Blogosfera Fiziofanatik

Osteoartritis (artroza)

Objava 11. prosinca 2010. 0 komentara 1650 prikaza
Foto: freewallpappers
Foto: freewallpappers
Bojan Nasteski i blog Fiziofanatik

Osteoartritis ili artroza kako se često naziva, predstavlja najčešću reumatsku bolest današnjice i zbog toga ovoj bolesti treba pridati više pažnje. Zahvaća najviše srednju i stariju životnu dob. Preko 80% ljudi iznad 75. godine života boluje od artroze.

Kroničnog je tijeka, a  izaziva progresivno degenerativne promjene na sinovijalnim zglobovima. Za razliku od muškaraca, kod žena su učestalije.

Jedan od uzroka nastanka ove bolesti je evolutivno odizanje čovjeka na noge i samim time stvaranje pritiska na zglobove.

Veliki problem u incidenciji ove bolesti predstavlja nedostatak prevencije i zapostavljanje liječenja u početnoj fazi bolesti. Međutim, uzroci se kriju i u zanimanju, traumama, rizičnim profesijama, pretilosti i nekim drugim bolestima. Kod sportaša često dolazi do artroza zbog izrazito čestog i opterećujućeg korištenja zglobova kao i zbog povreda. Poznato je da vlaga i hladnoća pogoršavaju stanje kod artroza.

U početku ove bolesti dolazi do smanjenog lučenja tekućine koja podmazuje zglobove, te promjena u stanicama koje stvaraju hrskavicu. Dolazi do bujanja ili stanjivanja hrskavičnog tkiva uz stvaranje pukotina. Kost koja se nalazi ispod hrskavice oslabljuje, a na rubnim djelovima zglobova se stvaraju osteofiti (šiljasti izdanci) koji mogu ometati zglobnu funkciju.

Sve strukture zgloba se mijenjaju – hrskavice, kosti, zglobna čahura, mišići, tetive, ligamenti.

Siptomatološki dolazi do boli, oslabljene muskulature, nestabilnosti zgloba, nemogućnosti izvođenja krajnjih kretnji zgloba, upale zgloba i zglobnog izljeva kao reakcije na oštećenje tkiva, deformacije i smanjene funkcije zgloba što značajno utječe na aktivnosti svakodnevnog života, pa tako i hodanja.

Dijagnoza se potvrđuje metodama kao što su RTG, CT, ultrazvučna dijagnostika i artroskopija.

Liječenje je bazirano na općim mjerama kao što su smanjivanje tjelesne težine, prestanak sa opterećujućim pokretima ili pozicijama, korištenje zaštitnih pozicija, ortopedskih pomagala (štake, ortopedske cipele).

Ukoliko postoji upalni proces u zglobu, liječenje je usmjereno na njegovo smirivanje nesteroidnim protuupalnim lijekovima i aplikacijom kortikosteroida direktno u zglobnu pukotinu, te aplikacijom lijekova kroz kožu putem galvanizacije ili ultrazvuka.

Medicinska gimnastika kao dio programa fizikalne terapije je usmjerena ka održavanju fiziološke funkcije zglobova. U ovisnosti od akutnosti stanja primjenjuju se rasteretne vježbe, hidroterapija, vježbe cirkulacije, gibljivosti, jačanja, istezanja, balansa i koordinacije.   

Od elektroterapijskih procedura koriste se galvanizacija, dijadinamske struje, interferentna terapija, ultrazvučna terapija, laser, magnetoterapija, solux, parafinski oblozi, krioterapija.

Manuelne tehnike su vrlo korisne u cilju opuštanja napetosti tkiva oko zgloba, poboljšanje pokretljivosti i rasterećenja zgloba.

U slučajevima većeg oticanja zgloba, limfnom drenažom i terapijom medicinskim trakama (kinesiotaping) smanjujemo otok, a time pritisak i bol.

U cilju sprečavanja nastanka artroze kao i održavanje postojećeg stanja važno je pridržavati se općih zdravstvenih mjera kao i redovito prakticiranje medicinske gimnastike i masaže.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.