Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Fitoterapija

Ja bih da me koljeno ne boli!

Vreća za spavanje koju sam posudila teži skoro 5 kila. Ona prava Himalayska. To valjda ak ostanemo zarobljeni na Velebitu 10 dana da se ne smrznem po noći. Iako je proljeće.
Objava 25. siječnja 2018. 2 komentara 1419 prikaza
Photo by Nina Uhlíková from Pexels
Photo by Nina Uhlíková from Pexels
Photo by Nina Uhlíková from Pexels

 

Na prvi planinarski izlet me poveli, ni manje ni više, na Velebit. 2 dana.

Vreća za spavanje koju sam posudila teži skoro 5 kila. Ona prava Himalayska. To valjda ak ostanemo zarobljeni na Velebitu 10 dana da se ne smrznem po noći. Iako je proljeće.

Dakle, vreća od 5kg, vode 5 litara plus hrana i odjeća za presvuć se. Brat, bratu..nekih 13-14 kila u ruksaku na mojih 55. Pravo vatreno krštenje!

Hrabro, i skoro bez prigovora, odvalim prvi dan.

Sutradan, još nismo pravo ni krenuli sa Alana nazad moje koljeno odluči otkazati poslušnost i boli me do te mjere da suze same idu jer stajanja nema, bježimo od bure. Na drugi izlet me ne vode dok ne provjerim koljeno jer na Triglavu nema našeg HGSS-a J

Mladi specijalist gleda te moje RTG slike i mrtav-hladan kaze „ Je gospođo, pa kaj bi vi hteli?! To Vam tak ide u 40-tima. To je normalno.“ (NEMAM JOŠ 40!! 38 mi je! Haloo!!)

Enivej, dijagnoza: početni stadij Osteoartritisa. To je ono kad ti se hrskavica stanji. Kronična degenerativna bolest. Najs.

Doktor mi nudi recept za Ibubrofen koji s gnušanjem odbijam jer neću valjda ja, koja se zalažem za što prirodniji pristup, već sada početi piti NSAR-ove (nesteroidni antireumatici) o čijoj sam farmakokinetici nekima izbušila uha sa upozorenjima!

Nema druge nego uzeti bilješke sa Stiborovih predavanja i vidjet što tu ima za mene jer ja na izlet IDEM!

Aha… Crveno na vrhu stranice piše: „Prvo smanjiti upalu a onda u terapiju dodati materijal za izgradnju hrskavice“! Znači dok su mi koljena pod upalom, slabe „vajde“ od MSM-a i Glukozamin sulfata..

Napad na upalu radim s Harpagofitom. Iliti Vražjom kandžom. Ali ne onak kak je to moja baka radila, mazala kremom. Ništ od toga. Piti ju treba (samo mala napomena. Uzasno je gorko! Al sam imala izgovor da si kupim sok od Ribiza i Aronije pa sam ga miješala s tim da ga ni ne osjetim).

Pun pogodak!

Točno osjetiš kad je upala popustila (to je ono kad te koljeno više ne boli kad ležiš).

Korijen Harpagofita (vražje kandže) sadrži šećere, fitosterole, triterpene,.. i ono najbitnije, IRIDOIDE! Naime, biljke te iste spojeve koriste kako bi se zaštitile od biljojeda a farmakološki djeluju protuupalno i blago analgetski (protiv bolova). Aktivni spojevi  u Vražjoj kandži su upravo ti iridoidi (harpagozid i prokumbid). Ono što Vražju kandžu čini posebnom je njena sposobnost da spriječava propadanje matrice! 

I da se odmah razumijemo… Da nisam pročitala nekoliko radova gdje su djelovanje Harpagofita (Vražje Kandže) dokazivali i uspoređivali sa djelovanjem COX lijekova kod Artritisa ne bih sama sebi bila kunić...

Tko želi pročitati više: uguglajte latinski naziv (Harpagophytum procumbens) i COX2.. jedan od njih ima na OXFORD stranici: https://academic.oup.com/rheumatology/article/41/11/1332/1788043

 

VAŽNA NAPOMENA: Vražja kandža je, zbog prisutnosti gorkih tvari, kontraindicirana kod ulkusa i žučnih kamenaca. Dokumentirano je da je biljka inhibitor citokroma CYPP450. Potreban je oprez u korištenju vražje kandže i korištenja varfarina istovremeno zbog mogućih interakcija.Vražja kandža može smanjiti djelovanje H2-blokatora i inhibitora protonske pumpe.

Zbog nedostatka podataka o sigurnosti upotrebe u trudnoći i laktaciji i zbog tvrdnje da ima oksitocinsko djelovanje preporučuje se izbjegavanje upotrebe u tim stanjima.

 

Na sljedećem izletu sam bila! Na nekoliko njih!

Bez Ibubrofena. Bez zavoja. Bez krema Voltarena. Pa sad ti vidi doktore jel  to normalno J

 

  • Ren.O:

    Prvo godine definitivno nisu bitne. To su gluposti. Razno razne probleme s zglobovima mogu imati i mlađi i stariji. Ja imam 32 godine pa me uhvatio išijas i imao sam dosta potrošenu hrskavicu u desnom koljenu. Pošto se bavim planinarenjem ... prikaži još! to si nisam htio dopustit. Kolega mi je rekao pa uzmi si Acuraflex kapsule od Nutrilaga. Koristio sam ih nepunih mj dana i već se bol i napetost smanjila. Stoga za sve postoji riješenje.

  • Žežo:

    Ren.O acuraflex je jedna od onih stvari koje moraš imati kod kuće uvijek. Niste jedini kome je acuraflex pomogao.