Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Fiziofanatik

Ankilozantni spondilitis (Morbus Bechterew) - simptomi i liječenje

Objava 31. listopada 2015. 0 komentara 3950 prikaza
Mb Bechterew 3
Mb Bechterew 3
MAnualna 3

Ova bolest ima više sinonima pa se još naziva Ankilozantni spondiloartritis, Morbus Bechterew, Spondylarthritis ankylopoetica ili Spondylitis Ankylopoetica, Marie-Strűmpellova bolest. Predstavlja upalnu reumatoidnu bolest iz skupinespondiloartropatija. Uzrok još uvijek nije u potpunosti poznat, međutim povezuje se sa prisutnošću genetske predispozicije i HLA-B 27 antigena kod pacijenata. Češće se javlja kod muškaraca u dobi od 15.-30. godine života.

 

Patologija

Patološke promjene koje nastaju su osifikacija vezivnog i fibroznog tkiva. Primarno mjesto nastanka patoloških promjena su hvatišta ligamenata na kost (enthesis).

Jedna od početnih dijagnoza je upala sakroilijakalnog zgloba - sakroileitis, uz pojavu upale hvatišta (entezitisa) i zglobne membrane - sinovije (sinovitis). Upalne promjene mogu se razviti i na perifernim zglobovima, najčešće na koljenima, kukovima i skočnim zglobovima, ponekad ramenima i laktovima.

Funkcija sinovije predstavlja ishranu zglobne hrskavice i podmazivanje zgloba. Ukoliko je upala duže prisutna, može doći do umnožavanja stanica sinovije koja se povećava, širi u zgobu i razara hrskavicu i koštane zglobne rubove što dovodi do deformacije samih zglobova, dovodeći do smanjenja i bolne pokretljivosti uz moguć nastanak trajnog invaliditeta.

Bolest zahvaća kralješnicu, zglobove između rebara i kralježnice, čeljusne zglobove, a rijetko male zglobove šaka i stopala.

U manjem postotku bolesnika, javljaju se i neki drugi simpromi i bolesti kao što je iridociklitis, konjuktivitis, aortalna insuficijencija i dr.
 

Klinička slika

Bolest obićno počinje sa jutarnjom zakočenošću, bolovima i nelagodom u predjelu križa, pa se često zamjenjuje sa lumboishialgijom. Stanje se poboljšava nakon razgibavanja i kretanja.

Bol i ukočenost se može širiti u predio prsnog i vratnog djela kralješnice. Dolazi i do povećanja tonusa mišića uz kralješnicu kao tjelesne reakcije u cilju zaštite od pokreta i prevencije stvaranja boli ("znak tetive na luku").

Smanjenje pokreta retrakcije vratne kralješnice.

Kroz napredovanje bolesti i smanjenja pokretljivosti, dolazi do stvaranja tipične promjene kralješnice u obliku "bambusovog štapa".

                                                           

Kako bolest napreduje, stvara se tipična slika pacijenta sa ankilozantnim spondilitisom:

- glava u poziciji prema naprijed (protrakcija)

- pojačana torakalna kifoza

- izravnata lumbalna lordoza ponekad uz kifozaciju

- ramena prema dolje i naprijed

- hipotrofija međurebrenih i prsnih mišića

- zbog smanjenja pokretljivosti prsnog koša, a time i smanjenja prsnog disanja, posljedično dolazi do isključivo abdominalnog disanja uvlačenjem i izbacivanjem trbuha prema van te stvaranja fenomena "gumene lopte"

- pojava stava skijaša nastaje kao posljedica fleksorne kontrakture kuka, tako da pacijenti kompenzatorno savijaju i koljena kako bi održali uspravan stav

 

Komplikacije kod pacijenata sa Bechterewljevom bolesti su promjene na mišićima, kostima (poroza, prijelomi), srcu (aortalna insuficijencija, blok grane sa sinkopama) i plućima (fibroza pluća, upala pluća) očima (iridociklitis, konjuktivitis) i dr.

