Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Don Blog

'Četverokutni trokut': Crkva – politika – referendum

Tomislav Rogić, šibenski biskup, predvodio je u Splitu euharistijsko slavlje na crkveno-pučkoj svetkovini 'Sudamje'. U propovijedi je, među ostalim, rekao: "Vrijeme Sv. Dujma, vrijeme prve Crkve i stoljeća, vrijeme je PROGONA i iskušenja. Vrijeme kada su kršćani bili nepoželjni. Naše vrijeme poslije tolikih stoljeća kršćanstva nosi nove izazove, kušnje, možda i PROGONE, ali drugačije vrste." Poslao sam odmah bratu biskupu sms-čestitku za te riječi, dodavši kako su se meni čak i neki kolege smijali kada sam svoju posljednju knjigu naslovio UOČI PROGONA...
Objava 11. svibnja 2018. 2 komentara 481 prikaza
Referendum i Crkva
Referendum i Crkva
Crkva i referendum

Sada je veoma očito da živimo u progonu na mnogo razina ter da ni nasilni/čki odnosno krvavi nije daleko… Nažalost, mnogi u Crkvi - od vrha do dna - toga uopće nisu svjestni…!

'(Pre)svijetli' Srednji vijek (mračnog) 21. stoljeća

Ima mnogo primjera i pokazatelja kako kršćani i u Hrvatskoj, i u Europi, i na tzv. Zapadu (gdje smo još uvijek u većini) nisu svjestni krute stvarnosti vjerničkoga života odnosno teških okolnosti za javno svjedočenje pripadnosti Isusu Kristu i življenje po Evanđelju. Naravno, realnost osjećaju samo oni koji ne žele živjeti "razvodnjeno kršćanstvo" ter se trude radikalno slijediti svojega Božanskog Učitelja. Takve kršćane ništa ne može "izbaciti iz takta" – pa ni progon, ni mučeništvo odnosno (kako svjedoči Apostol u Poslanici Rimljanima 8,38-39) "ni smrt ni život, ni anđeli ni vlasti, ni sadašnjost ni budućnost, ni sile, ni dubina ni visina, ni ikoji drugi stvor neće nas moći rastaviti od ljubavi Božje u Kristu Isusu Gospodinu našem". Ipak, teško su razočarani i žalostni kad vide kako su njihovi pastiri daleko od životne stvarnosti i (kao) da žive u nekom svojem blaženom "čardaku ni na nebu ni na zemlji".

Takve sam reakcije i komentare čuo čak i od mnogih svojih kolega nakon nedavnog biskupskog ređenja na Hvaru. Potrudio sam se – budući da ne gledam televiziju već 37 godina! – pa sam na našoj Informativnoj katoličkoj agenciji pregledao vijesti odnosno najave toga ređenja… ostao sam iznenađen zbrojivši čak 25 (slovima: dvadesetpet!) priloga - ne znam je li za izbor nekoga Pape bilo toliko…! (NB: Ovo nije kritika Agenciji, koja uredno radi svoj posao, niti antidobrodošlica biskupu Paliću, nego najobičnija primjedba koja 'upire prstom' u stanje našega 'mitro-klerikaliziranog' mentaliteta). Evo tih najava i vijesti na dan ređenja, kao i tijekom predhodna četiri dana, s dva dodatka 'post festum':

