Blogosfera Fiziofanatik

Baby fitness - program poticanja fiziološkog razvoja djece

Zbog primarne emotivne komponente na kojoj se temelji odnos roditelja i djeteta, bitan faktor predstavlja cjelokupno zdravlje roditelja, kako bi razvoj djeteta tekao u pozitivnom smjeru.
Objava 18. ožujka 2019. 0 komentara 243 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Baby fitness se provodi kod djece od mjesec dana do čak tri godine starosti

Baby fitness predstavlja kombinaciju dodira i vježbi koje provode fizioterapeuti i roditelji uz njihovu stručnu edukaciju.

Cilj baby fitnessa je višestruk. Sa jedne strane je to interakcija roditelja i djeteta gdje roditelji dobivaju prvu povezanost, stvaranje ljubavi i dobivanje mnoštva informacija neophodnih za shvaćanje djetetove osobnosti. Također uče pravilno rukovanje djetetom kroz koji nestaje osjećaj nesigurnosti i straha u smislu držanja, okretanja bebe i presvlačenja, što je često prisutno po rođenju djeteta.

Sa druge strane ova vrsta gimnastike kroz pravilan pristup potiče pravilan psihomotorni razvoj i predstavlja prevenciju mogućih poremećaja djece. Blaži oblici deformiteta nekog dijela tijela zbog težeg poroda, pritiska ili loše pozicije u maternici (glavice, stopala, neurorizična djeca) su također indikacije za ovu vrstu masaže i vježbi.

Teži oblici lokomotornih deformiteta i neuroloških oštećenja se tretiraju drugim tehnikama. Fizioterapeut kroz fizioterapijsku dijagnostiku ili tijek tretmana može uvidjeti veća odstupanja i u tim slučajevima šalje roditelje na daljnje preglede.

Istraživanja dječjeg razvoja su bila neophodan preduvjet za stvaranje dobrih baby fitness programa.

Baby fitness se provodi kod djece od mjesec dana do čak tri godine starosti.

Zbog primarne emotivne komponente na kojoj se temelji odnos roditelja i djeteta, bitan faktor predstavlja cjelokupno zdravlje roditelja, kako bi razvoj djeteta tekao u pozitivnom smjeru.

Stoga je uz baby fitnes često potrebna timska suradnja fizioterapeuta, fizijatra, pedijatra, neurologa, psihologa, socijalnog pedagoga i dr. 

Provodi se u manjoj grupi ili individualno. Zbog toga što je svaka beba posebna i jedinstvena, najbolje je vježbe prilagoditi, stoga je individualni pristup bolji.

Baby fitnessom roditelj i dijete započinju prvu uzajamnu komunikaciju,stvaraju bliskost i razumijevanje i stiču sigurnost. Dijete kroz dodire, temperaturu, te vizualne ili zvučne stimuluse dobiva i sakuplja informacije o osobi i okolini koja ga okružuje. Time ono reagira na njemu svojstven način, dolazi do fizioloških procesa i poticanja rada živčanog sustava. Potiče se motoričko učenje i razvija njegovo mišljenje i kreativnost.

Gimnastika započinje sa zadovoljenim preduvjetima, dijete ne smije biti gladno i žedno, umorno, razdražljivo niti stvarati otpor. Prostorija i podloga moraju biti adekvatne, a temperatura oko 20°C. Osoba mora cijelo vrijeme biti u vizuelnom kontaktu sa bebom dok sa njom vježba.

Program započinje laganom masažom i nježnim dodirima, nastavlja sa programom vježbi za poticanje normalnog senzoričkog i motoričkog razvoja a završava laganim ljuljanjem. Trajanje gimnastike ovisi o izdržljivosti bebe, a prosječno iznosi 20-30 minuta.   

Uz pravilne poticaje za bebu, baby fitness predstavlja čvrst temelj pravilnog razvoja u prvim godinama života koje su ujedno i najvažnije.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.