Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Fiziofanatik

Kronični umor, iscrpljenost i bol duž cijeloga tijela

Osobe s fibromijalgijom osjećaju bol i iscrpljenost. Često ozbiljno ograničavaju fizičku aktivnost osobe
Objava 04. ožujka 2019. 0 komentara 1689 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Najviše zahvaća žene između 30 i 60 godina starosti

Vjerovatno ste i Vi preboljeli gripu pa se sjećate tog osjećaja difuzne boli mišića i zglobova po cijelome tijelu. Međutim, slične simptome uz još neke pridružene ima i fibromijalgija. Ova bolest je godinama bila odbacivana od strane struke i pripisivana nekim drugim dijagnozama, nerijetko psihičkim. Danas se o njoj više zna, kao i to da je prilično česta.

Najviše zahvaća žene između 30 i 60 godina starosti, međutim niti mlađi nisu imuni. Karakteriziraju je reumatski i nereumatski siptomi. 

Osobe s fibromijalgijom osjećaju bol i iscrpljenost. Često ozbiljno ograničavaju fizičku aktivnost osobe. Mišići su na nekim tipičnim mjestima napeti i bolni (vrat, ramena, područje između lopatica, prsni koš, laktovi, križa, sjedni mišići,unutarnji dio koljena). Javlja se bol u grudima, ukočenost koja ne nestaje nakon razgibavanja, otekline oko zglobova kao i probavne smetnje. Ovu bolest mogu također pratiti poremećaji spavanja, anksioznost, depresija kao i poremećaji koncentracije i pamćenja. Ponekad se pridružuju smetnje vida, vrtoglavice, glavobolje, mučnine, grčevi mišića, povećanje tjelesne mase, promjene na koži, sindrom nemirnih nogu, temporomandibularni sindrom (bol u čeljusnom zglobu). Znaju se javiti i bolni sindromi kralješnice kao i osjećaj trnjenja. Pacijenti se nerijetko žale na hladnoću koja pogoršava simptome.

Fibromijalgiji nije utvrđen točan uzrok, ali se često javlja kao posljedica jakog stresa i psihičkih trauma. Dolazi do preosjetljivosti centralnog živčanog sistema, odnosno poremećaja sistema za kontrolu boli kroz smanjenje praga boli. Uspostava dijagnoze često traje mjesecima, sve dok se kroz preglede i pretrage ne odbace ostale bolesti.

Svaki slučaj fibromijalgije je drugačiji i stoga se u liječenju pristupa strogo individualno. Najbolji se rezultati dobivaju multidisciplinarnim pristupom, odnosno uključenjem raznih medicinskih usluga. Budući da se bolest ne može trajno izliječiti, terapija podrazumijeva ublažavanje simptoma.

  •  Od lijekova se koriste analgetici, miorelaksansi, antireumatici  i drugi lijekovi.  
  • Preporučuje se zdrava prehrana bogata vitaminima.  
  • Fizioterapija kroz medicinsku gimnastiku, manuelnu medicinu, akupresuru i medicinsku masažu čini važnu kariku u liječenju. Njome postižemo smanjivanje napetosti mišića i bolova, poboljšavanje pokretljivosti i cirkulacije, reguliranje probave, dobivanje na snazi, izdržljivosti i koordinaciji pokreta.  
  • Psihoterapija je također sastavni dio liječenja kada je to potrebno.

Rana terapija i održavanje fizičkih sposobnosti uspješno podižu kvalitetu života na najviši mogući nivo i stvaraju nesputan životni tijek. Stoga, ukoliko kod sebe prepoznajete neke od spomenutih simptoma javite se što prije svome liječniku!

 

www.medeor.hr

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.