Blogosfera Fiziofanatik

Uspješnost osteopatske terapije kod bolne menstruacije (dismenoreje)

Objava 01. siječnja 2017. 0 komentara 450 prikaza
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Bolovi u trbuhu

Poznato je da su manji grčevi i umjerena bol u donjoj zdjelici normalna pojava kod menstrualnog ciklusa. No čak 60 % žena pati od dismenoreje, vrlo bolnih menstruacija koju prate jači grčevi maternice.

Dismenoreja je karakterizirana bolovima u području donjeg abdomena, a ponekad i u susjednim regijama (križa, kukovi). Uz bolove se nerijetko javlja glavobolja, mučnina i slabost.

Život sa takvom boli značajno utječe na radnu sposobnost i smanjenje kvalitete života žena što je usmjerilo medicinsku znanost na pronalaženje adekvatne pomoći kod ovakvih i sličnih stanja, pa tako i osteopatiju.

Dismenoreja se dijeli na primarnu i sekundarnu.

 

Primarna dismenoreja

Primarna dismenoreja obično započinje u dobi adolescencije. Smatra se fiziološkom, a pojava boli nastaje zbog povišenja razine prostaglandina tipa F2alfa u sluznici maternice uslijed pada razine hormona žutog tijela. Kao posljedica nastaje suženje krvnih žila uz pojavu ishemije i mišićnih kontrakcija maternice.

Na dismenoreju također mogu utjecati: nepravilna pozicija maternice, usko ušće vrata maternice, slabija tjelesna aktivnost, ali i psihološka stanja (anksioznost).

Rizični faktori su rani pubertet, neredovita mentruacija, pušenje, obiteljska anamneza s dismenorejom i dr..

 

Sekundarna dismenoreja

Sekundarna dismenoreja se najčešće pojavljuje kod žena odrasle dobi, no može biti prisutna i u ranijoj dobi ukoliko postoje prirođene malformacije.

U sekundarnoj dismenoreji sami poremećaji u zdjelici uzrokuju pojavu boli, a najčešće su to endometrioza (bolan poremećaj u kojemu tkiva koja normalno oblažu unutrašnjost maternice počinju rasti izvan maternice), miomi maternice (dobroćudni tumori mišića maternice), a rijeđe su to adenomioza (stanje kod kojeg sluznica maternice urasta u mišićni sloj maternice), seksualno prenosive infekcije, upalna bolest zdjelice, ciste i tumori jajnika, kao i neki oblici kontracepcije.

                                                                                                                                                                                                                                    

 

Osteopatska terapija

Osteopatijom se pronalaze uzroci koji narušavaju funkciju pojedinih djelova tijela, dovodeći sve tjelesne resurse u ravnotežu.

Dismenoreja je praćena pojavom bolova i napetosti u mišića, poremećajima cirkulacije, a ponekad i funkcije. Zbog međusobne povezanosti tijela moguće su promjene i na okolnim strukturama. Dodatna emocionalna i psihička stanja mogu također psihosomatskim putem proširiti patološku sliku.

Osteopatski pregled prethodi planiranju i provođenju osteopatskog tretmana. Njime se kroz uzimanje anamneze i fizičkog pregleda pronalaze osteopatske lezije koje predstavljaju osteopatsku patologiju.
 

Po individualnoj izradi plana terapije, kreće se u terapijski proces usmjeren na mišićno-koštani sustav, nervni sustav, unutarnje organe i fascije. Osteopat koristi ruke kao oslonac strukturama kako bi riješio lezije, harmonizirao primarni respiratorni ritam cerebrospinalnog likvora i doveo organizam u funkcionalni sklad. Stoga je u osteopatiji dobra palpacija bitan preduvjet za dobru dijagnostiku i tretman.

Zbog usmjerenosti na cjelokupno stanje organizma (holistički pristup) i kod liječenja dismenoreje osteopatija predstavlja vrlo efikasnu manuelnu tehniku koja utječe na kvalitetu tjelesne strukture, poboljšanje funkcije tijela i uklanjanje boli.

                                                                                                                        

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.