Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Daisy Pozitivka

Vikend spajanja

Ove godine išla sam na godišnji odmor valjda najkasnije ikad.
Objava 19. kolovoza 2018. 0 komentara 291 prikaza
Škoj Vrnik
Škoj Vrnik
Škoj Vrnik

Vikendom...

...vremenom i prostorom razlijeva se neka opuštenost posebne vrste. A i lijenost priznajmo jer nakon aktivnog tjedna, treba malo uhvatiti predaha. Meni je to obično ujutro jer volim iskoristiti dan i bez problema ustajem ranije da imam više od dana. Iskradem se iz kreveta i uz kavu na balkonu dočekujem dan. Nakon što sam shvatila da je tempo sve zahtjevniji i imam sve manje vremena, a moj vikend kao da se smanjio, odlučila sam taj ritual prenijeti i u tjedni ritam.

Svako jutro ću radije ustati ranije i imati taj svoj ritual te dan početi opuštena, znajući da sam već nešto napravila za sebe. Ne čekam više vikend da uživam u zrakama sunca koje se probijaju kroz fascinantni visoki drvored i veliko lišće koje već počinje poprimati boju jeseni. Puno mi više znači vrijeme provedeno u uživanju u prvoj jutarnjoj, vrućoj i mirisnoj kavi, nego da spavam duže 30 - 45 minuta. A kad nešto volim, nije mi ništa teško. Naravno, oko mene su svi redom nejutarnji tipovi, kojima ovo ide na živce, ali ne dam se pokolebati. Dok krenem u svoje obaveze, za sebe sam već odradila meditaciju svoje vrste i lakše mi bude sve što me čeka. 

Ove godine...

...išla sam na godišnji odmor valjda najkasnije ikad. Čudan je osjećaj vratiti se pred vrata jeseni. Obično kad se vratim još ostane vremena za iskoristiti pokoji vikend za morski bijeg. Godišnji odmor na moru je moje poimanje godišnjeg odmora jer se na moru najbolje odmorim. Volim putovanja i istraživanje, ali kad dođem na omiljeno morsko mjesto, Korčulu, sve svoje kofere pune briga, pitanja, životne težine spustim i more odnese sve ono što boli. Makar na kratko.

Svaki taj val, cvrčak, bijeli kamen, plava boja, sunce, sve to je uigrano i stvara za mene savršenu kompoziciju za odmor za sva osjetila. U jednom trenutku ne znam što bih jer bih sve i ništa, totalno prepuštena tom mellow osjećaju koji me čini i boljom, i ljepšom, i zadovoljnijom, i sretnijom i više svojom. More je oduvijek liječilo tijelo i dušu, ali koliko svakome od nas znači, ovisi od osobe do osobe. S obzirom na činjenicu da praktički idem na pravi godišnji odmor jednom godišnje, meni znači strahovito puno. Nastojim upiti svaku molekulu mira i ponijeti je sa sobom u nove borbe, pobjede i poraze. Jer život je sve to.

Vrijeme...

...je tako dragocjeno. Kad si pokloniš vrijeme, dao si sebi najviše. Kad pokloniš nekome drugome svoje vrijeme, dao si najbolje od sebe, a ako ga poklanjaš na krivim mjestima, krivim ljudima, ne možeš ga dobiti natrag. Ali možeš naučiti. Svake godine sam toga svjesnija jer mi je vrijeme sve bitnije i jer uživam više nego prije.

Kad pogledam unatrag, imam osjećaj kao da sve te nijanse uživanja, bivanja u mjestu i trenutku, nisam prije mogla dovoljno dobro pojmiti, nije bilo dovoljno mjesta da posložim sve nijanse na policu. A sada ima puno više mjesta. Napravila sam mjesta. Sigurno s godinama dolazi to veće uživanje jer dok si mlađi samo letiš, letiš, letiš i ne razmišljaš toliko. A s malim odmakom kad pogledaš par godina, desetljeća kasnije, shvatiš koliko ti je bilo dobro, koliko si volio, uživao i sada to cijeniš još i više. Svako to uživanje me podsjeti kako vrijeme prolazi jer shvatim da uživam svim čulima intenzivnije, dublje, snažnije iz razloga jer sam svjesnija, budnija, iskusnija. 

Naravno, osim uživanja u životu tu je druga strana medalje pa osjećamo i one lošije emocije intenzivnije mada konstruktivnije, ali i zrelije i mudrije. Ipak, to što smo zreliji i mudriji, ne znači da nešto manje boli, ali ipak se ne predaješ toj boli nemoćan da se nosiš s njom, nego jednostavno ideš svaki dan s tim što te boli kao podsjetnikom na reveru koji te ubode svako malo, ali si na neki način i snažniji zbog tog podsjetnika.

Vrijeme pomogne da se nosimo bolje s nekim aspektima života, odnosima, ljudima i situacijama s kojima nismo zadovoljni iz jednostavnog razloga jer mi postajemo bolji s godinama ako radimo na sebi. Kada se suočiš s problemom i seciraš ga do detalja, zaključiš ima li rješenja ili ne. Ako ima rješenje, opušten si jer ćeš to riješiti, ali ako nema rješenja, također imaš razlog biti opušten jer ne možeš napraviti ništa osim pustiti. Nekada je puštanje, najveće oslobađanje. Kad se prestaneš boriti s olujnim valovima, prestaješ trošiti svoju energiju i snagu na uzaludnu borbu. Uvijek biraj svoje bitke.

Dočekala...

...me ove godine još jedna obljetnica postojanja. Te davne srijede nakon dugog, predugog poroda, u kasni sat došla sam na svijet kao prvo dijete svojih roditelja. Bilo bi super da imamo to dokumentirano, da mogu vidjeti djelić njihovih izraza lica. Dok sam tako putovala nakon 9 mjeseci all inclusive aranžmana zakasnila sam jer sam vjerojatno putem stala pogledati koji izlog ili sam opalila kakav selfie dok još nije postojao, možda sam stala pomirisati cvijeće ili sam se zagledala u nebo. Malo sam se napila plodne vode jer sam kasnila i nekako me to simbolički obilježilo jer sam late bloomer, duže mi treba, ali dođem. A kad dođem, osvojim. 

Vikend spajanja, koja život znače, podsjete me na važnost spajanja sa samom sobom kako bih se spojila bolje s drugima, svijetom i životom. Kroz moje vene ulazi predivno zagrebačko sunce i ljepota suncokreta sa stola koji mi prave društvo. Kritičar u meni negoduje jer nisam dugo otvorila laptop zbog sebe, nisam dugo pisala zbog sebe i za sebe.

Možda jer sam u krizi blog identiteta i još ponekoj kreativnoj krizi koja uvijek rodi neki novi početak nakon što pošteno poljulja. Bez obzira na vrijeme i organizaciju, ipak se nekad čovjek potroši previše na nekim mjestima gdje mora i onda ne može dati negdje gdje mu je značilo puno, ali je putem zanemario sebe zbog drugih. Važno je da se resetiramo, spojimo sami sa sobom kad uhvatimo malo predaha, vikendom, jutrima, danima ili noćima. Samo je važno ne čekati predugo da se veze na kojima se spajamo ne osuše. 

Napokon smo povezani ponovo. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.