26.04.2018 | 15:24 Obavijest medijima za praćenje biskupskoga ređenja mons. Petra Palića
27.04.2018 | 14:34 Završne pripreme u Hvaru za biskupsko ređenje mons. Petra Palića
28.04.2018 | 09:32 Započela trodnevnica uoči biskupskoga ređenja mons. Petra Palića
28.04.2018 | 11:57 Mons. Petar Palić s mladima u hvarskoj katedrali
28.04.2018 | 19:12 Biskupsko ređenje mons. Petra Palića u Hvaru
29.04.2018 | 08:30 Misno slavlje drugoga dana trodnevnice uoči ređenja mons. Petra Palića
29.04.2018 | 12:12 Mons. Slobodan Štambuk slavio misu oproštaja u hvarskoj katedrali
29.04.2018 | 17:13 Crkveni uzvanici na misi biskupskoga posvećenja mons. Petra Palića
29.04.2018 | 21:41 Crkveni uzvanici u Hvaru na svečanoj akademiji posvećenoj mons. Petru Paliću
30.04.2018 | 08:35 Svečana akademija u čast imenovanoga hvarskoga biskupa Petra Palića
30.04.2018 | 10:08 Pristižu hodočasnici na slavlje biskupskoga ređenja mons. Petra Palića
30.04.2018 | 11:00 Započela misa biskupskoga ređenja mons. Petra Palića
30.04.2018 | 11:19 Nuncij Pinto objavio apostolski nalog o biskupskome imenovanju
30.04.2018 | 11:22 Homilija zadarskoga nadbiskupa Želimira Puljića na misi biskupskoga ređenja mons. Petra Palića
30.04.2018 | 11:49 Za 56. hvarskoga biskupa zaređen je mons. Petar Palić
30.04.2018 | 12:01 Prinos darova na misi biskupskoga ređenja
30.04.2018 | 12:43 Govor nadbiskupa i metropolita Marina Barišića
30.04.2018 | 12:44 Pozdrav novome biskupu uime svećenika Hvarske biskupije, redovnika i redovnica, te svih vjernika
30.04.2018 | 13:09 Govor mons. Slobodana Štambuka
30.04.2018 | 13:11 „Ja sam Petar, vaš brat"
30.04.2018 | 15:02 Mons. Štambuk s novinarima poslije mise biskupskoga ređenja u Hvaru
30.04.2018 | 16:46 Izjava za medije novoga hvarskog biskupa
30.04.2018 | 16:52 Nadbiskup Želimir Puljić: Vjerujem da će Petar odgovoriti na izazove
01.05.2018 | 13:39 Sudionici na slavlju biskupskoga ređenja mons. Petra Palića
03.05.2018 | 09:39 Novi broj Glasa Koncila (donosi izvješće s biskupskog ređenja novoga hvarskog biskupa Petra Palića)

Dakle, otvorio sam sve te linkove i pregledao sve priloge. Frapantna je činjenica da – u pregolemom obilju patetične crkvene frazeologije – nije bilo niti jedne jedine natuknice u kakvim dramatičnim okolnostima živi Hrvatski narod, kao i narod Hvarske biskupije, a to je ubrzani odlazak Hrvata "na groblje izumrlih naroda", kao je govorio pok. don Ante Baković, pa su mu se rugali čak i na Kaptolu! Tek je dekan Bračkoga dekanata Toni Plenković u pozdravu novom biskupu, vrlo slikovito i pjesnički, dao tek slutnju te realnosti, pazeći da ne bude "joy killer": "Biskupija u koju dolazite definitivno ne izgleda kao blistava nakićena mlada zaručnica, više je mi iznutra gledamo kao elegantnu, ali umornu staru damu, koja se nosi sa cijelim spektrom tegoba koje starost sa sobom nosi i pritom čuva škrinju sa stoljetnim blagom, na koje je s jedne strane tako ponosna jer svjedoči o kontinuitetu i živosti kršćanstva na otocima, a s druge strane ne zna uvijek što bi sa tim stoljetnim blagom u uvjetima današnjice i izazova evangelizacije sada. Nemalu joj mučninu stvara to što jaki valovi sekularizma bacaju i nju i škrinju sad amo, sad tamo, i stvaraju dojam da joj se ljulja tlo pod nogama."

Ipak, zahvaljujući novinarskom pitanju, spomenut je gorući hrvatski problem – DEMOGRAFIJA. U izjavi za medije nakon liturgije ređenja, na pitanje o demografskoj situaciji na otocima, mons. Palić kazao je kako će „Hvarska biskupija surađivati sa svime onim što je dobro da bi se situacija promijenila". "Naravno, to znači i poboljšati uvjete života kako bi se ova zajednica i dalje mogla razvijati i rasti", rekao je biskup Palić. Koliko je i novi biskup u zabludi glede odnosa standarda i demografije, pokazuje i prilog u navedenom broju Glasa Koncila: "Ako Medviđa što ima, ima život!" naslov je reportaže iz župe Prikazanja BDM u Medviđi u Zadarskoj nadbiskupiji, koja ima 127 Hrvata katolika u 51 obitelji, od kojih neke i sada imaju po četvero, petero, šestero djece. A riječ je o SIROMAŠNOM kraju…

