Blogosfera Fitoterapija

Piskavica – hoće li mi zbog «skidanja» kolesterola narasti grudi?

Već smo pisali kako želimo izbjeći karakteriziranje bilja kao panaceje, ali Piskavica zaista, unatoč nejasnom mehanizmu djelovanja, ima svoje mjesto uporabe kod stvaranja mlijeka, dijabetesa, ali i kod povišenog kolesterola, pogotovo kod ljudi koji se najčešće hrane kruhom, tjesteninama, tj. ugljikohidratima.
Objava 04. listopada 2017. 2 komentara 2410 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
La Leche League International (LLLI) dojiljama sa poteškoćama u uspostavljanju proizvodnje mlijeka preporučuje uzimanje sjemena grčke piskavice u obliku tekućih ekstrakata

Piskavica (Trigonella foenum graecum L.), ili od milja nazvana Grčkim sijenom se zapravo tradicionalno koristila kod dijabetesa tipa II iako je kod nas uvriježena kao galaktolog kod dojilja.

Već smo jednom, u prvom blogu, pisali kako želimo izbjeći karakteriziranje bilja kao panaceje, ali Piskavica zaista, unatoč nejasnom mehanizmu djelovanja, ima svoje mjesto uporabe kod stvaranja mlijeka, dijabetesa, ali i kod povišenog kolesterola, pogotovo kod ljudi koji se najčešće hrane kruhom, tjesteninama, tj. ugljikohidratima.

Da ne otiđemo preširoko, što to točno sjeme Piskavice sadrži?

Puno sluzavih tvari (zato Piskavica bubri kad je stavimo u vodu), proteine, lipide, flavononoide (najzastupljeniji vitexin, quercetin i saponaretin), alkaloid trigonellin, polisaharide, steroidne saponine, furostanolne glikozide koji sjemenkama daju gorak okus a njen miris potječe od seskviterpena, alkana, laktona te derivata furanoma.

Upravo taj miris, koji se ponekad, prilikom konzumiranja, moze osjetiti kroz znoj ili u mokraći često odbija ljude od uporabe. Ali nemojmo zaboraviti kako piskavica pripada curry začinima pa je stoga to i očekivano.

I što sad djeluje na što?

Pretpostavlja se nekoliko mehanizama koji djeluju na apsorpciju kolesterola. Da li je to zbog visokog udjela sluzi ili zbog utjecaja spojeva prisutnih u Piskavici na inzulin (inzulin utječe na promjene metabolizma kolesterola) aktivacijom njegovih receptora (aminokiselina hidroksileucin potiče lučenje inzulina iz izoliranih beta stanica gušterače)  ili spomenuti saponini koji svoju reakciju odvijaju u probavnom traktu (smatra se da saponini i sluzi smanjuju apsorpciju glukoze i kolesterola u crijevima), zasad nije posve razjašnjeno. Sve studije koje su rađene nisu objasnile mehanizam, nisu dale Piskavici pravo da se hvali svojim djelovanjem, ali zanimljivo, dali su upozorenje ljudima koji koji uzimaju lijekove za šećer ili kolesterol da ju uzimaju pažljivo, pod stručnim nadzorom jer ima sinergijsko djelovanje!

Dakle, zaključujemo laički, ako upozoravaju da se zajedno s lijekovima dodatno  «spušta» kolesterol» i šećer u krvi (glukozu), onda funkcionira. Problem je što ne znamo kako.

Da li bih osobno mami ili tati preporučila Piskavicu kod visokog kolesterola? Svakako! Kod dijabetesa II? E tu se ne bih igrala kućnog doktora već bi ih ipak uputila na savjetovanje sa liječnikom, ili ako bi se doma željeli igrati sami sa dozama, mjerila opsesivno glukozu u krvi svako malo dok ne uskladimo dozu, ali  bi ih zasigurno forsirala na savjetovanje s nekim tko ima dr.sc. ili dr.med. ispred svog imena. Kućno igranje liječenjem visokim dozama biljnih preparata za  smanjenje šećera u krvi može kobno završiti i budite svjesni toga!

Ponovit ću opet: adjuvantno uzimanje fitoterapije kod povišenog šećera u krvi DA, ali u dogovoru sa stručnom osobom!

