Blogosfera Fiziofanatik

Sudeckova bolest (Morbus Sudeck) i terapijski pristup

Objava 09. siječnja 2012. 1 komentara 23450 prikaza
Foto: schmerzklinik.com
Foto: schmerzklinik.com
Sudeckova bolest

Sudeckova bolest predstavlja čest bolni poremećaj koji se javlja nakon ozljede ili operativnih zahvata na ekstremitetima, imobilizacije ekstremiteta i promrzlina. Naziva se još i kompleksni regionalni bolni sindrom (CRPS), gdje dolazi do oteklina zahvaćenog područja, nalik na upalni proces, a bez znakova upale u laboratorijskom nalazu.
Postoji mnogo naziva iste bolesti kao što su Sudeckova distrofija, Morbus Sudeck, algodistrofija, refleksna simpatička distrofija, sindrom rame-ruka…
Uzrok ove bolesti još uvijek nije dovoljno razjašnjen. Sudeckova bolest se najčešće javlja u dobi između 40 i 60 godina. Žene su više zastupljene nego muškarci, a pušači češće od nepušača.
Nastaju zbog disfunkcije simpatičkog živčanog sustava koji je uključen u regulaciju snabdjevanja krvi zahvaćenog dijela. U velikom broju slučajeva se dijagnosticira kada se već razviju početni simptomi.

Glavni simptom ove bolesti je jaka akutna bol koja može prijeći u kronični oblik. Može biti prisutna pojačana osjetljivost zahvaćenog područja (hiperalgezija), kao i bol na blagi dodir-prekrivanje plahtom (alodinija). Daljnji simptomi su oteklina, vazomotorne promjene kože što posljedično uzrokuje promjenu temperature i boje kože (crvena, sjajna koža) i intenzivnije znojenje (hiperhidroza). U težim slučajevima dolazi do promjena u smislu atrofije kože, mišića, tetive, mrljasta osteoporoza kostiju te gubitka funkcije pogođenih dijelova tijela koje nastaju kao posljedica smanjene pokretljivosti uzrokovane bolovima. Posljedica predstavlja smanjenje koordinacije, pojavu grčeva i podrhtavanja ekstremiteta.

Tipovi Sudekove bolesti su klasificirani kao što slijedi:
Tip 1 predstavlja akutnu fazu u prva tri mjeseca.
Tip 2 predstavlja fazu smanjenja mase zahvaćenih struktura (distrofija).
Tip 3 je faza nepovratnih kroničnih posljedica.

 

Dijagnostički se kod Sudekove bolesti najčešće dobivaju uredni laboratorijski nalazi, smanjen krvni protok na periferiji ekstremiteta, a ponekad i mrljasta osteoporoza.

Sudekova bolest ima slične simptome kao što su sklerodermija, infekcije, urički artritis i stress frakture.

 

Terapija je usmjerena na medikamentoznu terapiju, fizikalnu terapiju, radnu terapiju i edukaciju bolesnika.

Od medikamenata se koriste nesteroidni antireumatici, analgetici, blokatori simpatikusa, antidepresivi, opioidi i kortikosteroidi.

Fizikalna terapija je usmjerena na smanjivanje bolova i otoka, poboljšanje cirkulacije i funkcionalnosti ekstremiteta.

Primjena dijadinamskih struja (blokada ganglion stelatuma) i transkutane električne nervne stimulacije (TENS) utječe na smanjenje boli.

Manuelna limfna drenaža i elevacija ekstremiteta smanjuju otok, a samim time se smanjuje pritisak na živčane završetke te posljedično i bol.

Održavanje funkcije provodi se vježbama opsega pokreta, snaženja i radnom terapijom.

Specifična termoterapija se određuje u koorelaciji sa temperaturom kože (toplina ili hladnoća).

Terapijski ultrazvuk – povećava analgeziju i poboljšava cirkulaciju.

Magnetoterapija pomaže poboljšanju metabolizma stanica svih struktura zahvaćenog područja u cilju opskrbe hranom i kisikom.

Elektrostimulacija mišića sudjeluje u procesu mišićne reedukacije.

Vježbe u bazenu olakšavaju izvođenje vježbi zbog rasterećenja.

Kinesio Tape terapija je usmjerena na smanjenje boli, poboljšanje cirkulacije i održavanje funkcionalnosti zglobova.

PNF-proprioceptivna neuromuskularna facilitacija potiče jačanje mišića, izdržljivost, koordinaciju pokreta i cirkulaciju.

Tretman mekih struktura poboljšava mobilnost skraćenih mišića, tetiva, zglobnih čahura, fascija.

Vježbe koordinacije, balansa i stabilizacije neophodne su za povratak dobrog funkcioniranja organizma u cjelini.

Po potrebi dodaju se i drugi terapijski oblici.

 

Kod Sudeckove bolesti dugotrajna konstantna bol također negativno djeluje i na psihičko zdravlje pa tako i na terapijski proces. Kod loše liječenih slučajeva bolest može postati kronična.
Odlučujući faktori za prognozu i tijek Sudeckove bolesti se sastoje od pravodobnog i učinkovitog liječenja, i edukacije kroz upućivanje na proaktivan prestanak pušenja kod pušača.