Na koncu ove prve trećine posta ostavljam tu blaženu preuzvišenu i presvijetlu svoju braću neka uživaju u nepomućenom miru svojega 'novog srednjovjekovlja', uvjereni da njime mogu osvijetliti tmine mraka na početku trećega tisućljeća kršćanstva, koje je globalna Sotonerija 'inicirala' (inficirala) okultnim seansama astrološkog Aquariusa, što ih medijski ustrajno i dalje 'raspršuje' po svim razinama javnoga života. I nimalo joj ne smetaju pompozna crkvena slavlja, na kojima su prve klupe rezervirane za većinu katoličkih 'krštenih pogana' kojima sveti sakramenti služe uglavnom za skupljanje političkih bodova. A sve zajedno nimalo ne opterećuje činjenica što je danas teže naći prikladnog kandidata za svećenika, nego poslati svemirsku letjelicu na Mars. A kandidata za biskupa jednostavno se po uhodanoj šabloni izdvoji iz klera i pastorala, "uzdigne" iz naroda i od njega učini 'preuzvišenog dvomitraša', kojemu onda svi plješću, a kolege mu izražavaju nadu da će uspjeti "odgovoriti na izazove" ter ga prepuštaju "mukama na terenu" zajedno s ubrzano izumirućom pastvom…

Ostaloj pak braći kršćanima, koji još nisu pogubili 'alate' za duhovnu i idejnu orijentaciju, posvećujem sljedeće misli nekadašnjega kardinala RATZINGERA (sadašnjega pape emeritusa Benedikta XVI), iz knjige VJERA I BUDUĆNOST (KS, Zagreb, 2008. – HVALA kolegi Marinku na tome daru!), koje se sada odkrivaju kao jako PROROŠTVO za naše vrijeme:
"Nakon današnje krize Crkve sutra će se pojaviti - Crkva koja je mnogo izgubila. Ona će biti mala i morat će početi iznova, više ili manje od početka. Ona više neće moći živjeti u mnogim građevinama koje je izgradila u vrijeme blagostanja. Kako će se broj njezinih pristaša smanjivati, tako će izgubiti mnoge od svojih društvenih povlastica. Za razliku od ranijih vrjemena, na nju će se gledati puno više kao na dobrovoljno društvo, gdje ljudi ulaze samo slobodnom voljom. Kao malo društvo, pred nju će se staviti puno veći zahtjevi na poticaj njezinih pojedinih članova. Nema sumnje da će otkriti nove oblike službe i da će zarediti za svećenika odabrane kršćane koji već slijede neku profesiju. U mnogim manjim zajednicama ili samostalnim društvenim skupinama, pastoralna skrb će se obavljati po ovom modelu. Uz to, služba svećeništva s punim radnim vrjemenom će biti neophodna baš kao i nekad.
No, unatoč svim promjenama koje bi se mogle dogoditi, Crkva će naći svoje utočište iznova i s punim uvjerenjem u onome što je uvijek bilo u njezinom središtu: u vjeri u Trojedinog Boga, u Isusa Krista, Sina Božjega koji je postao čovjekom, u prisutnosti Duha sve do kraja svijeta. U vjeri i molitvi ona će ponovno prepoznati svoje pravo središte i doživjeti sakramente opet kao štovanje Boga, a ne kao predmet liturgijskog učenja. Crkva će postati više duhovna Crkva, ne pretpostavljajući nekakav politički mandat, ne koketirajući niti s lijevim niti desnim strankama. Bit će to teška vrjemena za Crkvu jer proces kristalizacije i pojašnjenja stajat će je puno vrijedne energije. To će je osiromašiti i uzrokovati da postane Crkva krotkih. Proces će biti još i teži jer će se morati odustati od crkvene uskogrudnosti pa i od pompozne samovolje. Može se predvidjeti da će za sve ovo trebati vrjemena. Proces će biti dug i zamoran kao što je bio put od lažnog progresivizma uoči Francuske revolucije - kada se za biskupa mislilo da je pametan ako ismijava dogme ili čak da sumnja u samo postojanje Boga - sve do obnove u devetnaestom stoljeću.
No, kada ovaj proces postane dio prošlosti, velika će moć poteći iz ovakve više produhovljene i pojednostavIjene Crkve. Ljudi u potpuno planiranom svijetu naći će se neopisivo usamljeni. Ako su u potpunosti izgubili iz vida Boga, oni će osjećati cijeli užas svog siromaštva. Tada će otkriti malo stado vjernika kao nešto posve novo. Otkrit će ga kao nadu koja im je namijenjena, odgovor koji su uvijek tražili u tajnosti. I tako mi se čini da se Crkva suočava s vrlo teškim vrjemenima. Prava kriza jedva da je počela. Moramo računati na nevjerojatne preokrete. Ali sam isto tako siguran u ono što će ostati na kraju: ne Crkva političkog kulta, koja je umrla još s Gobelom (op. Jean-Baptiste-Joseph Gobel) nego Crkva vjere. Ona možda više i neće biti dominantna društvena sila u mjeri u kojoj je bila sve donedavno, ali će uživati u svježem procvatu i biti prepoznata kao čovjekov dom, gdje će naći i život i nadu nakon smrti."

