Blogosfera Felis in fabula

Medicinski kanabis - bolest i nužnost liječenja nemaju boju i stranu!

Objava 22. studenoga 2014. 8 komentara 2368 prikaza
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Kanabis
Govorimo o konoplji, ali njezinoj medicinskoj uporabi. Kako nam je u medicini , farmaciji, znanosti i struci, latinski jezik i pismo sporazumijevanja, konoplju ovdje nazivamo medicinskim kanabisom (lat. Cannabis). U javnim govornim i pisanim medijima vidimo i čujemo neke druge izraze i nazivlja, no želja nam je da se koristi naziv koji se uvriježio u medicinskim krugovima i među ljudima koji se zanimaju za korištenje konoplje u medicinske svrhe - medicinski kanabis.

Objavom Ministarstva zdravstva, od 11.studenog 2014., i slijednim izjavama o postupku i načinu provođenja i implementacije medicinskog kanabisa kroz zakonodavne okvire postojećeg sustava i slijedno osnivanja radne grupe, koja će se kao stručno tijelo zanimati medicinskim kanabisom i ugrađivanjem određenih rješenja u prijedlog Zakona o promjena i dopuna postojećeg Zakona, moguće i novog objedinjenog Zakona koji će zakonski odrediti industrijsku i medicinsku uporabu biljke konoplje, kao najkvalitetnije rješenje.

Vjerujem da ste ovih dana više ili manje informirani o svemu što se događa u svezi konoplje, kroz naše slikovne i govorne medije, kao i pisana glasila. Sve s odrazom na razne portale, blogove, kolumne, fb grupe, sve do osobnih objava i komentara. Ne skrivam zadovoljstvo ovakvim razvojem događanja u javnim medijima. Trebalo je projektu Kronoplja cijela 2013. godina, sve do današnjih dana, da vrijedne ruke i pametne glave naših tekstopisaca polako ali sigurno predstave javnosti konoplju, industrijsku, ali ne zaboravljajući medicinsku.

Molili smo da nas se objavi, nekada smo uspjeli, a nekada smo se služili drugim medijskim putima. Sve učinili da važni podaci i informacije stignu do vašeg uha i oka. Danas se koriste naši tekstovi u daljnjem prenošenju vrijednih i važnih podataka, kroz novinarska pera školovanih novinara. Ponekad se čini da smo gotovo sve napisali ili rekli. Ponavljanje je majka mudrosti, tako kažu, no zaustavljam se na konstataciji da je to svakako utvrđivanje i nadogradnja gradiva za koje pokazujemo naš interes, u ovom tekstu medicinskog kanabisa.

Svakim danom smo i bogatiji nekim novim istraživanjem, saznanjima za koja tražimo potvrde. Stručni tim ljudi u projektu Kronoplja, bavi se medicinskim kanabisom, i u skoro vrijeme biti će vam predstavljeni rezultati u obliku promidžbene knjižice. Očekujemo zadnje poglavlje koje se odnosi na zakonsku regulativu i okruženje, koje će se oblikovati novim zakonskim prijedlogom rješenja.

Veliki interes je pobuđen kod raznih udruga, grupa i pojedinaca u svezi medicinskog kanabisa. Rečeno je da je medicinski kanabis stručno pitanje. Pretpostavljam; medicine, farmacije, psihologije i srodnih struka. Slažem se da je to znanstveno i stručno pitanje. Razgovorima s određenim udrugama i ljudima, učinjen je prijedlog modela implementacije korištenja konoplje u medicini i lijekovima na bazi kanabinoida.

U četiri točke sažeto je ono što je poželjno za ostvariti:

 • dozvoliti uvoz i distribuciju svih lijekova na bazi kanabinoida
 • dozvoliti uvoz i distribuciju biljnih preparata konoplje koji se proizvode u EU i koji se koriste u zdravstvenim sustavima pojedinih zemalja EU
 • dozvoliti uzgoj konoplje, zainteresiranim pacijentima, u svrhu liječenja
 • postaviti sustav proizvodnje i distribucije cvijeta konoplje i drugih preparata od konoplje, u svrhu liječenja, kontroliran od strane države

Poznavatelju medicinskog kanabisa jasna je slika koja podrazumijeva i zahtjeva implementaciju tč.3, za osobne potrebe liječenja, dok se ostale točke (1 i 2) odnose na rješenje u što kraćem vremenu, postojećim preparatima u Europi. Točka 4 osobito je zanimljiva jer nas svrstava u zemlje koje imaju svoje preparate od domaćeg uzgoja, za domaće farmaceutske pripravke u medicinske svrhe. Omogućuje cjelovitu kontrolu od kvalitete do cjenovne pristupačnosti, i naravno potencijale izvoza, uz sve prateće, ali važne djelatnosti kliničkih istraživanja i laboratorijskih ispitivanja.