 

OK, sad smo riješili Piskavicu i njeno djelovanje na kolesterol i razinu glukoze u krvi, a što sa dojenjem?

Ista stvar. Kužimo da djeluje, ali ne znamo kako.

Puno studija, štoviše svi, su zaključili da ima naznaka da može pomoći, ali je nedovoljno kvalitetnih dokaza koji bi opravdali raširenu uporabu ili preporuku. Naime, da napraviš studiju, moraš imati dovoljan broj uzoraka (mama), koje se budu držale uputa. Stvarno? Mama s malom bebom i k tome stroge upute pridržavanja za studiju? Ta mama jedva čeka da se naspava, a ne da testira Piskavicu!

Ali, izvući ćemo najbolje što možemo iz onog što znamo.

Kako to Piskavica djeluje prolaktacijski?

Smatra se da zbog njenog sastava (fitoestrogenskog i saponina diosgenina) djeluje kao prirodan oksitocin. Znate, to je ono što se oslobađa kad mama primi svoju bebicu na svoje golo tijelo nakon poroda. Sve mame znaju važnost tog oksitocina za mlijeko. Štoviše, ako nemaš dovoljno mlijeka, od liječnika dobiješ recept za oksitocin u spreju kojeg si uštrcaš u nos pola sata prije dojenja kako bi potakli laktaciju. Navodno, ti isti saponini utječu na povećanje žlijezdanog tkiva u grudima pa se time stvara dodatni prostor za stvaranje mlijeka.

Da, unatoč nerazjašnjenom mehanizmu djelovanja, piskavica nije placebo, sigurnost ulijevaju dvije organizacije:

La Leche League International (LLLI)  dojiljama sa poteškoćama u uspostavljanju proizvodnje mlijeka preporučuje uzimanje sjemena grčke piskavice u obliku tekućih ekstrakata (čajevi se smatraju manje učinkoviti zbog u prosjeku manje količine potencijalno djelatnih tvari). U svom vodiču „Breastfeeding Answer Book“ preporučuju uzimanje ekstrakta grčke piskavice bar tri puta kroz dan.

Druga pak organzicija, prema kliničkom protokolu razvijenom od The Academy of Breastfeeding Medicine preporučuje Piskavicu u svrhu alternativne pomoći kao biljni/prirodni dodatak prehrani sa galaktogenim djelovanjem (Protocol #9). I to pozivajući se na podatak o brzom učinku djelovanja (24 do 72 sata).

I opet, znamo da djeluje, ali ne znamo kako.

BTW, mame, nemojte se iznenaditi ako Vam stolica bude meka. To je od Piskavice (iako možda Vam baš to treba).

Odgovor na pitanje, koji ponekad dobijem i od kolegica u ljekarnama, ne samo pacijenata, hoće li Vam narasti grudi od Piskavice bez obzira što ne dojite ne znam. Nisam još probala.

Ako netko od Vas proba piti Piskavicu u tu svrhu, javite mi kak je prošlo :)

  • Avatar germanistica
    germanistica:

    Poštovana! Pročitala sam pažljivo Vaš tekst o sikavici i sada ovaj, te primjećujem jedan nedostatak. Naime, kad pišete o pozitivnom učinku neke biljke bilo bi profesionalno da navedete i nus pojave ili barem popratne pojave i rizike koji se pojavljuju ... prikaži još! kod konzumiranja iste. Sikavica se naime uz sve svoje blagotvorne učinke strogo zabranjuje konzumirati ženskim osobama koje imaju sindrom policističnih jajnika, mioma maternice ili sklonost cističnim promjenama na dojkama, budući da zbog svog "estrogenskog" djelovanja može potaknuti rast istih ili čak promjene na stanicama koje idu prema smjeru kancerogenih. Također i piskavica ima svoju rizičnu skupinu ljudi koji je unatoč blagotvornom učinku na kolesterol nikako ne bi trebali konzumirati. Kao što ste naveli u uvodu Vašeg bloga, portali su prepuni šarlatana i površnosti u opisima fitoterapije, a Vi ste se obavezali na stručnost. Bilo bi lijepo da održite riječ ako ništa drugo onda zbog činjenice da se ovdje radi o zdravlju ljudi.