Bravissimo, Benedictissimo! Jedino mi je pomalo čudno što te Emeritusove riječi zvuče gotovo kao današnji govor pape Franje… - jel' se to i vama čini, dragi čitatelji?
Dakle – sapienti sat (a blenti ni budilica)!

Antemurale maCROnitatis & Murus vivus CREtenitatis

Za razliku od Benediktove "buduće Crkve", koja neće "koketirati" ni s desnim ni s lijevim strankama, tj. koja će biti svjestna efemernosti i služničkog položaja svake pa i tzv. visoke Politike, u Hrvatskoj na početku 21. stoljeća ne samo narod, kojemu se ne treba čuditi, nego i mnogi tzv. misleći ljudi pa i katolički intelektualci ter duhovni pastiri naroda žive u "dubokoj prošlosti". "Zahvaljujem svima vama, predstavnicima društveno-političkog, kulturnog i znanstvenog života, na čestitkama i nazočnosti i pozivam vas i potičem da, kloneći se svih podjela, svoj pogled usmjerimo prema budućnosti i odgovornim radom za dobro svih građana i vjernika naše Domovine pridonosimo boljitku društva u kojemu živimo", kazao je novi hvarski biskup Palić na dan ređenja. Ne znam je li time pokazao neku razinu diplomacije ili da se njegovo znanje o politici ne razlikuje od poimanja politike kod goleme većine hrvatskoga puka, koji se 'odlikuje' trostrukom nepismenošću (vjerskom, političkom, medijskom), a da toga 'nacionalnog bogatstva' uopće nije svjestan. Zato će jednako - kao što "znade" da su nam "Englezi smrtni neprijatelji" jer su nam "skrivili Bleiburg" - olako prihvatiti novu izmišljotinu da su nam "Francuzi ponovno prijatelji (a Njemci više nisu!)", jer je 'prst Božji' i 'znak Providnosti' da – evo zgodne dosjetke - francuski predsjednik MaCROn ima Hrvatsku 'u srcu svoga (prez)imena'! Da pukneš od smijeha…!

A zapravo mi se već sada plače od muke i gađenja nad novom podvalom 'glancanja imidža' tzv. čelnih ljudi tzv. Živog zida, koje će naivni narod - izluđen dogovorno-manipulativnim prjevarama desno-lijevog HDZ-a i lijevo-desnog SDP-a - prihvatiti kao 'konačno rješenje' odnosno 'nove spasitelje' iz sadašnjega gliba. A naši duhovni auktoriteti će ih – u općem zanosu nad njihovom lažnom skrbi za opće dobro, – podržati i narod uputiti specijalnom predizbornom porukom neka "dobro prouči stranačke programe i glasuje po savjesti". Jer ni većina biskupa ne zna da će riječ o IGRI, u kojoj će budući dobro pripremljeni i plaćeni hrvatski 'ŽIVOZIDARSKI PRELETAČEVIĆI' skrivenim centrima moći pomoći nastavak tajne diktature pod maskom javne demokracije. Zato je, na jednom misnom slavlju prije ređenje mons. Palića, bivši hvarski biskup mons. Štambuk, najavljujući pričestni dio euharistije, "potaknuo političke stranke u Hrvatskoj da se prestanu međusobno optuživati te zajednički nađu dobre programe za opće dobro Hrvatske". A da je neki biskup potaknuo Severinu i Rozgu da više ne pjevaju ZABAVNE PJESME o "nesretnoj ljubavi" ili da se konačno pobrinu za jače investicije i zapošljavanje mladih - svi bi mu se smijali. A u slučaju političkih lekcija, kojima se s guštom smiju oni kojima su upućene, svi mu 'politički hlebinci' i 'suverenistički croasanci' povlađuju i smrtno ozbiljni razdragano plješću… Sapienti sat (a blenti ni budilica)!

