Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Fiziofanatik

Spondilolisteza i principi liječenja

Objava 27. kolovoza 2011. 0 komentara 6750 prikaza
Foto: freewallpappers
Foto: freewallpappers
Bojan Nasteski i blog Fiziofanatik

Spondilolisteza predstavlja vrstu instabiliteta dijela kralješnice, a karakterizira ga prednji pomak gornjeg u odnosu na donji kralješak. Pritom je afektiran i intervertebralni disk koji pod pritiskom i vlakom degenerira i uzrokuje pritisak na neuralno tkivo.
Najčešće nastaje na nivou 4. i 5. lumbalnog kralješka ili 5. lumbalnog i 1. sakralnog kralješka.

Uzroci spondilolisteze su razni: spondiloliza-abnormalnost luka kralješka, akutne frakture kralježnice, degenerativne bolesti (spondiloartritis), postoperativni poremećaji, osteoporoza i tumori kostiju. Kongenenitalna ili urođena spondilolisteza se češće javlja kod žena.
Liječenje spondilolisteze se određuje sukladno simptomima i stupnjem u kojem se nalazi.

Stupnjevi spondilolisteze se mjere dužinom prednjeg pomaka trupa kralješka. Stupnjevi spondilolisteze su slijedeći:

• Stupanj 1 – 0 do 25% pomaka kralješka
• Stupanj 2 – 25 – 50% pomaka kralješka
• Stupanj 3 – 50 – 75% pomaka kralješka
• Stupanj 4 – više od 75% pomaka kralješka
• Stupanj 5 – 100% pomaka kralješka – spondiloptoza

Stupnjevi 1 i 2 se mogu liječiti konzervativno, dok stupnjevi 3 i 4 i 5 obično zahtjevaju kiruršku intervenciju.

Spondilolisteza ne mora imati izraženu simptomatologiju a sa druge strane može uzrokovati izrazite bolove u leđima koji se smanjuju odmorom i opuštanjem. Bolovi se često javljaju u vrijeme adolescencije i intezivnog rasta.
Bol se javlja u križima, širi u stražnjicu i ide sve do stopala, a uz to se mogu pojaviti i neurološki ispadi (smanjen osjet, refleksi i dr). Mogu biti zahvaćene obje noge. U nekim slučajevima se javljaju bolovi za vrijeme hodanja i dugotrajnog stajanja što rezultira šepanjem.
Značajna je prisutnost naglašene fiziološke lordoze, a pokreti kralješnice najčešće nisu znatnije smanjeni.

Konzervativna terapija podrazumijeva primjenu elektroterapijskih metoda za ublažavanje boli (TENS), vježbe za smanjivanje posljedica, vježbe opuštanja, jačanja trbušnih mišića, vježbe postupne fleksije kralješnice, aktivne i pasivne vježbe za smanjivanje lumbalne hiperlordoze, vježbe posturalne korekcije radi pravilnog držanja, vježbe istezanja skraćenih fascija i muskulature, uklanjanje blokova okolnih zglobova, segmentalnu i cjelokupnu stabilizaciju tijela, vježbe balansa i specifične tehnike po potrebi. Redovno se vrši kontrola lumbalne lordoze specifičnim testovima.

Kod težih oblika spondilolisteze, jakih bolova ili neuroloških ispada pribjegava se operativnom zahvatu.
Spinalna fuzija ili spondilodeza je tehnika ukočenja patološkog segmenta koja sprečava daljnje klizanje segmenta. U liječenju degenerativnih bolesti intervertebralnog diska ima odlične rane rezultate. Time se, međutim, vrši preopterećenje susjednog, degenerativno promijenjenog diska. Stoga se ponekad preporuča alternativna operativna metoda ugradnje umjetnog diska koja osigurava dekompresiju i stabilizaciju nivoa uz očuvanje njegove mobilnosti.

Edukacija pacijenata sa spondilolistezom ima veliku važnost. Pacijente se upozorava na redovito održavanje stanja terapijom, izbjegavanje opterećenja kralješnice i nošenje ortoza ukoliko to zdravstveno stanje zahtijeva.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.