Blogosfera Fiziofanatik

Dinamička neuromuskularna stabilizacija - tajna uspjeha vrhunskih sportaša

Dinamička neuromuskularna stabilizacija - DNS je terapijska tehnika koja djeluje na postizanje duboke stabilizacije lokomotornog sustava temeljene na razvoju djeteta tijekom prve godine života.
Objava 01. rujna 2017. 0 komentara 959 prikaza
DNS16
DNS16
DNS

                                                                                                               

Metodu je razvio češki fizioterapeut Pavel Kolar uz pomoć drugih stručnjaka. Rezultati dobiveni ovom metodom ubrzo su postali popularni s obzirom na učinkovitost ove metode u prevenciji ozljeda, rehabilitaciji i radu na poboljšanju sportskih rezultata.

Bazu DNS-a predstavlja stabilizacija trupa kroz stvaranje trbušnog tlaka, a cilj je poboljšanje kvalitete lokomotornog sustava i njegovog funkcioniranja.

Svaki pokret počinje stabilizacijom, stoga je dobra stabilizacija preduvjet za dobru ravnotežu, sigurnost i učinkovitost pokreta. 

 

Tijek nastanka loših lokomotornih obrazaca

Rođenjem dobivamo automatizirane obrasce kretanja koji razvijaju idealne motoričke programe čime se osigurava harmoničan postularni razvoj. Tijekom života, kroz unutarnje i vanjske čimbenike se ti obrasci gube i stvaraju novi obrasci kretanja koji s vremenom dovode do neadekvatnog iskorištavanja lokomotornih resursa i naposlijetku stvaranju ozljede i pojave boli.

 

Objašnjenje djelovanja DNS-a

Dinamička neuromuskularna stabilizacija koristi centralnu stabilnost za kvalitetno pokretanje tijela. To znači da stabilnost trupa omogućava kretanje ekstremiteta bez ograničenja.

Prilikom rada DNS metodom, prvo se vrši procjena stanja lokomotornog sistema, a potom pristupa terapijskom djelu otklanjanjem disfunkcija funkcionalnim pristupom.

U prvoj fazi tretmana fokus je na uspostavi središnje stabilizacije razvojem balansirane aktivnosti ošita, mišića dna zdjelice, svih djelova trbušnog zida kroz korištenje trbušnog tlaka. Kao posljedicu dobijamo dobru stabilizaciju trupa, odnosno preduvjet svim pokretima, puzanju, koraku, osloncu i dr.

Potom se provodi optimizacija učinkovitosti pokreta i prevenira preopterećenje zglobova. Kroz učestalo ponavljanje vježbi uspostavljamo automatizam koji postaje fundamentalni dio svakodnevnog pokreta. 

                                            

 

Lepeza primjene

Primarno, DNS je bio namijenjen djeci sa cerebralnom paralizom te raznim drugim poteškoćama u razvoju. Nakon postignutih izvrsnih rezultata počeo se primjenjivati i kod drugih dijagnoza. Odlični uspjesi se postižu i kod pacijenata sa cerebralnom paralizom, stanja nakon moždanog udara, skolioza, postoperativnoj rehabilitaciji.

DNS metodu koristimo kod sportaša u cilju smanjenja ozljeda, povećanja izdržljivosti, stabilnosti i boljoj funkcionalnosti pokreta. Koristimo je kod problema sa kralješnicom (skolioze, povećane kifoze i lordoze, protruzije diskova…), smanjenog mišićnog tonusa ali i mnogih drugih stanja i bolesti.

Dakle, dinamička neuromuskularna stabilizacija postaje široko primjenjiva terapijska metoda.

 

Zaključimo

DNS metoda optimalno uspostavlja mehanizme kontrole i omogućuje optimalno funkcioniranje cijelog tijela, smanjuje mogućnosti pojave ozljeda i raznih bolnih stanja, podiže kvalitetu tjelesne sposobnosti na najvišu ljestvicu pa su zato i vrhunski sportski uspjesi neizostavni.

                                                                                             

                                                                                                    

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.