(Ne)stalno (c)vijeće 'udruge' Hladno Bojkotiramo Knjigu!

Među znakove i simptome hrvatske duhovno-intelektualne 'gusko-maglene' dijagnostike spadaju također skandalozne odluke u Akademiji odnosno u HAZU, ali i zbivanja oko HAZUD-a (slične institucije u dijaspori, osnovane u Švicarskoj…), gdje se više ne zna "tko pije, a tko plaća", tj. zna se da na koncu narod uvijek "izvuče deblji kraj"… Situacija je – "da se smrzneš"!
Ali kamo sreće da je na drugim područjima 'toplo proljeće'! Zato je svakako zabrinjavajuća i totalno zbunjujuća najnovija izjava tzv. Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije, u kojem se kaže da je to tijelo "na svojoj sjednici u Zagrebu, 3. svibnja 2018. godine, obaviješteno da su župni uredi naših nad/biskupija minulih dana primali dopise od građanskih inicijativa: 'Istina o Istanbulskoj' i 'Narod odlučuje' glede prikupljanja potpisa za referendume sa zamolbom da o njima izvijeste vjernike u crkvama i omoguće prikupljanje potpisa u crkvenim prostorima. Autori navedenih dopisa ističu da su o tome obavijestili hrvatske biskupe, što može stvoriti određene nejasnoće. Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije smatra da takve aktivnosti nisu primjerene sakralnom prostoru, te da se o njima u crkvi ne daju obavijesti kako se ne bi opterećivalo nedjeljno bogoslužje."

U ime Otca, i Sina, i Duha Svetoga! – s čuđenjem sam se prekrižio pročitavši dotle (ostatak teksta, pod naslovom "Crkvi je važno poboljšanje procesa političkog odlučivanja", pročitao sam poslije, nimalo manje razočaran). Pa kako je moguće takvo vrludanje, takav 'spin', takva 'diplomacija', takav 'POPulizam'… i to baš uoči 52. svjetskog dana medija, za koji je papa Franjo uputio poruku o temi LAŽNE VIJESTI I NOVINARSTVO…!? A kolega Miklenić u Glasu Koncila lijepo objašnjava u komentaru: "Ta Papina poruka reakcija je na oblike ponašanja suvremene medijske industrije koja si dopušta neviđene povlastice da svojim koristnicima, od kojih se uzdržava, živi, katkada i obogaćuje, umjesto kvalitetnih proizvoda… nudi proizvode koji su često obmana, neistina, pristrana interpretacija, konstrukcija ili skrivena ideološka, politička ili ekonomska propaganda…"
Sapienti sat (ABNB)! Međutim, nekom 'sapiensu' ipak nije dovoljno jasno su referendumske 'aktivnosti' pravo "opterećivanje nedjeljnog bogoslužja", a npr. predizborne poruke HBK to (kao) nisu!

Također, mnogima nije jasno tko/što sve može biti "medijska industrija", kao što je davno znao sadašnji tzv. premijer Plenković (i čak je to objavio u svojoj knjizi uoči raspada Yuge…): "Izvor informacija je u svim klasnim društvima vladajuća klasa. Ona putem sredstava masovnog komuniciranja upravo želi da masama priopćava samo one informacije koje su s njene točke gledišta poželjne (radi lakšeg upokoravanja, eksploatacije itd.) jer će mase pod tim utjecajem pružiti najmanji otpor."
Tko pojma nema kako suvrjemeni svijet funkcionira, reći će da je to (što piše "mladi Plenky") sasvim normalno za svako TOTALITARNO društvo, kao što je bila "trula Yuga". Takve treba podsjetiti na upozorenje koje je dao Noam Chomsky - američki lingvist i politički aktivist ter žestoki kritičar establishmenta, Židov, i najcitiraniji znanstvenik nakon Aristotela – opisujući stanje u tzv. DEMOKRATSKIM Sjedinjenim američkim državama: "Uloga američkih novinara je otkrivanje, osuđivanje i ismijavanje svake manifestacije koja oponira dominantnim aranžmanima moćnika, uključujući silnu opoziciju korporativno vođenoj globalizaciji. Osnovni cilj je zadržati javnost što dalje od bilo kakvih spoznaja o tome što se uistinu događa." (FT, Split, 28.7.2001.).
A to što se odnosi na informacije odnosno medije, odnosi se i na sva područja života pa tako i na famoznu Politiku. Pa koji će pametan čovjek vjerovati da su Vladajući ludi da svjetini ili masama prepuste upravljanje, tj. dopuste da NAROD ODLUČUJE o nečemu što je njima Vladajućima važno!? Dakle, ljudi dragi, dajte se urazumite i prestanite 'trkeljati' i frazirati o nekakvoj "teoriji urote", pored mnogih velikih i očitih primjera PRAKSE zavjere!! SS (ABNB)!

