Blogosfera Dizajn na kvadrat

Rješenje za rekonstrukciju kupaonice

Objava 05. veljače 2018. 0 komentara 1543 prikaza
Jasminka Kovač
Jasminka Kovač
Rješenje za rekonstrukciju kupaonice

Kupaonica čini vrlo važan dio stambenog prostora i u današnje vrijeme osim svoje primarne funkcije mora zadovoljiti i estetske kriterije. Prilikom projektiranja stambene zgrade svaki stan unutar nje, pa tako i kupaonica projektirana je prema pravilima struke. Često postoji mogućnost "korigiranja" zidova unutar stana, a za osmišljavanje kupaonskog prostora postoji puno kombinacija, ali prvenstveno ovise o prostornim mogućnostima, željama, navikama, načinima korištelja i buđetu.
U ovom primjeru gospođa u mirovini odlučila se za adaptaciju stana od 67 m². Budući da stan nije renoviran više od 20-tak godina, a djeca su se odselila iz obiteljskog doma, zaključila je da želi životni prostor prilagodi svojim potrebama.

Najčešće u pravilu manji stanovi imaju jednu kupaonicu, u većim stanovima uz kupaonicu postoji i dodatni WC (što je u ovom primjeru slučaj), dok stanovi velike kvadrature su koncipirani najčešće s kupaonicom u sklopu roditeljske spavaće sobe, jedne zasebne kupaonice i zasebnim WC-om namjenjen gostima.

Stan je bio projektiran od kupaonice u kojoj su bili smješteni umivaonik, kada, wc školjka i perilica rublja manjih dimenzija, te zasebnog wc-a sa wc školjkom i malim umivaonikom. Sagledavajući ukupnu kvadraturu i raspored stana, osim same modernizacije s obzirom na "zub" vremena, za više članova obitelji postojeću koncepciju prilikom adaptacije svakako bi bilo potrebno zadržati. Izba u stanu bi se mogla iskoristiti kao spremište i za sprovođenje instalacija za perilicu i sušilicu rublja. Međutim ovakva kombinacija "pada u vodu" jer je u ovom slučaju cijeli stan namjenjen jednoj osobi.


Prostorija od 1.68 m² ostat će za wc školjku i manji umivaonik, dok će kupaonski prostor od 4.15 m² dobiti novi raspored sanitarija. S obzirom na želju vlasnice, wc školjka se "ukida". Pregradnjom prostora sa gipskartonskim pločama dobiti će se prostor za tuš kadu dim. 90x120 cm u kombinaciji sa nišama unutar samog tuša i prostora uz samu vertikalu (dužine 70 cm) za perilicu i sušilicu rublja. Prema nacrtu desno od ulaznih vrata smješten je umivaonik, a iza vrata visoki element za higijenske potrepštine i košaru za rublje.


Pločice ovise o klasi i imaju različite nepravilnosti. Preporučljive su ratificirane pločice,one imaju ravno odrezane rubove, što omogućava postavljanje pločica s minimalnom fugom. S obzirom na vrstu i način slaganja keramičkih pločica mogu se kombinirati i više dimenzija samih pločica.

Preuređenje ovakvog sanitarnog čvora (što uključuje građevinske radove sa potrebnim materijalom, te keramičke pločice i sanitarije srednje kvalitete, iznosi 47.000-52.000 kn.

Jasminka KovačFoto: Jasminka Kovač 1 / 6

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.