Blogosfera Fitoterapija

Šlaufić na trbuhu. Kakve veze Sikavica ima s tim?

Imam salo samo na trbuhu a «normalno» jedem. Manje više normalne težine, normalne guze i normalno građenih nogu. Ali šlaufić na trbuhu ostaje unatoč dijetama. Jedno je masnoća u krvi, o kojoj smo pisali zadnji puta (LDL).. a jedno je, ne nužno odvojeno, viscelarna masnoća.
Objava 10. rujna 2017. 0 komentara 1369 prikaza
šlaufić
šlaufić

Zadnji post o Artičoki mi je donio puno lajkova ali još i više upita, a većini je bila slična tematika. Imam salo samo na trbuhu a «normalno» jedem.

Sve ekipica 30+ godina.

Manje više normalne težine, normalne guze i normalno građenih nogu. Ali šlaufić na trbuhu ostaje unatoč dijetama. No, kad smo se malo tipkali onda smo došli do priznavanja «grijeha». Od svakodnevne pekare u pauzi do pušenja i «nehendlanja» stresa.

 

Jedno je masnoća u krvi, o kojoj smo pisali zadnji puta (LDL).. a jedno je, ne nužno odvojeno, viscelarna masnoća.

(OK, sad ste otišli googlat kaj je to, jel´da? :) )

Niste trebali, napisati ću u kratkim crtama.

Naime, to je vrsta pohranjene masnoće unutar abdomena poput gela omotana oko glavnih organa (jetra, gušetrača, bubrezi) Viscelarna masnoća smatra se toksičnom i stvara upalne procese u tijelu jer ima sposobnost da djeluje kao svoj vlastiti organizam!!

Herbal medika je nedavno baš napisao sjajan članak o tome i ako ga možete nabaviti u ljekarni bilo bi super pročitati ga! Lijepo opisano što se točno događa kada unesemo veliku količinu ugljikohidrata, kako to djeluje na gušteraču, inzulin, osjećaj apetita, hormone i njihovu (ne)ravnotežu i onda naše tijelo koje je kao orkestar prilagodi svoje procese  tijelu novonastaloj situaciji koju smo mu priskrbili! Ko onaj francuski crtić što su ga francuzi napravili, mislim da se zove «La Vie».

Nego, ajmo se vratiti onom tvrdoglavom šlaufiću.

Naime, viscelarna masnoća također proizvodi homonske i upalne molekule koje završe gdje? U jetri! Pa onda tamo fino dovode do još upala i reakcija koje ometaju hormone. Ta zločestoća nastavlja do te mjere da igra ulogu i u otpornosti na inzulin što ga čini groznim igračem za razvoj dijabetesa! I sad možemo nastaviti priču o kolesterolu, toksinima, plaku na arterijama, kognitivnim funkcijama, neravnoteži hormona (serotonina, galanina koji utječu na raspoloženje), povišenog kortizola (njega ću secirati u nekom trenutku kad dođemo do biljčica za stres)..

Ajmo pomoći toj našoj kemijskoj tvornici!

Ta draga dobra jetrica koju uzimamo zdravo za gotovo dok ide nam pomaže na toliko razina da nemamo pojma.

 

Kad krećete sa mršavljenjem, dio Vas će zaista uključiti sve potrebno. Od promjene prehrane, prestanka pušenja i konzumacije alkohola, pa do tjelesne aktivnosti.

Za stres Vam zaista neću ništa govoriti, jer znam di živimo, teško je ne stresirati se zbog kredita, posla...

Ali dajte si pomognite sa Sikavicom.

Ali onak, za prav!

Sad ćemo navesti što je stvarno bitno da ta Sikavica odradi svoje.

Za početak, aktivan spoj koji pomaže iz ploda Sikavice je silibin koji je «mastan». Dakle, čajek nula bodova. Ništ s tim. Neće odmoć, al neće ni pomoć.

