Blogosfera Don Blog

Slijedi li 'istanbulizacija' i Lijepe naše?

Sve čitatelje s radošću pozdravljam na ovom novom startu ter se radujem druženju, s nadom da što duže traje & svima želim obilje Božjega blagoslova na početku Korizme i mnogo dobrih duhovnih plodova toga svetog vrjemena!
Objava 13. veljače 2018. 11 komentara 2238 prikaza
Foto: Boris Ščitar/VLM/Pixsell
Foto: Boris Ščitar/VLM/Pixsell
Da je riječ o dobro organiziranoj i već u sve strukture javnog života infiltriranoj moći potvrđuje i činjenica da je Kanada intervenirala u državnu himnu  - kako bi je učinila "rodno neutralnom".

Opet nisi bio od riječi! – reče mi jedan prijatelj. Opet nisi izdržao ni godinu dana! – reče mi jedan kolega… itd. Bila je to njihova reakcija na objavu da se ponovno vraćam DON BLOGU na portalu Večernjega lista. Međutim, nije to bio njihov prijekor, jer su obojica (kao i još neki) bili zadovoljni mojom odlukom. A razloge za to neću, sada i ovdje, navoditi – reći ću samo da sam se jedva stavio na stranu 'Dona', kada su on i 'Blog' razmjenjivali argumente ter odvagivali prednosti i nedostatke… O tome ću više u sljedećem postu… A, u dogovoru s urednicom, koja se također razveselila mojem povratku, redovito ću nastojati postirati nedjeljom navečer - koliko god bio umoran od 'svetih poslova' Dana Gospodnjega… - a poticaj za temu bit će (nekad možda samo na razini asocijacije) misno evanđelje toga Dana.

Dakle, 11. veljače Crkva obilježava Svjetski dan bolesnika, koji je utemeljio sveti papa Ivan Pavao Dragi 13. svibnja 1992., godinu dana nakon što je i sam doznao da boluje od Parkinsonove bolesti. A datum 11. veljače nije nimalo slučajan – toga dana je spomendan Majke Božje Lurdske. Naime, upravo se tada (bio je četvrtak) 1858. Blažena Djevica ukazala pastirici Bernardici. A za taj izbor značajna je činjenica što su se u marijanskom svetištu u Lourdesu dogodila brojna čudesna ozdravljenjima i što je ono postalo najveće okupljalište mnogih bolesnika koji ondje mole za svoje zdravlje, tako da Lurd godišnje pohodi 5-6 milijuna hodočasnika.

U evanđeoskom odlomku nedjelje 11. veljače, evanđelist Marko donosi kako pred Isusa dolazi jedan teški bolesnik – GUBAVAC. Ali ne traži ozdravljenje, nego OČIŠĆENJE! Zašto? Očito, zato što je više nego od bolesti trpio zbog ISKLJUČENOSTI iz zajednice – jer tako je određivao Mojsijev Zakon (vidi: Levitski zakonik 13,1-2.45-46), kako se ne bi i drugi članovi Božjega naroda zarazili tom opakom zaraznom bolešću. Danas bismo rekli da se takve izoliralo u karantenu…

U svim je društvima i civilizacijama bilo onih koje je vlast ili režim ili vladar ili religijski auktoritet ili pak "glas naroda" isključivao iz zajednice – takvi su se osjećali kao (duhovni) 'gubavci'. Tako je i u našoj civilizaciji i kulturi. O tome je 'kriknuo' i papa Franjo u apostolskoj pobudnici "Radost Evanđelja". U odjeljku pod naslovom "NE ekonomiji isključivanja", papa posvješćuje kako se u kulturi blagostanja – kojom dominira "ekonomija isključivanja i nejednakosti" pa ona zato "ubija" - stvorila kulturu "odbacivanja" u kojoj se razvila globalizacija ravnodušnosti (točke 53 i 54).

