Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Dizajn na kvadrat

Adaptacija stana u prizemlju obiteljske kuće

Cijelim prostorom prostire se pod od kanadskog javora, dok je pod u kupaonici popločen zlatnosmeđim pločicama.
Objava 29. studenoga 2021. 0 komentara 209 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Nasuprot dvosjeda, smještena je niska komoda za LCD

Mlada obitelj odlučila je preurediti stan od 54 kvadrata u prizemlju obiteljske kuće. Adaptacija je podrazumijevala i novi raspored prostorija, ali samo u mjeri u kojoj su dopuštale instalacije poput dimnjaka i mokrih čvorova.

Nove spavaonice
Kako se kupaonica nije mogla premjestiti, njezin je zid pomaknut a 55 cm. Smanjena je površina sanitarnog čvora kako bi se dobila zona za spavanje podijeljena na spavaću i dječju sobu. Tako je jasno podijeljena funkcija stana i pregradnjom su dobivene prostorije od 13 i osam četvornih metara.
U zoni za odmor, blagovanje i kuhanje, kuhinjski dio premješten je kod ulaza i time je u cijelosti povezan mokri čvor.

Dimnjak u prostoriji otežavao je raspored mobilijara, ali je, s obzirom na novu koncepciju, iskorišten kao produžetak novog zida od knaufa. Zid visine 150 cm vizualno dijeli kuhinjske elemente od ulaznog dijela, a s druge strane, kvadratni otvori i ladice u kobalt-plavoj i crvenoj boji daju dinamičan i veseo karakter prostoru. Nasuprot su smještene police, također izrađene od knaufa L oblika (obrnutog izgleda) različitih visina.

U blagovaonskom dijelu je stakleni stol i stolice od pleksiglasa. Prozirni materijali prostor čine transparentnijim jer kroz sebe propuštaju ostale boje, oblike i materijale. Prostorom prevladava bijela boja jer je osnovno pravilo malih prostora da ih se ne smije zagušiti i vizualno smanjiti tamnim bojama. Vrata i prozor koji povezuje dnevni boravak s vrtom zamijenjeni su staklenom stijenom, da bi unijeli više svjetlosti u prostor.

Indirektna rasvjeta
Nasuprot dvosjeda, smještena je niska komoda za LCD, a zid je obložen vertikalama od pjeskarenog stakla i dekorativnog lima sa žljebastim utorima. Taj dio dodatno je osvijetljen indirektnom rasvjetom u tri viseće konzole.

Cijelim prostorom prostire se pod od kanadskog javora, dok je pod u kupaonici popločen zlatnosmeđim pločicama. Između zidnih strukturalnih svijetlosmeđih pločica postavljene su lajsne od inoksa, što prostoru daje elegantniji izgled.

Foto: pixabay.comFoto: Foto: pixabay.com 1 / 7

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.