Blogosfera Dizajn na kvadrat

Kako urediti kupaonicu

Objava 22. prosinca 2016. 0 komentara 800 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Kupaonica

Danas se udobna kupaonica uzima kao nešto što se razumije samo po sebi, pa su često u obiteljskim kućama ili stanovima projektirana dva ili tri sanitarna čvora.

Stan sa dvije ili više kupaonica na tržištu nekretnina ima mnogo veću vrijednost. Dizajniranu i moderno oblikovanu sanitarnu opremu možemo postaviti i u najmanje prostore, što je nekad bilo nemoguće.

Čitatelj iz Zagreba namjerava adaptirati dio stana i u sklopu te adaptacije želi preurediti i staru kupaonicu. Odredivši prioritete; postojeću kupaonicu koja je male površine od 3.62 m², a sadrži: kadu,umivaonik, zahodsku školjku, perilicu i bojler za grijanje, svakako bi povećao i vizualno modernizirao.


Postojeće stanje

S obzirom na prenamjenu i drugih prostorija u stanu predlažem promjeniti oblik kupaonice kako bi bila "konfornija". Prednost je; što  pregradni zid dijeli kupaonicu od većeg hodnika pa "pomicanjem" zida na uštrp hodnika dobit će se kupaonica od 5.50 m².

Zadani elementi poput prozora i vodovodne vertikale diktiraju položaj sanitarija. 

Lijevo od ulaznih vrata na dužinu zida od 135 cm (do prozora) stane umivaonski blok s velikim ogledalom.

Iza ulaznih vrata (dužina zida od 80 cm), odmah do postojeće vertikale smjestite ugradbeni vodokotlić s WC školjkom. Ovaj položaj omogućava najlakše spajanje na postojeću vertikalu. 

Tuš kadu dim. 80x140 cm obzidajte s gipskartonskim zidom do visine 220 cm u kombinaciji s nišama unutar tuša, jer će one ujedno poslužiti za odlaganje higijenskih potrepština (poput šampona, sapuna i sl).

Ograničavajući faktor, za puno bolju poziciju tuš kade je; dužina zida od 67 cm do prozora. S toga iskoristite taj dio za kupaonske ormare koji će poslužiti za odlaganje stvari, košaru za rublje i dr.

Dovoljno prostora ostaje i u prolaznom hodniku, pa njegovu kvadraturu iskoristite za ugradbene ormare. Unutar njih postavite bojler za grijanje, jer je u sklopu toga smješten i dimovodni kanal, te perilicu i sušilicu rublja.

Novo stanje

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.