Ak imate doma električni mlinček za kavu, kupite plod i sameljite ga pa s njim u jogurt ili nekaj kaj Vam je fino. Ali upozoravam Vas da je to zadnji put da ste mljeli kavu u njemu. Ili šečer za kolače. Nema šanse da ga više ikad operete od te masnoće J

Na tržištu postoji i ulje kojeg baš nisam pobornik jer uglavnom samo potope plod u ulje i to je kao ulje sikavice! Je, kak ne! Mislim, tehnički je. Al još dan danas nisam vidjela standardizirano ulje pa dok se to ne dogodi, nema šanse da dam lovu za to!

 

Postoje klasične tinkture sikavice koje su manje više OK, ali ono što mi se kosi sa logikom je ako radim detoks jetre, zašto bi za Boga miloga uzimala alkohol?!? Pogotovo ako mogu na tržištu naći bez alkohola, također standardizirano na aktivne spojeve.

 

Od standariziranih proizvoda (to je ono kad proizvođač MORA dokazati da u svakoj dozi ima određena količina aktivnih spojeva) ima komprimat – tj. tablete i u tekućem glicerolnom obliku. Komprimati / tablete su napravljene od suhog ekstrakta ali pije ih se nekoliko komada na dan, pa sad ako netko već pije dosta tableta, moglo bi mu se učiniti malo previše još 6 komada na dan.

Glicerolni ekstrakti su super ako imate ured ili ste poslom ipak locirani na jedno mjesto. Malo u čašu soka ili vode i gotovo. Pokazali su se poprilično djelotvorni kao i standardizirane tablete.

Do sad ste već sigurno primjetili da sam spomenula već nekoliko puta standardiziran.

Pazite na to! Ne samo kod sikavice (kod Sikavice pogledajte ima li označenu količinu flavonoida). Na tržištu je takva divljina ponekad da kod nekih proizvoda na koje naiđem imam osjećaj da su Đuro i Štef nekaj smučkali u garaži, nabavili fensi bočicu i to je to!

 

I da napokon dođemo do toga zašto radimo obnovu jetre i zašto je Sikavica odličan izbor!

 

Taj krasan plod sadrži flavonoide (smjesu izomera silibina, izosilibina, silidianina i silikristina – zajedničko ime «veličanstveni» Silimarin) koji djeluju hepatoprotektivno – štite jetru.

Kako Silimarin djeluje – regulira propusnost stanične i mitohondrijske membrane čime povećava njihovu stabilnost kod djelovanja toksina (iliti stručno bi farmaceuti rekli – ksenobiotika (otrovi, lijekovi, alkohol..). Taj krasan flavonoid se pametno veže na receptore koji su se smjestili u membranama hepatocita (stanice unutar jetre) te tako, poput stražara,  spriječava vezanje toksičnih tvari a istovremeno, pametnjaković, inhibira transportne proteine unutar membrane.

Ali nije Silimarin samo vojnik  koji pazi na toksine, već potiče enzime u izgradnji i razgradnji lipida membrane stanice te inhibicijom (sad ćemo opako stručno J) prostaglin-sintetaze (to Vam je enzim J) smanjiti stvaranje prostaglina koji sudjeluje u upalnim procesima u tkivima.

 

I Voila! Sad smo napravili poveznicu viscelarne debljine i silimarina.

 

Dakle. Šlaufić oko trbuha (a mršava sam) može biti pokazatelj preopterećenosti jetre.

Jel´ od cigarete, alkohola, stresa.. Ne znam koji faktor baš na Vas utječe, ali pomognite joj. Bar dok ne smanjite uzrok. Malo po malo. Dok smanjujete i radite na micanju uzroka, uletiti sa Sikavicom uopće nije loša ideja. Možete je kombinirati i sa Artičokom. Štoviše, preporučljivo!

 

Pitajte u ljekarni ili trgovini da li je standardizirana da ne bacate novčeke!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.