Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Dizajn na kvadrat

Uređenje kupaonica u potkrovlju

Prilikom projektiranja kupaonice ispod kosog krova, prije svega potrebno je razmišljati kako pozicionirati sve sanitarije i elemente, da ih se nesmetano koristi.
Objava 24. svibnja 2018. 0 komentara 2238 prikaza
Foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Kupaonica u potrkrovlju

Stanovanje u potkrovlju znači boravak u neobičnom prostoru. Zato uspješna prilagodba tavana ovisi o dobroj ideji i umješnosti da se pretvori u ugodan ambijent. Za pretvaranje tavana u udoban i atraktivan stan, moraju se ispuniti brojni uvjeti.

Prilikom projektiranja kupaonice ispod kosog krova, prije svega potrebno je razmišljati kako pozicionirati sve sanitarije i elemente, da ih se nesmetano koristi.

S druge strane prilikom uređenja tavanskog prostora potrebno je voditi brigu o instalacijama koje najčešće treba dovesti na mjesto odakle nema direktnog priključka na kućne vertikale. Zato su potrebni fleksibilni kupaonski sustavi, suhomontažni modeli, jednostavna i praktična izvedba, te laka i brza ugradnja.

Draž kupaonici u potkrovlju svakako će dati krovni prozor. Živjeti iznad okolnih krovova, bliže suncu i zvjezdama, samo po sebi predstavlja i više svjetla negoli u običnom stanu. U pravilu; optimalna visina ugradnje krovnih prozora je 100-120 cm, a minimalna visina 90 cm, dok je maksimalna moguća iznad 200 cm, jer je ručka smještena u donjem dijelu krila krovnog prozora.

U kupaonicama veće kvadrature gdje ima prostora za kadu i tuš kabinu, kadu treba smjestiti ispod kosina i na tom mjestu pozicionirati krovni prozor. Ovakva kombinacija će svakako pridonijeti ugođaju prilikom kupanja.

U kupaonicama manjih dimenzija gdje je potrebno smjestiti sve sanitarije, uključujući i perilicu rublja, perilicu i WC školjku treba pozicionirati u zakošeni dio. Kod postavljanja umivaonika i tuš kade potrebno je voditi računa da su ti sanitarni elementi ugrađeni u najvišem dijelu prostorije, zbog nesmetanog korištenja.

Materijali kao obloge za pod i zidove, biti će svi interesantni, sofisticirani u potkrovlju. Ovisno o ostatku uređenja interijera u obzir kao materijal može doći; drvo, keramičke pločice, staklo, epoksi smola i dr.

Jasminka KovačFoto: Jasminka Kovač 1 / 8

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.