Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Fiziofanatik

Liječenje poremećaja i bolesti nastalih interakcijom uma i tijela

Utjecaj uma na tijelo predstavlja tzv. psihosomatski utjecaj.
Objava 02. svibnja 2020. 0 komentara 823 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Mnoge posljedice stresa se vrlo uspješno liječe konzervativnim pristupom kroz ciljane osteopatske zahvate

Mozak i imunološki sustav stalno šalju živčane impulse jedni drugima, što objašnjava utjecaj uma na tijelo, a ujedno i na zdravlje. Samim time je izrazito bitan za kvalitetu života.

Utjecaj uma na tijelo predstavlja tzv. psihosomatski utjecaj. Vrlo su česte tjelesne interakcije koje potiču od stanja uma. Danas je poznato da one mogu sudjelovati u nastanku mnogih poremećaja i bolesti.

 

Stres uzrokuje narušavanje tjelesne ravnoteže-homeostaze. Utjecaj stresa potiče tjelesne sustave na vraćanje narušenog stanja tijela u stanje stabilnosti kroz živčani, endokrini i imunološki sustav.

Pod utjecajem čestih i dugotrajnih pojava stresa uslijed uzroka stresa (stresor), dolazi do opterećenja fizioloških reakcija i nemogućnosti vraćanja tijela u homeostazu kada tijelo postaje podložno stvaranju psihosomatskih bolesti.

Uzroci stresa mogu biti razni, pa tako razlikujemo fizički stres ( nastanak trauma, fizička opterećenja, operativni zahvati, jaka bol, izloženost visokoj ili niskoj temperaturi), psihološki (sukobi, frustracije), socijalni (ekonomske krize, narušeni odnosi u društvu).

Fiziološke posljedice utjecaja stresora se očituju u pojačanom radu srca, povećanom krvnom tlaku, ubrzanom disanju, pojačanom znojenju, većoj mišićnoj napetosti, povećanju razine šećera u krvi. Uz njih se javljaju psihološke posljedice kao što su strah, tjeskoba, mržnja i promjene ponašanja u smislu promjene rasuđivanja i koncentracije i dr.

Posljedice stresa se često mogu vidjeti kroz pojavu bolesti na specifičnim tjelesnim sustavima kao što su kardiovaskularni (aritmija, povišeni krvni tlak, infarkt srca), probavni ( vrijed/ulcus želuca, ulcerozni kolitis), dišni sustav (bronhalma astma), sustav žlijezda s unutarnjim izlučivanjem (hipertireoza-pojačana funkcija štitnjače), neurološke (migrenozna glavobolja), dermatološke (alergije). Stres može uzrokovati pad imuniteta, nastanak autoimunih bolesti ( sistemski lupus eritematosus), psihičke poremećaje i bolesti(panični poremećaj, PTSP) i karcinom.

No, stres uzrokuje i povećanje tenzije lokomotornog sustava i drugih mekih tkiva koje obavijaju tjelesne stanice, veće tkivne grupacije i organe, čineći tako neprestani pritisak koji može stvarati funkcionalan poremećaj, dugotrajnu nelagodu ili bol na tom mjestu, ali i udaljenom mjestu, budući su veziva prožeta čitavim tijelom. Liječničkim pregledom se uglavnom ništa ne dijagnosticira, a simptomi i dalje perzistiraju.

Stoga se treba boriti protiv stresa. Učinite sa svoje strane sve što možete. Budite pozitivni, rješavajte probleme što smirenije, živite zdrav život uz kretanje u prirodi, zdravu prehranu, vježbanje, istezanje, odmaranje i opuštanje…

Mnoge posljedice stresa se vrlo uspješno liječe konzervativnim pristupom kroz ciljane osteopatske zahvate koje vraćaju promijenjenu strukturu u prvobitno stanje i potiču tijelo na samoliječenje. Na taj način se najbrže doseže homeostaza koju smo izgubili.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.