Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Dizajn na kvadrat

Uređenje dječje sobe - neka bude mjesto za učenje, igru i druženje

U dječjoj sobi poželjno je kombinirati nekoliko različitih izvora svjetlosti. Posebno je važno dobro osvijetliti radnu plohu
Objava 05. ožujka 2019. 0 komentara 267 prikaza
Foto: Jasminka Kovač
Foto: Jasminka Kovač
Soba za djevojčicu

Tročlanoj obitelji kći uskoro kreće u školu i roditelji su odlučili svoju spavaću sobu urediti za nju, a oni se preseliti u njezinu dotadašnju manju sobu. Nova dječja soba ima 16 četvornih metara, što je dovoljna površina da se uredi tako da u njoj ima dovoljno mjesta i za igru i za učenje i za druženje.

Pokraj ulaznih vrata s lijeve strane smješten je krevet dimenzija 120 x 200 cm. Ladice na kotačićima ispod kreveta vrlo su praktične jer služe za odlaganje posteljine ili kao spremište za igračke. Garderobni ormar je smješten iza vrata jer tako najmanje dominira prostorom.

Zid između kreveta i staklene stijene ispunjen je policama i radnim stolom dimenzija 140 x 65 cm. Kako je vrlo važno da dijete razvije osjećaj za vrijednost knjige, zid je ispunjen policama kako bi djevojčica mogla stvarati svoju malu biblioteku.

Nasuprot su smješteni taburei, a na zid je postavljen LCD s prilagodljivim nosačem, kako bi se televizor mogao gledati i iz kreveta.

U dječjoj sobi poželjno je kombinirati nekoliko različitih izvora svjetlosti. Posebno je važno dobro osvijetliti radnu plohu, dok uz krevet (kao noćna lampica) intenzitet svjetlosti može biti manji. Stropna rasvjeta također treba biti dobra, a poželjan je prekidač s regulacijom za jačinu svjetlosti kako bi se, ovisno o potrebama i aktivnostima djeteta, svjetlost mogla pojačati ili smanjiti.

U kreiranju i namještanju dječje sobe svakako treba sudjelovati i dijete kako bi je ispunilo predmetima koji izražavaju njegovu osobnost i afinitete. Postupno se sklapaju i đačka prijateljstva pa je potrebno, dopušta li to veličina prostorije, predvidjeti i mogućnost zajedničkog učenja. Kako je za svako dijete velik doživljaj ako kod njega prenoći prijateljica ili prijatelj, zgodno je osigurati krevet s dva madraca (jedan pomoćni koji se izvlači) ili improvizirani ležaj.

Foto: Jasminka KovačFoto: Foto: Jasminka Kovač 1 / 5

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.