Važno je uključiti se u sva Europska događanja (i svjetska) koja se događaju oko i u svezi korištenja medicinskog kanabisa. Izuzetna je prilika učiniti to kao hrvatski model uzgoja i pripravaka iz medicinskog kanabisa. Naši klimatski i agrotehnički uvjeti, više su nego optimalni, a uz spregu sa znanošću, postaju uz onu novostvorenu vrijednost i visoko dodanom vrijednošću.

Obrazložimo ukratko naše prije navedene točke, koje skupljaju potpore svih zainteresiranih udruga i osoba oboljelih od određenih teških bolesti, kojima medicinski kanabis uvelike olakšava život s tim bolestima, čineći ga kvalitetnijim. Zašto - glavno je pitanje koje se moramo upitati, kada čitamo slijedna obrazloženja;

Točka 1
Lijekovi na bazi kanabinoida (sintetiziranih i izoliranih iz biljke) registrirani su u 14 zemalja EU, dok distribucija egzistira u njih 10. Smatramo da je važno da se omogući uvoz i distribucija takvih lijekova u Hrvatsku. Na žalost visoka cijena tih lijekova je često faktor koji onemogućava njihovu širu primjenu. Iskustva pacijenata iz zemalja gdje je dozvoljena uporaba lijekova i cvijeta konoplje govore nam da pacijenti (ako zanemarimo ekonomske razloge) preferiraju upotrebu cvijeta i ekstrakta cvijeta jer učinkovitije uklanja tegobe pacijenata.

Razlog tome može biti i sastav, naime lijekovi se sastoje od jednog ili dva kanabinoida (THC, CBD), dok cvijet konoplje sadrži blizu 500 sastojaka od kojih su mnogi aktivni (kanabinoidi, terpeni, flavanoidi).

Točka 2
Biljni preparati (cvijet konoplje) dozvoljeni su u 6 zemalja EU. Na tržištu su za sada dostupni jedino proizvodi tvrtke "Bedrocan", odnosno standardizirani cvijet 4 sorte koje oni proizvode. Mi smatramo da je važno da se omogući uvoz tih i sličnih preparate koji će se u budućnosti proizvoditi u EU. Standardizirani cvijet za neke tegobe daje dobre rezultate, također standardizirani cvijet vrlo je važan za moguće kliničke studije koje bi se u budućnosti mogle provoditi s takvim preparatima. Nedostatci su u ograničenom broju sorti, koje na žalost nisu dostatne za ublažavanje svih tegoba.

Nedostatak je i cijena (5g =38 Eur), naime 5g cvijeta često nije dovoljna dnevna doza za pacijente s teškim tegobama. Takva cijena će i dalje primoravati pacijente da potraže pomoć na ilegalnom tržištu, usprkos činjenici da kvaliteta takvih proizvoda najčešće nije zadovoljavajuća, i da pri tome krše zakon.

Točka 3
Dozvola da pacijenti sami uzgajaju konoplju za svoje potrebe riješila bi mnoga pitanja. Kao prvo rasteretila bi zdravstveni sustav u smislu troškova pri nabavi lijekova i preparata. Vrlo je važno napomenuti da je djelovanje konoplje dosta individualno i da za isti poremećaj različiti pacijenti koriste različite sorte, dok recimo za spazme za jednog pacijenta je najdjelotvornija sorta Cannatonic, a za isti taj poremećaj drugi pacijent tvrdi da je sorta Z7 puno djelotvornija (radi se o sortama s niskim sadržajem THC-a (1-3%) i visokim sadržajem CBD-a (10-17%), to su sorte s nikakvim ili zanemarivim psihoaktivnim djelovanjem).

Kada govorimo o uporabi za ublažavanje boli tada priča postaje još kompleksnija; naime za bol se koriste sorte sa visokim udjelom THC-a, i tu vrlo često pacijenti koriste više različitih sorti u toku jednog dana. Za jutarnju dozu često se upotrebljavaju sorte podvrste Sativa sa visokim udjelom THC-a (10-20%) i malim udjelom CBD-a (ispod 1%), koje povećavaju mentalnu a često i fizičku aktivnost i od kojih se pacijentima ne spava, dok za večernju dozu biraju sorte podvrste Indica sa visokim udjelom THC-a (10-20%) i udjelom CBD-a od 2-3%, koje imaju umirujući efekt i koje garantiraju kvalitetan san. Različiti pacijenti biraju različite sorte, što je najbolje za jednog nije najbolje za sve.

