Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Fiziofanatik

Posljedice hodanja u visokim petama i što činiti da hodanje u štiklama bude zdravije!

Već za kraće vrijeme nošenja visokih peta može doći do negativnih posljedica na tijelo.
Objava 26. svibnja 2020. 0 komentara 2599 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Štikle

Mnoge žene vole nositi cipele sa visokom petom kako bi noga poprimila lijepši oblik i privukla znatiželjne poglede uz neminovno podizanje samopouzdanja.
No, i unatoč mnogim ukazivanjima struke da hodanje u visokim petama stvara negativne posljedice za zdravlje stopala i tijela u cjelini, argument estetike je ipak nadvladao u iskorjenjivanju visokih peta.

Dobro je znati da već za kraće vrijeme nošenja visokih peta može doći do negativnih posljedica na tijelo. Česte su pojave bolnih deformacija koje zbog nebrige dovode do takvog stupnja da se mogu liječiti jedino operativnim zahvatom.

Nošenje visokih peta značajno mijenja biomehaničke odnose u tijelu, pomiče liniju ravnoteže i stvara opterećenja na specifičnim dijelovima tijela koja rezultiraju bolovima, deformitetima, degenerativnim promjenama, kompromitacijom živaca i drugih struktura.

Promjena u statici se očituje u pomicanju trupa prema naprijed, lumbalna lordoza se povećava, zdjelica se rotira prema naprijed, kukovi pomiču iza pravilne posturalne linije, a koljena ispred te linije. Što je peta viša, to je pritisak na prednji dio stopala veći što utječe na stvaranje promjena u prednjem djelu stopala. Što je peta viša, to je pritisak na taj dio veći.

Posljedice nošenja visokih peta, ali i uskih cipela se očituju u pojavi raznih patoloških posljedica kao što su:

 
Čukalj (Hallux valgus) je najčešći deformitet prednjeg dijela stopala koji smanjuje funkciju stopala i ograničava njegovu pokretljivost. U ovom slučaju zglob mijenja kut, a kosti palca i prve metatarzalne kosti mijenjaju poziciju, palac se pomiče prema drugom prstu, a katkad i preko prsta, dok se baza palca pomiče prema van.
Mjesto opterećenja preko kojeg stopalo vrši odraz se pomiče od palca prema prstima. Kod terminalnih faza, čukalj se mora operativno liječiti.

Kurje oči (Clavus) predstavlja otvrdnuće ili hiperkeratozu kože stopala uzrokovane pojavom povećanog pritiska i trenja kože i obuće. Kurje oči se pojavljuju najčešće na vrhovima, između i na površini prstiju. Mogu biti bolne čak i u mirovanju. Često se javljaju zajedno sa čukljom.

Čekičasti prsti (Hammer Toe) su posljedice uske obuće, a nastaju zbog skraćivanja tetiva i ligamenata najčešće drugog nožnog prsta. Ovdje dolazi do izbočenja srednjeg djela prsta, dok se on savija poput luka i savija prst premna dolje. Ovakav deformitet može dovesti do izrazito jake boli i ukočenosti prsta.

Mortonov neurinom (Metatarzalgija) je pojava kada se uslijed dugotrajnog pritiska i iritacije živca između glavice dvije metatarzalne kosti stvara zadebljanje odnosno degeneracija kompromitiranog živca. Najčešće se pojavljuje između III i IV, a rijeđe između II i III metatarzalne kosti. Pacijenti često osjećaju pečenje i bol u području prednjeg i donjeg djela zahvaćenog stopala, a mogu imati povećani prostor između palca i II prsta i/ili duži II prst u odnosu na palac.

Problem je kompleksan zbog toga što narušava hodanje, a kod neliječenja može doći do kompenzatornih položaja stopala što može stvoriti sekundarne tegobe.

