Blogosfera Daisy Pozitivka

U utrci za srećom

Objava 11. ožujka 2019. 0 komentara 438 prikaza
AGN 2017
AGN 2017
AGN 2017

Razmišljanja o sreći.

Razmišljajući o sreći često ju vežemo za nešto ili nekoga. Bit ćemo sretni kad ovo i ono... Kad završimo školu, fakultet, nađemo posao, nađemo partnera, stvorimo dom, uđemo u bračnu ili neku drugu zajednicu, dobijemo djecu, djeca krenu u školu, djeca krenu na fakultet, djeca nađu posao, djeca nađu partnera, zasnuju obitelj, mi dođemo u penziju i odahnemo itd... Uvijek čekamo da budemo sretni ili trčimo negdje. Vežemo sreću za ostvarene ciljeve i planove, želje i snove naše i od nama bliskih ljudi. A sreća se ne veže. Sreća je slobodna. Sreća je osjećaj. Sreća je stanje. 

Imamo popis ciljeva i mislimo da ćemo biti sretni ako ostvarimo te ciljeve i stavimo pored njih kvačicu „riješeno“. Bilo da je riječ o ostvarenju nečega ili osvajanju nekoga. Imamo popis želja i mislimo da ćemo biti sretni ako uspijemo dobiti i izboriti se za sve što smo poželjeli. Imamo popis destinacija koje želimo posjetiti i mislimo da ćemo biti sretni ako posjetimo sve zemlje na popisu. Imamo očekivanja od sebe, moramo stići sve, napraviti sve, biti sve, imati određeni izgled, gard i mislimo da ćemo biti sretni ako budemo baš takvi. Sve drugo i drugačije osim tog zacrtanog pravca znači da nećemo biti sretni?

Međutim, zapitam se nekad čini li nas takav pristup sretnima, je li to zaista sreća? Niz popisa, pravila, očekivanja koja kontroliraju spontanost? Postoje li uopće pravila za sreću koja slijedimo od A do Ž pa ćemo biti sretni? Mjeri li se razina sreće po tim ostvarenjima pa onda ideš po ljestvici stupnjeva sreće? Moramo samo trčati i truditi se bolje, više, jače da ostvarimo sve, stignemo svugdje, a dok to sve radimo sjetimo li se stati i zaista - pomirisati ruže? Jer vrijeme prolazi, trčali mi ili mirisali ruže tu i tamo. Vrijeme prolazi i život prođe, a mi još trčimo za srećom jer nismo stali kad je bilo vrijeme, kad su bile ruže na putu. Sjećam se kao da je jučer bilo kad sam bila mala i išla kod bake pa stanem na putu i mirišem neke čudesne ruže od susjeda... Tih ruža više nema, nema ni tih mladih susjeda koji su tada bili odrasli dečki. Ali uvijek stanem i mirišem ruže. I uvijek se sjetim puteva kojima sam prošla. 

Što ako imaš sve, ali nisi sebi ništa?

Ponekad, imati sve ne znači ništa jer netko ima sve, tj. izgleda kao da ima sve i više od toga, a opet nije sretan, kako to? Urušava li nam se onda naša priča o utrci za srećom jer neki su stigli na sve zacrtane destinacije, ali nisu sretni? 

Gledajući razne ljude i razne sreće mogu samo zaključiti da pravila nema jer sreća ovisi o nama samima, do nas je, a ne do nekog drugog, do dugih popisa, ciljeva i očekivanja. Vežemo svoju sreću za nešto van sebe, za nešto na što ne možemo u potpunosti djelovati niti to kontrolirati. Vežemo svoju sreću za druge i naša sreća ovisi o njima, a kada ne povuku poteze koje želimo, onda se sreća smanjuje ili raspline. Vežemo sreću za vanjske razloge, uzroke i prilike, a sami sebi nismo dali priliku da budemo sretni. Žalosno mi je kad vidim ljude kojima je teže prebrojati svoje blagoslove, nego pobrojati sve što im nedostaje. Nekada imam osjećaj da se neki ljudi nisu nikad sastali sami sa sobom od konstantne utrke za besmislenim i smislenim. Prođe cijeli život i nisi sam sa sobom sretan i zadovoljan – nije li to takav gubitak.

Sreća je tu, treba paziti da nam ne promakne dok trčimo s popisima za sve u životu u rukama. Možda ste ju danas vidjeli. Pogledali ste u ogledalo. Ako ste ju vidjeli i prepoznali, da, sretni ste. A ako niste, možete jer nikad nije kasno za biti sretan.

Vjerujem da možemo putovati bez da se maknemo s mjesta. Vjerujem da možemo uživati u sitnicama i da nas male stvari mogu činiti sretnima. Te male na kraju postanu velike. Sreća se povećava kad se dijeli. Dijelimo ju onda!

Možda je lakše staviti sreću u kalup, ali sreća ne ide u kalup pravila jer sreća je stanje uma.

A to stanje uma – ne košta apsolutno ništa.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.