Naš prijedlog je da se pacijentima kojima je kao oblik liječenja adekvatna uporaba konoplje da pravo izbora. To bi s jedne strane smanjilo troškove države i pacijenta, a s druge strane omogućilo bi pacijentima da koriste upravo one sorte koje su za njih najdjelotvornije. Na razmatranje, broj biljaka za uzgoj, dozvole, kontrolu pacijenta, sjemenja, sprječavanje zlouporabe. Potrebni su adekvatni uvjeti uzgoja i znanje pripravka od strane pacijenta, ili skrbnika.

Točka 4
Proizvodnja konoplje za cvijet je u odnosu na proizvodnju za vlakna ili sjeme je skuplji i složeniji način uzgoja. Međutim ni takav način uzgoja niti je osobito zahtjevan niti je skup. Površine koje bi bile dostatne za potrebe pacijenata su vrlo male, teško je biti precizan, ali vjerojatno te površine ne bi prešle 3 hektara.

Metode uzgoja koje bi garantirale nisku cijenu i visoku kvalitetu su uzgoj u plastenicima bez umjetnog svijetla i uzgoj na otvorenom. Proizvodnja standardiziranog cvijeta je puno skuplja. Takva proizvodnja podrazumijeva korištenje uniformnog supstrata (najčešće je to voda), i umjetnog svijetla. I naravno sve biljke su klonovi jedne biljke. Takav način proizvodnje u pogledu kvalitete cvijeta daleko zaostaje za organskim uzgojem pod suncem. U Izraelu i SAD-u se konoplja za medicinsku primjenu uzgaja u plastenicima. Takav način uzgoja uz kontrolu kvalitete proizvoda omogućio bi nisku cijenu i visoku kvalitetu proizvoda.

Naš prijedlog je da se za takav uzgoj angažiraju pravne osobe koje bi bile strogo kontrolirane od strane države. Europski proizvođači sa znanjima i iskustvima, prednost su koja se može koristiti i unaprijediti u hrvatskom modelu, koristeći naše prednosti podneblja, klime, vode i tla. Potrebna je i praksa drugih država, koja se za ovo vrijeme pokazala učinkovitom. Distribuciju bi bilo najjeftinije vršiti kroz sustav ljekarni.

Iskustva su to i prijedlozi, koji su rezultat pripreme i korištenja medicinskog kanabisa u državama koji ga dozvoljavaju kao i osobnih iskustava u korištenju i primjeni, njihovim htijenjima i željama zakonski dozvoljenog i opravdanog korištenja.

Prava svakoga od nas na dostojan i zdrav život, zajednička su prava! Nisu predmet političkih igara, jer bolest i nužnost liječenja nemaju boju i stranu, već samo našu želju za pomoći svakome u nevolji. Nikada ne znamo kada se možemo i osobno naći u takvoj situaciji, kao što se danas nalaze ljudi u potrebi.

Njihovo vrijeme je sada i odmah.

Svima vama na uvid, promišljanje i daljnje prijedloge. Slobodni ste podijeliti svima zainteresiranima.

 • Avatar The Knight Plums
  The Knight Plums:

  U svom vrtu ja cu uzgajati sto mi se zahtije nema zakona na ovom svijetu koji bi mi to zbranio. I tko ima pravo da se uplece sto cu ja da sadim u svom vrtu? Kojim to pravom?

 • Avatar The Knight Plums
  The Knight Plums:

  Jedino je Bog moj zakonodavac i jedino se Bozjih zakona podrzavam. Kapital donosi zakone da bi vam pokupio tesko zaraden novac.

 • ja.samtu.54:

  Gordane, ovoga nema u prijedlogu, koji sam napisao, u mom prijedlogu pisalo je agronomski fakultet, a ne EU tvrtke s iskustvom. Naime ovo je radna verzija prijedloga modela koji će predložiti udruge oboljelih povjerenstvu ministarstva zdravlja. To nisi nigdje jasno ... prikaži još! rekao. Ispada da je to prijedlog "projekta Kronoplja" Šta god to bilo. Nisi me konzultirao da taj prijedlog mijenjaš u tom smijeru, i molim te ne objavljuj više ništa o ovome prijedlogu, nemaš prava na to!!!