Blogosfera Fiziofanatik

Evo zašto je fizioterapija temelj zdravijeg i duljeg života

Fizioterapeut ima široko znanje o funkcioniranju tjelesnih sustava i utjecaj jednog djela tijela na drugi.
Objava 11. kolovoza 2018. 0 komentara 1668 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
-

Često dolazi do zablude pri pomisli da je fizioterapijski rad usmjeren samo na masažu, elektroterapiju i vježbu. To predstavlja samo dio fizioterapijske djelatnosti. Saznanja pacijenata o širini fizioterapijskog djelovanja svakim danom sve je bolja, pacijenti je istovremeno sve bolje prihvaćaju kroz njenu ulogu u procesu zdravlja, pa su tako i terapijski rezultati osjetno bolji.

Fizioterapeuti su stručnjaci koji razvijaju i održavaju funkciju ljudskog kretanja tijekom cijelog života. Sprečavaju nastanak tjelesnih disfunkcija, bolova i smanjenja pokretljivosti, nastanak bolesti i invalidnosti. Aktivno pomažu sportašima u održavanju zdravlja i postizanju sportskih uspjeha, sudjeluju u održavanju dobrog cjeloživotnog zdravstvenog stanja kroz edukaciju i primjenu terapijskih procedura koje obuhvaćaju sve tjelesne sustave i samim time sudjeluju u podizanju kvalitete života i produžavanju životnog vijeka.

Fizioterapeuti vrše procjenu zdravstvenog stanja svojih pacijenata, kroz niz parametara kao što su procjena snage mišića, veličina opsega pokreta zglobova, pronalaženje disfunkcija sustava za pokretanje i određivanje funkcionalne sposobnosti tijela u cjelini. Potom stvaraju individualni terapijski plan za svakog pacijenta kroz odabir terapijskih postupaka kako bi se dosegao adekvatan terapijski cilj. Kroz taj proces kontinuirano prate pacijentovo stanje, a po potrebi vrše modifikaciju fizioterapijskog programa.

Rad fizioterapeuta je usmjeren na sve tjelesne sustave jer nema bolesti koja direktno ili indirektno ne utječe na lokomotorni sustav. Tijelo je funkcionalna cjelina međusobno povezana i ne može se odvojiti.

Fizioterapeut ima široko znanje o funkcioniranju tjelesnih sustava i utjecaj jednog djela tijela na drugi. Danas fizioterapeut na tijelo gleda holistički, u komparaciji sa vremenom kada je terapija bila usmjerena isključivo na jedan dio tijela bez davanja važnosti na međusobnu povezanost sustava.

Fizioterapeut je stručna osoba osposobljena za rad sa ljudima svih dobnih granica, od rođenja do duboke starosti.Fizioterapeutska djelatnost je usmjerena na održavanje snage mišića, poboljšanje pokretljivosti, koordinaciju, balans i izdržljivost, poticanje cirkulacije krvi i likvora, kvalitetu disanja i unos dovoljne količine kisika u organizam, rad centralnog i perifernog živčanog sustava, probavnog, urogenitalnog i endokrinološkog sustava. Nezaobilazna je u ginekologiji i optetriciji, dermatologiji, ortopediji, traumatologiji, pedijatriji, gerijatriji, kardiologiji, endokrinologiji, sportskoj medicini i drugim medicinskim granama.

Direktna primjena fizikalne terapije podrazumijeva primjenu čitavog niza procedura. Fizioterapeut u svom radu primjenjuje direktne (interferentna, galvanska, dijadinamska stuja i dr.) i indirektne tehnike elektroterapije (terapijski ultrazvuk, laser, magnetoterapija i dr.), razne masažne tehnike (medicinska, sportska, refleksna masaža, trigrer točke, manuelna limfna drenaža), individualna kineziterapija i medicinska gimnastika, specijalni terapijski pristupi i manualne tehnike (Osteopatija, Kaltenborn, McKenzie, Bobath, Vojta, Kinesio Taping, atletska bandažiranja i dr.), edukaciju o važnosti pravilne posture, izvođenja individualno usmjerenih vježbi, korištenja štaka, proteza, straznika i dr.

Ukoliko ćete imati pitanja vezana uz svoje zdravstveno stanje, fizioterapeut će Vam rado odgovoriti, a po potrebi će Vas usmjeriti na daljnje liječničke preglede.

Stoga je bitno prihvatiti fizioterapiju kao cjeloživotni “fitness” koji će Vam pomoći u održavanju lokomotornog, ali i svih ostalih tjelesnih sustava čime ćete se osjećati zdraviji i bez bola, mlađi, pokretniji i na koncu sretniji. Time je napravljen preduvjet za smanjenje stvaranja mnogih bolesti i održavanje psihičkog zdravlja usko povezanog sa tjelesnim, a koje se današnjim stilom života sve više narušava.

  

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.