Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Dizajn na kvadrat

Plan uređenja potkrovlja - sa zasebnom kvadraturom apartmana

O upotrebljivosti potkrovlja odlučuje mnogo čimbenika, no najvažniji je; stajaća visina koja određuje dokle možete uspravnim hodom prići kosom krovu.
Objava 22. ožujka 2018. 0 komentara 3219 prikaza
Jasminka Kovač
Jasminka Kovač

Čitateljica namjerava urediti tavanski stan u obitejskoj kući svojih roditelja. Poslala je tlocrt sa zamolbom da potkrovlje od 75 m², želi preurediti za svoju tročlanu obitelj i mali zasebni apartman za iznajmljivanje.

O upotrebljivosti potkrovlja odlučuje mnogo čimbenika, no najvažniji je; stajaća visina koja određuje dokle možete uspravnim hodom prići kosom krovu. Potrebno je utvrditi mogućnost priključenja na postojeće instalacije, osobito potrebnih sanitarija iz kupaonice, te izvedbu normalnog ulaza s unutrašnjeg ili vanjskog stubišta.

Svakako treba napomenuti da je svaka preinaka krovišta rizičan zahvat o kojemu odlučuje isključivo stručnjak. U slučaju bilo kakve preinake mora se svakako oslabljenje konstrukcije nadoknaditi odgovarajućim statički točno određenim ojačanjem. Prednost ovog potkrovlja je visina od 480 cm (od poda do sljemena). Stupovi, ruke zatvoriti će se u pregradne zidove, a pod zbog veznih greda mora biti izveden u dvije visine.

Sagledavši sve zadane parametre moguće je dobiti kvadraturu stana od 79.5 m² sa galerijom cijelom dužinom sljemena, te mali apartman od 27 m². S obzirom da taj novonastali prostor (mali apartman) već ima balkonska vrata i prozor dodatnom ugradnjom krovnih prozora dobit će se dojam svijetlosti i prostranosti.

Postojeća razina poda neka ostane za kuhinjski prostor, dok će spavaća zona sa kupaonicom biti uzdignuta za jednu stepenicu.

 

Jasminka KovačFoto: Jasminka Kovač 1 / 6

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.