Nažalost, zbog nečije naivnosti ili neznanja ili nečega trećeg, umjesto ponovnog javnog i jasnog očitovanja o globalnoj pogubnosti Istanbulske konvencije i nuždnosti njezine 'deratizacije', narod je s Vrha Crkve dobio konfuziju s jakom sumnjom u iskrene namjere, a Udruzi "Istina o Istanbulskoj" odvaljena je 'fina' šamarčina s očitovanom vjerom kako je "političko odlučivanje" (u kojemu se 'prodaje' LAŽ da "narod odlučuje"!) važnije od temeljnih moralnih pitanja. A upravo ta pitanje i te teme obrađuje i knjiga GLOBALIZACIJA ZAPADNE KULTURNE REVOLUCIJE (u izdanju Glasu Koncila – jedan ulomak objavljen je u novoj Prilici, radi lakšega shvaćanja sadašnje "ideološke okupacije" Hrvatske!). Autorica, Marguerite A. Peeters, glasovita je svjetska stručnjakinja na području međunarodnih organizacija, ljudskih prava, globalnih kulturnih promjena i postmodernizma. To njezino djelo "skida krinku nove etike koja je plod zapadne feminističke, seksualne i kulturne revolucije. Knjiga raskrinkava globalno širenje nove etike, u koju se u potpunosti uklapaju nastojanja ugroze čovjekove naravi kao muškarca i žene, rastakanje obitelji i braka, umanjivanje autoriteta".

Eto, dakle, samo treba č-i-t-a-t-i! Jer TKO NE ČITA – UMIRE GLUP! (glasi jedno moje starije medijsko geslo). Međutim, ponekad mi se čini, uzalud je reklamirati čitanje, kad se većina hrvatskoga puka – ali, nažalost, i mnogo onih kojima je KNJIGA "sredstvo za rad" – vlada po pravilu: Hladno Bojkotiramo Knjigu! :( Srećom, imamo "Knjigu nad knjigama" koja nas uči Vječnoj Mudrosti…!
Sapienti sat (a blenti ni budilica)!

PPS: Žao mi je što je i ovaj post predugačak, ali tješim se da 'pametni čitaju, a bedaci gledaju!' (kako glasi moje novije geslo). Ujedno se svima, a posebno onima koji će se ovim postom (s pravom) osjetiti prozvanima, ispričavam za grubu iskrenost (koja je neizbježna jer istina boli)!
NB: Glede skupljanja podpisa za referendum protiv IK, ja ću postupiti po dopisu našega biskupa - koji ovdje prenosim kao fotografiju - ter ću od 13. do 27. svibnja svaki dan govoriti vjernicima o važnosti toga oblika borbe protiv "ideološke kolonizacije", ali neću "zlorabiti OLTAR" nego ću govoriti s ambona, pred crkvom i u svim drugim situacijama – jer to NIJE politika! Pa 'neka smeta koga pati!'… :D

  • Avatar DonBlog
    DonBlog:

    Lijepo je to rečeno, Nebo - potrebno je samo taj govor staviti u prvo lice množine a ne (samo) u drugo lice jednine (znaš da su tako činili oni koje je Isus najviše kritizirao)... Pozdrav i blagoslov!

  • neboiznadzagreba:

    Zaista su zadnja vremena kada o Crkvi, i iz Crkve, informacije crpimo iz medija; osvrni se oko sebe, sažali, daruj, podijeli, suosjećaj, otvori ruku za davanje i primanje, ukori ako treba, dopusti da budeš ukoren, ne zatvori oči pred nepravdom ... prikaži još!m i ne trebaju ti novine, ni ičija priopćenja i pojašnjenja- znaš sve o Crkvi. Crkva su ljudi, njihovo (su)djelovanje u zajednici, obiteljskoj,vjerskoj, političkoj i svakoj drugoj, i kakvi su ljudi, takva je i Crkva, kakva je njihova budućnost, takva je i Crkve.