Blogosfera Dizajn na kvadrat

Nužna adaptacija za bolju prilagodbu četveročlane obitelji

Objava 27. travnja 2018. 0 komentara 3644 prikaza
Jasminka Kovač
Jasminka Kovač

Obitelj Š. šalje nacrt dvosobnog stana od 59.46 m², koji bi željeli preurediti u udoban dvoipolsobni stan, bolje prilagođen potrebama svoje četveročlane obitelji. 

Postojeći tlocrt sa sitnim preinakama idealan je dom za par bez djece, eventualno sa jednim djetetom, no četveročlanoj obitelji bi trebala još jedna spavaća soba.

Kuhinja sa blagovaonicom je gotovo pet metara dugačka prostorija s dvostrukom vezom prema predsoblju i dnevnom boravku, te ima izlaz na lođu. Postojeću kuhinju i blagovaonicu treba pregraditi na dva dijela da se dobije spavaći i kuhinjski dio. Tako bi nova spavaonica roditelja bila vezana sa lođom. Kuhinjski prostor rušenjem zida od izbe "uvući" će se u dubinu stana. Kuhinjske elemente postavite u "L" raspored i svakako je potrebno dobro osvjetliti radne plohe. Pobrinite se i za ugradnju kvalitetne nape, jer postoji ventilacijski kanal.

Predlažem da se postojeći zid između predsoblja i dnevnog boravka ukloni i podigne novi, bliže zidu kupaonice. Novonastalu nišu dužine 240 cm iskoristite za ugrabeni ormar sa kliznim vratima. Dio ormara  iskoristite za odjeću i obuću, dok širinu od cca 70 cm namjenite za perilicu i sušilicu rublja.

Kupaonica bi se ovakvom izmjenom malo smanjila, te bi ulaz u nju bilo odmah do dječje sobe. Umjesto kade ugradite tuš kabinu dim. 140x80 cm, wc monoblok i veći umivaonik. S obzirom da se kupaonski prostor oslobađa perilice rublja, svakako je potrebno sprovesti vodovodne instalacije do mjesta gdje će biti smještena.

Sadašnju spavaonicu provođenjem adaptacije postat će soba za dvije djevojčice. Kako bi ostalo što više mjesta za igru, predlažem krevet na kat, veći stol sa dva radna mjesta, te ugradbeni ormar.

Nova spavaća soba zbog ograničene širine od 210 cm, može "prihvatiti" bračni krevet max širine 160 cm, koji treba postaviti uza zid. Obavezno treba izvesti klizna vrata, jer za otvaranje klasičnog krila jednostavno nema dovoljno prostora.

Jasminka KovačFoto: Jasminka Kovač 1 / 5

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.