Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Fiziofanatik

Tajna pravilnog sjedenja

Pravilna pozicija kralježnice je idealna neutralna pozicija kod koje se postiže najmanji stres na kralježnicu i okolne strukture.
Objava 17. svibnja 2019. 0 komentara 968 prikaza
Foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Sjedenje

Jedan od najčešćih uzroka bolova u leđima i vratu je loš sjedeći položaj. Kada sjedite duže vrijeme pojačano je opterećenje mišića, tetiva i diskova duž cijele kralježnice. Zbog toga neadekvatna, loša sjedeća pozicija može dovesti do globalnih promjena na kralježnici i drugih struktura neposredno vezanih uz nju. Dugoročno, loša sjedeća pozicija uzrokuje posturalne sindrome (bolove zbog istegnutih mekih struktura u tijelu-mišića, tetiva, fascija, ligamenata), bolne sindrome kralježnice najčešće uzrokovanih dugotrajnim opterećenjem vanjskih dijelova diska koji se nalazi između kralješaka, a kao posljedica može nastati i radikulopatija (bol uslijed pritiska intervertebralnog diska  na korijen živca).

        

Loša posturalna pozicija može dovesti i do bolne napetosti mišića uz kralježnicu i mišića ramenog pojasa, bolova u vratu i glavobolja te nepovratnih posljedica kao što je deformacija pojedinih kralješaka u klinastu formaciju koji nastaju kao posljedica dugotrajnog pritiska.

                                                              

Pravilna pozicija kralježnice je idealna neutralna pozicija kod koje se postiže najmanji stres na kralježnicu i okolne strukture. U tom položaju čovjek je u stanju optimalnog postizanja ravnoteže, a time se utječe i na optimizaciju plućnog disanja i cirkulaciju tjelesnih tekućina.

Tajna dobrog sjedenja je u pravilnim odnosima i održavanju ispravljene kralježnice.

 

 

Zdjelica treba biti postavljena pod blagim kutem prema naprijed, stvarajući pritom blagu unutarnju krivinu slabinske kralježnice (lumbalna lordoza). Time se potiče blaga vanjska krivina prsne kralježnice (torakalna kifoza) i unutarnja krivina vratne kralježnice (cervikalna lordoza) stvarajući tako izgled dvostrukog slova S. Idealna pozicija kralježnice podsjeća na novu oprugu amortizirajući sile koje na nju djeluju, što predstavlja jedan od oblika zaštite kralježnice. Razina koljena treba biti nešto niža od razine kukova. Ukoliko postoji mogućnost, možemo optimizirati kut sjedišta stolca.Stopala trebaju biti cijelom površinom na podu ili na podlošku. Brada treba biti lagano uvučena unazad, nikako unaprijed. To su, vjerujem, mnogi od Vas iskusili, osobito na kraju radnog dana. Ramena moraju biti ugodno zategnuta prema natrag, u skladu sa vratnom kralježnicom, a ne u poziciji prema naprijed.

POTPORA SLABINSKE KRALJEŽNICE

Kako bi zadržali ovu poziciju idealno je korištenje lumbalne role. Robert McKenzie je proveo puno godina istraživajući tehnike konzervativnog liječenja kralježnice. Ustanovio je da važnu ulogu u procesu prevencije i liječenja imaju upravo role za sjedenje.

Ukoliko nemamo adekvatnu potporu kralježnice, organizam se vremenom umara, dolazi do narušavanja slabinskog djela kralježnice čime se narušava pozicija svih djelova kralježnice, imajući u vidu da su međusobno povezani i utječu jedan na drugog.
McKenzie lumbalne role podupiru slabinsku lordozu i održavaju idealnu poziciju cijele kralježnice.

McKenzie lumbalne role:

1) STANDARDNA ROLA je srednje mekana rola većeg promjera, a koristi se kod svih vrsta sjedišta. Prikladna je za korištenje na trosjedima i foteljama s mekanim presvlakama. Elastični remen omogućuje korisnicima postavljanje na naslon standardnih stolica ili nošenje oko struka.

 

2) SLIM ROLA je dizajnirana za lumbalnu potporu na uredskim stolicama i automobilima. Idealna za starije i niže osobe, kao i za sve osobe koje imaju ograničen opseg kretanja u donjem dijelu leđa i ne trpe veće veličine lumbalnih rola. Ima podesiv elastični remen za fiksaciju na sjedište.

 

3) SUPER ROLA je izrađena od poliuretanske pjene visoke gustoće koja je dizajnirana za uredsku stolicu i automobil. Sadrži podesiv elastični remen.

 

4) D ROLA je dizajnirana za korištenje na uredskim stolicama, automobilskim sjedištima, trosjedima i foteljama. Stražnji dio je ravan da bi se rola zadržala na mjestu.

Odabir lumbalne role ovisi o anatomskim predispozicijama, vrsti sjedišta ( obični i radni stolac, fotelja, trosjed, sjedište u automobilu, avionu i dr.), te subjektivnom osjećaju ugode. Savjetom fizioterapeuta, vrlo lako ćete odabrati rolu koja vam najviše odgovara.

 

www.medeor-vita.hr/zdravo-sjedenje/lumbalne-role/

www.medeor.hr

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.