Blogosfera Fiziofanatik

Respiratorna terapija kod djece

Objava 26. studenoga 2012. 0 komentara 1200 prikaza
Foto: freewallpappers
Foto: freewallpappers
Bojan Nasteski i blog Fiziofanatik

 

Respiratorna terapija kod djece zahvaća više terapijskih aspekata sa jedinstvenim ciljem, redukcijom simptoma, prohodnosti dišnih puteva i poboljšanjem kvalitete života djece s plućnim bolestima.

Respiratorna fizioterapija kao sastavni dio fizioterapijskog pristupa ima važnu ulogu u liječenju djece s različitim kardiorespiratornim bolestima.
Fizioterapijskom procjenom djeteta se uspostavlja fizioterapijska dijagnoza i ciljevi respiratorne fizioterapije koja uključuje različite terapijske postupke i tehnike čišćenja dišnih puteva kao što su drenaže (autogena drenaža, modificirana posturalna drenaža sa vibracijskom masažom, kompresija prsnog koša), vježbe mobilnosti prsnog koša, ramenog pojasa i kralješnice, vježbe disanja (disanje s povećanim otporom na izdisaj, prsno i trbušno disanje), vježbe pod opterećenjem, tehnike iskašljavanja (mehanički asistirani kašalj), inhalacijske tehnike (sistem raspršivača), relaksacija (metoda opuštanja i ublažavanja napada otežanog disanja).

 
 

Osteopatski pristup u pulmološkoj rehabilitaciji vrši dijagnosticiranje osteopatskih lezija koje su direktno ili indirektno povezane sa primarnom dijagnozom. Koncept ispitivanja je baziran na vitalitet, strukturalna ograničenja, pronalazak izvora lezija i određivanje fizioloških i nefizioloških lezija mišićno-koštanog, visceralnog i neurološkog sustava i njihova međusobna korelacija. Tretman je usmjeren ka pripremi tkiva za tretman, reguliranju miofascijalnih napetosti i energije, stimulaciji inhibiranih (potisnutih) segmenata kao i inhibiciji facilitiranih (podraživanih) segmenata,  poboljšanju vitaliteta i poticanju samoizlječenja organizma.

 

Pulmološka terapija kod dojenčeta
Terapija kod dojenčeta se provodi u naručju terapeuta sa dodatkom jastuka ukoliko se želi postići adekvatni položaj. Tijekom terapije dojenče treba biti tako postavljeno da je lice konstantno vidljivo i kako bi se moglo kontrolirati disanje. Pritom je prikladno stimulativno korištenje muzike i igračaka kojom se prevladava strah i bolje održava njegova pozornost.

 

Modifikacija pulmološke terapije kod djece
Budući da djeca ne mogu surađivati u terapijskom procesu kao odrasli, terapija treba biti stimulirana zbog kvalitetnijeg pristupa djeteta. Prilikom primjene terapijskih tehnika se koristi muzikoterapija, grupne vježbe, korisne igračke ( puhanje balona), sviraju puhački instrumenti (flauta, truba), stimulira dozirano trčanje i pojačano koriste gornji ekstremiteti.
 

Kombinacija fizioterapijskog i osteopatskog pristupa respiratorne rehabilitacije daje odlične rezultate kod djece sa kardiorespiratornim bolestima kod kojih često dolazi do stvaranja obilnog sekreta, slabljenja respiratorne mehanike, nedjelotvornosti kašlja i obilja miofascijalnih tenzija u predjelu prsnog koša.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.