Haglundova peta (retrokalkanearni bursitis) je upala mekih struktura na mjestu pripoja ahilove tetive na petnu kost, a može doći i do stvaranja koštane nadgradnje kao rezultat dugotrajnog pritiska i trenja tvrde obuće stražnje strane i remenica cipela s visokim petama. Ukoliko se upala ne liječi i dodje do stvaranja koštane nadgradnje, deformitet se mora odstraniti operativnim zahvatom.

Ozljede gležnja predstavljaju čestu traumu koja se javlja prilikom nošenja cipela sa visokim peta (istegnuća, uganuća…).

Ahilova tetiva se u visokim petama prilično skraćuje i postaje ranjivo mjesto za pojavu ozljeda istegnuća ili puknuća prilikom hodanja u obući bez petnog povišenja i izvođenja pokreta stopala prema gore (ekstenzija).

Uz ahilovu tetivu, skraćuje se i lisni mišić, troglavi mišić potkoljenice sačinjen od tzv. m. gastrocnemius lat. et med. i m. soleus. Skraćivanje lisnog mišića utječe na stvaranje lošije cirkulacije i pojavu boli potkoljenice.

Utjecaj visokih peta negativno utječu i na koljena zbog povećanog pritiska, a posebno na unutarnjoj strani koljena, što predstavlja preduvjet za dobivanje osteoartritisa.
Da bi osoba mogla hodati održati ravnotežu tijela neophodne su tjelesne kompenzacije kao što je rotacija zdjelice prema dolje čime se dobiva naglašenija stražnjica, ali i povećanje opterećenja zglobova kuka i mišića koji se hvataju oko njih.

Lumbalna kralješnica također mijenja svoju prirodnu poziciju što je preduvjet za pojavu problema sa križima. Ne zaboravimo da je lumbalne kralješnica povezana sa križnom kosti, torakalnom kralješnicom pa preko nje utječe na vratnu kralješnicu. Budući da je s prednje strane lumbalna kralješnica povezana s unutarnjim organima preko mekih tkiva, sigurno je da se loš utjecaj lumbalne kralješnice širi na sve okolne strukture.

Kako umanjiti posljedice nošenja visokih peta

 • Kako bi umanjili negativne posljedice nošenja visokih peta dobro je koristiti slijedeće savjete:
 • Odaberite štikle sa nižom petom naročito u početku dok se ne naučite hodati u njima
 • Odaberite adekvatan broj cipele
 • Koristite anatomske uloške sa metatarzalnim jastučićem za štiklu
 • Nošenje visokih peta trebate ograničiti na najviše 3 puta tjedno
 • Ukoliko ih nosite na radno mjesto, mijenjajte ih ugodnijom obućom ili ih skinite ukoliko je to moguće
 • S vremena na vrijeme razgibavajte stopala u svim smjerovima
 • Izbjegavajte pokret zakretanja stopala prema unutra sa štiklom kako bi spriječili ozljede gležnja.

Preporučujem redovito izvođenje određenih vježbi kako bi smanjile mogućnost stvaranja negativih posljedica nošenja visokih peta:

 • kružite sa stopalima u svim smjerovima kao vježbu cirkulacije i razgibavanja stopala
 •  ispružajte i savijate koljena
 •  istežite lisne mišiće
 •  hodajte na petama
 •  masirajte stopala, listove i noge (oprez kod proširenih vena)
 •  redovito provođenje vježbi jačanja i istezanja cijelog tijela u cilju održavanja zdrave kralješnice i ostalih tjelesnih stuktura
 •  ukoliko prepoznate neku od spomenute patologije kao posljedicu nošenja cipela s visokim petama, nemojte to zanemariti, već se javite fizioterapeutu, kako bi se konzervativnom terapijom brzo i uspješno smanjila bol i spriječio nastanak težih posljedica i deformiteta. Na taj način omogućavate nošenje cipela sa visokom petom duže kroz životni vijek, sprečavate pribjegavanje operativnom zahvatu koje sa sobom nosi hospitalizaciju, stvaranje ožiljnog tkiva, postoperativnu rehabilitaciju i radnu nesposobnost kroz određeni vremenski period.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.