U svijetu, a tako je i u Hrvatskoj, u današnje "isključene" spada širok spektar onih koji su na bilo koji način "obilježeni" u društvu. U prošlosti, poglavito dok je Crkva imala jači utjecaj na javnost, to su bili uglavnom moralno nakazni ljudi i pojave. Ali fenomen je današnjice da razne nakaznosti, zla i perverzije "demokratski" ulaze u zakonodavstvo na globalnoj razini – proglašeni su ljudskim pravima i slobodama ter su zakonom zaštićeni (kao što je zločin abortusa, eutanazije…)!

Među jedinstvene apsurde ovoga civilizacijskog trenutka spada spada, s jedne strane, činjenica odbacivanja npr. homoseksualnosti i javne 'obilježenosti' te odbacivanja onih koji se takvima očituju, a s druge strane, 'homogayski pokret' proglašava nepoćudnima sve koji se protive njihovim "ljudskim pravima". Štoviše, jaka i javna "politička korektnost" anatemizira i "izolira" one koji su protiv "tolerancije različitih" ter mogu biti sankcionirani, kažnjeni po paragrafima određenih zakona!

Isus je prema gubavcu, koji traži "očišćenje", pokazao ganutost i smilovanje. Štoviše, vratio mu je zdravlje doticanjem, dodirom – što je također bilo kršenje svetoga Zakona! – no i time Isus pokazuje kako mu je osoba važnija od Zakona odnosno, kako je sam znakovito istaknuo, da nije čovjek radi subote, nego subota radi čovjeka. Kršćanski je stav, dakle, štititi čovjeka-grješnika, a osuditi grijeh-zlo! To znači da trebamo spašavati i pomagati čovjeka, ali ne možemo imati sućuti i razumijevanja za zlo koje on čini niti opravdavati perverzije koje širi ili 'reklamira'…!

Među najnovije apsurde spada i tzv. Istanbulska konvencija, kojom neki globalni lobiji, pod plaštem borbe protiv nasilja nad ženama, žele svima nametnuti rodnu ideologiju ter njezinim 'seks-lex-paragrafima' sankcionirati sve koji budu protiv zakona koji uglavnom štite nove javne prohtjeve homogayske populacije ter (nepri)rodno nadilaze razinu njihove privatne kopulacije… Da je riječ o dobro organiziranoj i već u sve strukture javnog života infiltriranoj moći potvrđuje i činjenica da je Kanada intervenirala u državnu himnu - kako bi je učinila "rodno neutralnom".

Već imamo iskustvo kako je to "požar koji se nezaustavljivo širi po cijelom globalnom selu" pa zato predlažem da se i hrvatska himna LIJEPA NAŠA što prije ne samo "rodno neutralizira" nego odmah "istanbulizira". Priložio bih sada rado jedan prijedlog kako bi to moglo izgledati (tj. primjer 'istanbullingacije' crohimne – koji je nastao u 'navali inspiracije' nakon vijesti o "kaštelanskom karnevalu") - ter bih ga također rado poslao u Sabor na prvo čitanje odnosno pjevanje prije početka zasjedanja na kojem će Premijer dirigirati izvedbom… - ali se ne usuđujem nakon što je cro-zakonodavstvo 'poskočilo' na "Lijepa naša haubico" (poznatog pokojnika 'pokojnog'Ferala) pa ću tu inačicu homo-himne – zavjese dimne – nastojati nekim drugim medijskim puteljcima i stazama p(r)ogurati u javnost…!

Sve čitatelje s radošću pozdravljam na ovom novom startu ter se radujem druženju, s nadom da što duže traje & svima želim obilje Božjega blagoslova na početku Korizme i mnogo dobrih duhovnih plodova toga svetog vrjemena!
 

 • IVANIVANIVAN:

  Dobro nam došao !

 • Avatar DonBlog
  DonBlog:

  Tkozna, nije lako kratko odgovoriti na tvoje pitanje. Zato skokni na portal Bitno.net pa pročitaj dolje pri dnu naslov "U kojim slučajevima dolazi do izopćenja iz Crkve?"

 • Avatar DonBlog
  DonBlog:

  Tkozna, nije lako kratko odgovoriti na tvoje pitanje. Zato skokni na portal Bitno.net pa pročitaj dolje pri dnu naslov "U kojim slučajevima dolazi do izopćenja iz Crkve?"