Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Fiziofanatik

Možda je degeneracija intervertebralnog diska uzrok bolova u križima i kod Vas?

Objava 05. rujna 2016. 2 komentara 4150 prikaza
Lumbalna kralježnica
Lumbalna kralježnica
Lumbalna kralježnica

Postoje razni uzroci bolova u donjem dijelu leđa.  Tako jedan od njih predstavlja stvaranje degeneracije diska koji se nalazi između 2 kralješka.

Intervertebralni diskovi amortiziraciju i štite kralježnicu, a pritom dozvoljavaju njenu pokretljivost. Gledajući presjek diska, vidjet ćemo da se disk sastoji od vanjskog prstena, anulusa fibrosusa i unutarnjeg želatinoznog djela, nucleusa pulposusa. Tokom godina uslijed konstantnih opterećenja kralješnice, nošenja tereta, izvođenja fizičkih aktivnosti, kralježak može gubiti tekućinu, stanjivati se, sa čime dolazi i do pojave smanjene funkcije segmenta, a pritom i sužavanja prostora između 2 kralješka te pojave raznih simptoma među kojima i bol. Takva problematika je najzastupljenija u slabinskom djelu kralješnice zbog toga što su najveća opterećenja upravo na tom djelu kralježnice.

Osim starenja i "trošenja" diska, uzroci degeneracije mogu biti i traumatske sile koje su tokom života djelovale na intervertebralni disk.

 

Simptomi

Intervertebralni disk se tijekom života stanjuje i zbog pritiska na neuralno tkivo stvarati simptomatologiju kao što su bol, jutarnja ukočenost, pogoršanje tijekom opterećenja kralješnice, ustajanja, sjedenja i stajanja, ali i smanjivanja bolova u ležećoj poziciji i kod razgibavanja. Pokretanje donjeg dijela leđa prema naprijed ili nazad su često skraćena i bolna, a okolna muskulatura povećane napetosti.

Kod stvaranja degenerativnog diska, bol je najviše locirana u križima, ponekad se proširi do stražnjice, a rijeđe do koljena.

Prilikom sužavanja prostora između kralježaka, dolazi do skraćenja intervertebralnih ligamenata što je uzrok nestabilnosti segmenta. Može se promijeniti izgled trupa kralješka (klinasti kralješci), stvarati se koštani izdanci (osteofiti), kompromitirati zglobove između kralježnice što pojačava simptome i pogoršava cjelokupnu sliku stanja. Zato je neophodno napraviti dobru medicinsku dijagnostiku rengenom i magnetskom rezonancom kako bi se dobila što preciznija dijagnostika.

 

Liječenje degeneracije intervertebralnog diska

U većini slučajeva, medikamentoznom i konzervativnom terapijom se mogu postići zadovoljavajući ili odlični terapijski rezultati uz smanjenje navedenih simptoma.

 

Medikamentozno liječenje

Za rješavanje upalnog procesa uglavnom se ordiniraju protuupalni lijekovi od strane liječnika, a ovisno o stanju se apliciraju oralno ili epiduralno liječničkom intervencijom.

 

Fizikalna terapija

Upala se nadalje liječi i terapijom hlađenjem 10 - 15 min i to 2-3 puta dnevno. Primjenjuju se elektroterapijske procedure s ciljem smanjivanje bolova i upale (dijadinamske struje, ultrazvuk, TENS).

Mirovanje u akutnoj fazi sprečava pojačavanje simptoma.

Dekompresijska terapija ublažava kompromitaciju neuralnog tkiva čime se smanjuje bol. Provodi se manualno ili uz pomoć aparata. Manualni pristup je neposredno kontroliran i stoga preporučljiviji.

Manualna terapija je izrazito koristan pristup liječenju degeneracije i.v. diska. Usmjerena je na poboljšavanje pokretljivosti napetih mekih struktura u zahvaćenom području ali i udaljenim djelovima tijela zbog povezanosti mekih struktura. Djeluje na smanjivanje boli, povećanje pokretljivosti kralješnice i cirkulacije. Zbog pojave nestabilnog segmenta koji nastaje uslijed skraćenja ligamenata važno je biti oprezan kod izvođenja manualne terapije.

Nakon rješenja upale, terapija je usmjerena na  vježbe istezanja skraćene muskulature (stražnje lože natkoljenica, savijače kukova) i  jačanje mišića trupa koji će pomoći pri apsorpciji udaraca i ostalih fizičkih stresora na degenerativno promijenjeni intervertebralni disk.

Vježbe stabilizacije i balansa će pridonijeti poboljšanju tjelesnog stanja. 

 

Operativna terapija

Ukoliko je degeneracija diska dovela do opsežnih posljedica uz jake bolove, smanjenje osjeta u donjim ekstremitetima, ispad mišićne funkcije, te ukoliko konzervativna terapija nije rezultirala uspjehom, indicirana je neurokirurška operativna terapija usmjerena na uklanjanje uzroka kompromitacije (impingement) živca, ali  i spinalnog kanala. Neke od tehnika su lumbalna fuzija kojom se vrši spajanje dva kralješka u jedan segment i zamjena degenerativnog diska umjetnim diskom uz održano gibanje dva susjedna kralješka što će pridonijeti boljoj gibljivosti kralježnice. 

 

Degenerativno promjenjeni disk je česta problematika kod osoba u srednjoj i starijoj životnoj dobi. Ako primjetite pojavu sličnih simptoma, odmah zatražite medicinsku pomoć kako bi se izbjegla potreba za operativnim zahvatom.

  • than:

    Mozda je, a mozda nije. Kod boli u ledjima svasta moze biti u pitanju. Meni je na kraju ispalo da trebam malo tjelovjezbe ubaciti i nestala je nakon odredjenog vremena, a toliko me boljelo da nisam mogao spavati.