 

Liječenje

Holistički pristup

Najkvalitetniji pristup liječenju ove kao i mnogih drugih bolesti je holistički, cjeloviti pristup. Cjelovitim pristupom su terapijski uključene sve strukture koje stvaraju patološku sliku ankilozantnog spondilitisa.

 

Medikamentozna terapija

Dosad nije pronađen specifičan lijek za Mb. Bechterew. Medikamentozna terapija je usmjerena na simptomatsko liječenje. Najčešće se koriste NSAR (nesteroidni antireumatici), u cilju smanjenja boli i ukočenosti,analgetici, kortikosteroidi za lokalne upale zglobova.

 

Fizikalna i manualna terapija

Fizikalna i manualna terapija zauzima važnu ulogu u procesu liječenja ankilozantnog spondilitisa sa ciljem održavanja postojećeg stanja i sprečavanja progresije bolesti.

Usmjerena je na održavanje funkcionalnosti tijela, kvalitetu pokretljivosti, disanja, cirkulacije, smanjenje nelagode i bolova,održavanje pravilne posture, radne sposobnosti i dobre kvalitete života.

To podrazumijena provođenje vježbi disanja, cirkulacije, gibljivosti perifernih zglobova i kralješnice, jačanja mišića, stabilizacije i balansa tijela.

Preporučaju se vježbe u grupi zbog pozitivnog psihološkog efekta i lakšoj realizaciji ciljeva.

Hidroterapija uz vježbe u vodi (36˚-38˚C)  je djelotvorna zbog toplinskog efekta, lakoće izvođenja vježbi i relaksacije u vodi, druženja i psihološkog efekta.

Ono što nijedna terapija ne može, to često uspjeva manualna terapija. Svojim postupcima je usmjerena na rješavanje blokova u tijelu kako lokalnih, tako i centralnih (miofascijalni lanaci). Lokalno se vrše otpuštanja mišićnih kontraktura, deblokade vezivnih struktura i zglobova, rad na strukturama centralnog i perifernog živčanog sistema, poboljšanju cirkulacije krvi i limfe i tretmanu unutarnjih organa (visceralna terapija). Poslije takve terapije, pacijent ima osjećaj lakoće i bolje gibljivosti što je odličan preduvjet i za bolje izvođenje drugih terapijskih procedura.

                                                   

 

Ortoze i pomagala za kretanje

Ortoze i pomagala za kretanje se koriste samo u slučajevima kod loših stanja i deformiteta gdje je neophodno njihovo korištenje.

 

Operativno liječenje

Operativno liječenje je indikativno kod ukočenih zglobova (kuk, koljeno) ugradnjom endoproteze koja rezultira smanjenom boli i pokretljivosti zgloba.

 

Edukacija

Pristup cijelog interdisciplinarnog tima zdravstvenih stručnjaka uključenih u liječenje oboljelih od ankilozantnog spondilitisa treba biti usmjerena i na pravilnu edukaciju. Pacijentima se daju sve potrebne informacije kako bi znali sve o svojoj bolesti što rezultira njihovoj aktivnoj suradnji u procesu terapije, a sa time i boljim terapijskim rezultatima.

Oboljelima od ove bolesti preporuča se održavanje idealne tjelesne težine, život u blažoj klimi zbog pogoršavanja simptoma na hladnoći, izbjegavanje teškog fizičkog rada, povremeno ležanje u potrbušnom položaju. Preporuča se i provođenje svakodnevne medicinske gimnastike, sportova kao što je plivanje ali i izbjegavanje skokova i doskoka zbog mogućnosti nastanka fraktura koštane strukture.   

                                                 

 


 

Neizmjerna važnost je u ozbiljnom shvaćanju ove bolesti, redovnom provođenju terapije s ciljem održavanja pokretljivosti, funkcionalnosti i kvalitete svakodnevnog života.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.