Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Fiziofanatik

Anticelulitni program – najučinkovitiji način eliminacije celulita

Anticelulitnim tretmanom potičete zdravlje i ljepotu, koža postaje mlađa i podatnija, a podizanje kvalitete vezivnog tkiva i tonusa mišića će Vam pomoći da u svakom odjevnom predmetu dobro izgledate.
Objava 29. svibnja 2019. 0 komentara 854 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
-

Celulit predstavlja estetski i zdravstveni problem suvremenog čovjeka i tema mnogih razgovora, naročito kod žena. Danas se celulit smatra bolešću i uzrokom ranijeg starenja kože. Javlja se 80-90% češće kod žena nego muškaraca a u zadnje vrijeme je česta pojava kod djevojčica adolescentske dobi.


Celulit podrazumijeva nakupinu tekućine i masnoće u najdubljem sloju kože, tzv. subkutisu.
Za nastanak celulita se okrivljuje genetska predispozicija, hormoni(estrogen) i građa vezivnog tkiva subkutanog djela kože gdje su kod žena pregrade postavljene okomito na površinu kože za razliku od muškaraca kod kojih one čine ukriženu mrežu. Celulit izgleda kao narančina kora, jer uslijed bujanja masnog tkiva dolazi do povećanja napetosti vezivnih pregrada i stvaranja izbočina i udubljenja na koži.

Povećanje pritiska u vezivnom tkivu usporava mikrocirkulaciju što može dovesti do stvaranja otoka i proširenih kapilara. Potom dolazi do smanjenog protoka arterijske krvi uz posljedicu nedostatka kisika. Vremenom vezivne strukture koje čine pregradu prerastaju u fibrozne čvorove.

Najčešći razlozi stvaranja celulita su genetski i hormonalni uzroci, utjecaj stresa kao i loša cirkulacija. Usporenje krvotoka povećava propusnost krvnih žila, dolazi do zastoja tekućine i otpadnih tvari što uzrokuje stvaranje masnoće. Uslijed toga se otežava izmjena tvari u tom djelu kože kao i limfna odvodnja.
Zbog slabljenja vezivnog tkiva, pojava celulita se smatra i medicinski, a ne samo estetski problem.
Celulit se najčešće nakuplja na bedrima i stražnjici, oko koljena, na bokovima, trbuhu, a rjeđe oko skočnih zglobova i nadlaktica.
Celulita se nikada ne možete definitivno riješiti, ali ga možete držati pod kontrolom redovitim i kontinuiranim dolascima na terapiju.

Celulit se klasificira po stadiju:

Prvi stadij podrazumijeva edematozni celulit koji zaustavlja tekućinu u tkivu
Drugi stadij podrazumijeva fibrozni celulit gubitak elastičnosti vezivnog tkiva uz pojavu masnih čvorova
Treći stadij podrazumijeva sklerozni celulit gubitak elastičnosti i pojava većih čvorova
Četvrti stadij podrazumijeva pojavu hematoma i bolnost na palpaciju.

Kod anticelulitne masaže se koriste razni pokreti (glađenje, gnječenje, pinch, trljanje) koji ne smiju biti bolni, ali usmjereni prema srcu, stimulirajući pritom limfni odvod koji završava u najvećoj veni u blizini srca.


Anticelulitna masaža vrlo je učinkovita u smislu eliminacije celulita kao i toniziranja, veće čvrstoće, lijepšeg sjaja kože i poboljšanja cirkulacije. Kada se postignu dobri rezultati, učinkovitost traje kroz jedno vrijeme. Da bi se takvo stanje održalo, neophodno je nastaviti sa masažom kako se celulit ne bi vratio.

U cilju najboljeg rezultata, lijepšeg izgleda i boljeg subjektivnog osjećaja, anticelulitna masaža se kombinira sa kvalitetnim anticelulitnim kremama ili uljima, primjenom limfne drenaže, ultrazvučne terapije, stimulacije i vježbi u cilju toniziranja mišića i kože, pravilnom prehranom i adekvatnim unosom vode u organizam.

 

Kako bi se se  ispitala kvaliteta tretmana, obavlja se inicijalni i kontrolni pregled stadija celulita pinch testom, analizom tjelesnog sustava i mjerama obujma na tipičnim mjestima (struk, bokovi, natkoljenice).
Što je stadij celulita viši, kompleksnija je i terapija. Cilj anticelulitnog programa je vraćanje normalne elastičnosti i gipkosti vezivnom tkivu, stvaranje preduvjeta i eliminacija limfnog bremena (štetnih sastojaka).

Celulit se može uspješno liječiti uz individualni pregled, izradu adekvatnog plana i kontinuirano provođenje anticelulitne terapije sukladno stanju celulita. Kako bi se postigli dobri rezultati anticelulitnim programom, terapija u mnogim slučajevima traje i više od mjesec dana. Ukoliko se odlučite za liječenje celulita, bitno je da spoznate činjenicu da sa tretmanom morate početi što prije i prihvate neke promjene u načinu života.

Anticelulitnim tretmanom potičete zdravlje i ljepotu, koža postaje mlađa i podatnija, a podizanje kvalitete vezivnog tkiva i tonusa mišića će Vam pomoći da u svakom odjevnom predmetu dobro izgledate.

 

 

www.medeor.hr

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.