu, ali to ne znači da ćeš dobiti natrag isto. I ako očekuješ da tako mora biti, previše se opterećuješ. Pusti. Daj sebe zbog sebe. Onaj trenutak kad počneš ovisiti o tome da ti neko zauzvrat da isto ili slično... To je trenutak kad gubiš svoju slobodu da budeš sretan i zadovoljan jer si svoj osjećaj stavio u tuđe ruke. A zašto bi to napravili? Mi smo sami svoji gospodari. Na nama je koliko mi dajemo, a ne koliko drugi daju, to je na njima.

A koliko puta se dogodi da zaista dobijemo povrat na sve naše dobre uložene emocije, pozitivnu energiju, osmjehe, vrijeme, trud, volju, želju, kolegijalnost? Zašto se onda uopće opterećivati time. Dajmo zato što želimo i jer nas ispunjava (ako nas ispunjava naravno). Ne razmišljajmo o sutra. Tu smo sada. Uživajmo u dobrom danu danas, a sutra je neki novi dan i neki novi osjećaj. A i neki novi zadaci. 

Uostalom, kad nam se ne vrati dobro, a napravili smo sve dobro, by the book i uložili sebe, zašto bi bili nesretni? Možemo znati što od neke situacije ili od nekoga možemo očekivati i zar to nije dobra vijest. Jer jednom kad znamo s kim imamo posla, sigurno ćemo drugi put bolje i drugačije, zbog sebe. Ne moramo se uopće voljeti, ali moramo funkcionirati i koegzistirati. 

Možda i tako ti neki brakovi, veze, odnosi funkcioniraju. Možda su ljudi jednostavno toliko fleksibilni da su prestali očekivati i jednostavno počeli samo egzistirati zbog nekih svojih razloga koji su samo njihovi. Odbacili su sve izvana i fokusirali se samo na onu fleksibilnost koja im omogućava da funkcioniraju dobro no matter what. To ne znači da se osjećaju loše ili manje vrijedno, nego su našli način da funkcioniraju uz neke nove fleksibilnosti. To znači da su uzeli škare i odrezali sve te neke konope koji su ih spuštali s ovim ili onim očekivanjima. Postali su toliko fleksibilni da nemaju nikakvih zamjeranja prema sebi niti prema drugima. A kada se oslobodiš očekivanja i zamjeranja – tada nema gorčine, tada si tek fleksibilan, nemaš razloga za prepirku ili osvetu. Tada si slobodan. A sloboda je moj opijum. Kada osjećam slobodu, znam da živim. A kada ju nešto ograničava, znam da je vrijeme za promjene. 

Dajte dobro zbog sebe, a ne zbog očekivanja.

Kao i u seksu, ako dajete samo da dobijete i kalkulirate o vašem ROI u krevetu – nećete biti toliko sretni ni zadovoljeni na kraju. Ali ako dajete jer to želite, jer vas čini sretnima, ispunjenima i zadovoljenima – onda se to itekako višestruko osjeti.

  • Pozitivko:

    A sloboda je moj opijum. Kada osjećam slobodu, znam da živim. S ovim se slažem 100 posto. Fleksibilan sam s fleksibilnima. S ostalima nemam posla. Idem do pola puta, i ako s druge strane nema ništa, onda sam na krivom ... prikaži još!m putu i idem natrag. Ne mogu i ne želim biti fleksibilan 100 posto, a da drugi prave budalu od mene. Kada naiđete na nekoga tko je fleksibilan kao Vi, tek onda ćete shvatiti što je prava SLOBODA, prava SREćA, prava LJUBAV, pravi žIVOT. I na raju se pitam, što je s današnjim muškarcima u Hrvatskoj - kako to da još nitko od njih nije shvatio - kakav ste Vi DRAGULJ?

  • Avatar Daisy Pozitivka
    Daisy Pozitivka:

    Istina je da ne možemo biti fleksibilni u smislu da ćemo prihvaćati sve i svašta, ali možemo biti fleksibilni da nas to ne pogađa, ne vrijeđa i da ne djeluje na nas. A što se tiče ovog zadnjeg - ima ... prikaži još! divnih muškaraca, kao i divnih žena, ali ne vole svi iste dragulje :)