Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Fiziofanatik

U čemu se krije važnost svakodnevnog kretanja?

Zbog ljekovitog djelovanja i u medicini koristimo pokret i fizičku aktivnost kao dio terapije u liječenju određenih bolesti.
Objava 06. studenoga 2019. 0 komentara 1523 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Kretanje je ljudskom tijelu vrlo važna karika u lancu zdravlja

Kretanje je ljudskom tijelu vrlo važna karika u lancu zdravlja.

Možemo pridati važnost kretanja kroz davanje poticaja tijelu za pravilno odrastanje i učenje, sposobnosti za rad i zapošljavanje, održavanje fizičke i psihičke stabilnosti.

Sa druge strane, smanjenje kretanja može dovesti do problema u razvoju čovjeka, slabije mišićne snage i zglobne pokretljivosti, raznih funkcionalnih poremećaja, smanjene socio-ekonomske stabilnosti, a nerijetko se priključuje psihička labilnost i smanjenje otpornosti na bolesti.

Život treba učiniti kvalitetnijim i dugovječnim, a jedan od preduvjeta je svakako fizička aktivnost.

Ona podiže razinu plućnog kapaciteta, smanjuje mogućnost oboljevanja od osteoporoze i bolesti krvožilnog sustava, odlična je terapija kod degenerativnih bolesti zglobova (artroze,spondiloze), povoljno djeluje na rad probavnog sustava, omogućava bolji san, potiče bolju cirkulaciju krvožilnog i limfnog sustava, podržava lokomotorni sistem i dobru posturu tijela, podiže imunološki sustav organizma.

Zbog ljekovitog djelovanja i u medicini koristimo pokret i fizičku aktivnost kao dio terapije u liječenju određenih bolesti.

Kod kretanja i vježbi postoje neki parametri na koje treba paziti.

Odabir vrste fizičke aktivnosti ovisi o mogućnostima svake osobe.

Bitno je pronaći aktivnost koja će vas umjereno opteretiti, ispuniti i učiniti sretnim.

Poštujte bol jer ona predstavlja upozorenje tijela na moguću ozljedu.

Nije dobro držati isti ritam vježbanja kao onaj iz mladosti. Sa starenjem se smanjuje potencijal svih organskih sustava. Nastojte pronaći adekvatan nivo tjelesne aktivnosti i pridržavati ga se u najvećoj mogućoj mjeri.

Lagana šetnja, nordijsko hodanje, jogging ili biciklizam dobar su odabir.

Važno je uključiti vježbe istezanja mišića oko ključnih zglobova. To su vrat i rameni pojas, kralješnica, šake i prsti, kukovi, koljena i skočni zglobovi. Vježbe istezanja smanjuju mogućnost povreda, upala mišića i povećavaju efekte vježbanja.

Produbljivanjem razine disanja potičete bolju opskrbu organizma kisikom.

Ne zaboravite uključiti vježbe za dinamičku stabilnost možete raditi kroz hodanje i stajanje na kosinama ili nestabilnim podlogama kao što je npr. pijesak. Time potičete spretnost i smanjujete mogućnost padova i nesretnih posljedica.

Svakodnevna fizička aktivnost od pola sata pokazuje najbolje rezultate, a ako si to ne možete priuštiti, odvojite vrijeme za rekreaciju barem 3 puta tjedno i tijelo će vam biti zahvalno.

Pokrenite se…

 

www.medeor.hr

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.