Blogosfera Dodir prirode

J(og)A i priroda

Objava 07. travnja 2017. 0 komentara 50 prikaza
sungazing
sungazing
sungazing

Sunce je danas bilo toplo i sjajno. Vuklo je moj pogled. Željelo je da ga gledam. Oduvijek mi to radi. Kao da titrajućim sjajem privlači pozornost i mantra: "Gledaj me! Gledaj u mene." A kad bi djevojčica u meni poslušala njegove  želje oči su me boljele i crna me točka dugo izluđivala i bježala pred očima kao da me kažnjava. Ipak, snažno me privlačila sunčeva svjetlost i topla energija koju isijava pa sam ponekad ipak pronalazila način kako uživati u njegovom sjaju. Jedan od najljepših načina je da zaronim duboko pod more i onda dugo izranjam gledajuću lom svjetlosti kroz slojeve vode. Nekad sam čekala da već duboko padne i postane blago za naše oči. Kad nisam mogla birati trenutak zaklonila bih izvor svjetlosti tako da bih pomakla svoju točku gledišta pa bi se sunce ocrtavalo iza neke planine, stabla ili oblaka. Nadmudrivali smo se tako sunce i ja podosta godina.

Tek sam nedavno naučila što je sungazing i kako pravilno gledati u sunce. Kako spojiti svoju energiju s posljednjim  ili pak prvim jutarnjim zrakama. Divan je osjećaj povezati se se tako sa svemirom i pustiti da vas prožme snaga svemira. Da osjetite tu povezanost. Uzemljite se. Postanete dio cijelog ciklusa. Budete svjesni vlastitog postojanja. Udahnete energiju. Izdahnete sve što vas opterećuje. Pročistite svoje misli i osjećaje. Zaboravite na trenutak sve ostale u vašoj prisutnosti. Na sve ostale u vašem životu. Budete sami sa Suncem. I gledate se oči u oči. Otkrivate se po prvi put onako iskreno i bez zadrški. 

Priroda je moj dom. Tu se osjećam slobodno. Prava ja. Najprirodnije je vježbati jogu u prirodi. Ispitati granice svog tijela. Osnažiti se. Pročistiti svoje čakre i potaknuti vlastitu energiju. Vidjeti svoje boje. Boje svoje prirode. 

Vozim se danas tako autom na posao i gledam tu prirodu kako svaki dan iznenađuje novim bojama. Sad se pak obojala u žuto. Stvarno, sve što vidim je žuto: od forzicija oko kuća, livade i dvorišta prepunih rascvjetalih maslačaka, polja uljane repice u cvatu, razno livadno cvijeće trenutno slijedi trend žutog. Kao da se samo sunce otopilo po tlu i pustilo da Zemlja upije njegovu energiju i oživi. Vatra.

Prije toga bila je moda bjeline pod modrinom neba: drveće se još nije bilo tako razlistalo i vjetar je raznosio bezbrojne bijele latice. Moja su djeca trčala vičući: cvjetni snijeg i lovila latice rascvale višnje u dvorištu. Glog i trnina zabijelili su sve prilaze šumi ili šumarcima. Divlje šljive, kruške i jabuke sve se okitilo u bijelo. Nebo se pročistilo do prozračne plave. Zrak. 

A proljeće se kao i uvijek probudilo u blago ružičastim do ljubičastih tonova. Od nježnih latica šafrana do ljubičastoplavih glavica plućnjaka i ljubičica. Inspirativno. Ta ljubičasta boja koja prva probije kroz snijeg i suho lišće otkriva nam tajnu. Vječnu tajnu buđenja života. Intuicija. 

Kad se razbuja mlada trava i prolista drveće, a  latice već padnu prevlada nježna svježina zelene energije. Priroda tada pokazuje svoje srce. Svoje pravo ja u liku proljetne vile zlatno zelenog plašta. Život koji kuca. Srce.

U ljetnoj žezi kad se Zemlja gotovo spali priroda poprimi nijanse narančaste. Dozrijeva. Razmnožava se i biljke stvaraju sjeme. Koncentrira svoju energiju u sjemenke čekajući trenutak da se obnovi. Tada to nije moguće zbog nedostatka Vode.

Prije novog ciklusa energija prirode odlazi u korijen. Tamo, u korjenskoj čakri omota se oko jedinog dijela biljke koji je tada živ. Svoju kundalini energiju odmotavat će tek početkom proljeća, a sve do tada ona će biti skrivena u Zemlji.

Tako ja vrtim uglavi taj vrtlog boja, kotač koji neprestano okreće modu u prirodi. I odjednom mi sine da su sve te boje i u nama. Tu su cijelo vrijeme skrivene u našim čakrama. Sabijena energija prirode u malim vrtlozima boja. Oduvijek nas povezuju iste čakre, iste boje i iste energije. 

A o čemu vi mislite dok vozite ujutro na posao?

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.