Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Dizajn na kvadrat

Preobražaj starog tavana u moderno toplo gnijezdo

Čitateljica je iz sentimentalnih razloga željela da u obnovljenom prostoru ostanu stari stol za blagovanje i poprilično dotrajale stolice
Objava 22. listopada 2020. 0 komentara 768 prikaza
Foto: unsplash.com
Foto: unsplash.com
Nekad bio stari tavan

Potkrovlje od 68 kvadrata u staroj zagrebačkoj jezgri bračni par želio je adaptirati u udoban stambeni prostor. Potkrovni stan sastoji se od ulaznog dijela, dnevnog boravka, kuhinje, spavaće i radne sobe i kupaonice. Adaptacija je napravljena samo djelomice, u dnevnom boravku i kuhinji.

Sljeme krovišta doseže gotovo dvostruku visinu, pa taj stambeni prostor izgleda veći nego što jest.

Kosine obložene tamnije “bajcanim” drvom uravnotežene su za nijansu svjetlijim podom. Postojeći dimnjak koji se proteže kroz etaže nije se smio ukloniti. Njegova dimenzija dominira prostorom, pa se u svom izvornom izgledu, ogoljelih starih cigli bez žbuke, dobro uklopio s namještajem modernih i retro linija.

Čitateljica je iz sentimentalnih razloga željela da u obnovljenom prostoru ostanu stari stol za blagovanje i poprilično dotrajale stolice.

Stoga je stol od furniranog oraha ostao u izvornom izdanju. Stolice su obnovljene živim bojama i tako su stvorile dojam svevremenosti.

Uz postojeći dimnjak važnu ulogu u potkrovlju ima otvoreni kamin. Vidljiv iz dijela dnevnog boravka, a usko povezan s blagovaonicom, stvara ugođaj toplog, udobnog gnijezda.

Kuhinjski dio idealno je pozicioniran, malo izdvojen, a površina od 5,1 kvadrata odlična je za smještaj kuhinjskih elementa u shematski raspored U. Kuhinjska je zona bijela, ravnih linija s prozorom koji osigurava dovoljnu količinu svjetlosti i prirodnu ventilaciju, pa se ne doima skučenom.

Dnevni boravak oslobođen je suvišnih detalja. U njemu je kutna garnitura, fotelja i bijeli stolić jednostavnih ravnih linija. LCD televizor smješten je iznad niske minimalističke komode, a ambijent je upotpunjen tamnocrvenim i plavim jastucima, te samostojećom vazom sa strelicijama.

Dizajn na kvadratFoto: Dizajn na kvadrat 1 / 6

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.