Blogosfera Fiziofanatik

Vrtoglavica (vertigo) – vrtuljak u glavi

Vertigo je čest i ozbiljan problem današnjice. Adekvatnim liječenjem treba spriječiti negativne posljedice i podići razinu kvalitete života na najviši nivo.
Objava 06. studenoga 2017. 0 komentara 2193 prikaza
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
vrtoglavica

Koliko Vas je osjetilo taj neugodan osjećaj? Mnogi ne znaju zašto im se to događa, da li je ozbiljno ili ne..

Vrtoglavica ili lat. vertigo je stanje gdje osobe doživljavaju okretanje u glavi (subjektni vertigo) ili dezorijentaciju u prostoru što dovodi do osjećaja pokretanja stvari oko njih (objektni vertigo). Smetnje se pogoršavaju pomicanjem glave, kretanjem ili promjenom položaja tijela, a često se uz njih pojavljuje mučnina, šum u ušima i poremećaj sluha. Kod vrtoglavica uzrokovanih bolestima unutrašnjeg uha (otogenih vrtoglavica) predmeti se prividno kreću od bolesnog prema zdravom uhu. Uz vrtoglavicu često se vezuje pojava iskrenja pred očima, crnila pred očima, osjećaja ljuljanja, nesvjestice, pritiska u glavi ili ušima i opće slabosti.

Uzroci vrtoglavica mogu biti razni, od lakših do težih kao i vezanih uz vrlo ozbiljne bolesti.

Najčešći razlozi su ipak lakši, a to su benigna položajna vrtoglavica, vestibularni neuritis, ateroskleroza krvnih žila, degenerativne bolesti i posturalni sindromi vratne kralješnice.

Benigna položajna vrtoglavica nastaje promjenom položaja glave (okretanje, promjena položaja, ustajanje, zabacivanje glave unatrag). Osjećaj vrtnje može biti jak, traje kratko i često nema pridruženih simptoma. Osoba se uglavnom osjeća dobro. Može biti praćen ritmičnim treperenjem očiju dok sluh ostaje očuvan. Uzrok je nakupljanje vapnenih čestica u polukružnim kanalićima unutarnjeg uha. Kod ovakvih smetnji ne smiju se izbjegavati pokreti koji uzrokuju vrtoglavicu kako bi se kroz terapiju istih što prije otklonio uzrok.

Vestibularni neuritis (upala živca) započinje izrazitom vrtoglavicom, mučninom i ponekad povraćanjem, traje nekoliko tjedana a zatim postupno popušta kroz nekoliko tjedana. Uzrok može biti upala. Liječi se protuupalnim lijekovima, a po potrebi i mirovanjem.

Ateroskleroza, što predstavlja nakupljanje masnoće na unutrašnjosti stijenki krvnih žila, može dovesti do smanjenog protoka krvi u vertebralnim arterijama vratne kralješnice i bazilarnoj arteriji u stražnjem dijelu glave.

Degenerativne bolesti i posturalni sindromi vratne kralješnice također su česti uzroci vrtoglavice i popratnih simptoma na koje utječe duže zadržavanje glave u istovjetnom položaju kao npr. čitanje u krevetu i rad na računalu u dugotrajnoj nepravilnoj poziciji.

Ateroskleroza, degenerativne bolesti kao i posturalni sindromi dovode do smanjenog priliva krvi u mozak, što je jedan od uzroka vrtuljka u glavi.

Osim što je potrebno pregledati vratnu kralješnicu i krvne žile vrata, potrebno je provjeriti krvnu sliku kojom možemo otkriti anemiju, poremećaje zgrušavanja krvi, masnoće, infekcije, poremećaje koncentracije elektrolita i provjeriti krvni tlak.

Ostali, nešto rjeđi poremećaji koji uzrokuju vrtoglavicu su: Menierova bolest, bolesti labirinta, trauma glave i uha. U težim slučajevima kao što su tumori, Multipla skleroza, infarkti malog mozga i moždanog debla, uz vrtoglavicu pacijent može imati dvoslike, abnormalne pokrete oka, poteškoće govora i gutanja, smanjen nivo svijesti, tešku lokomociju. U tim slučajevima je neophodna pomoć neurologa. Jedna od najsigurnijih metoda za otkrivanje takvih bolesti je magnetna rezonanca glave (MR) i kompjuterizirana tomografija (CT).

PRVA POMOĆ

Prva pomoć kod vertiga je postavljanje glave pacijenta u udoban položaj. Tegobe treba ublažiti strogim mirovanjem zatvorenih očiju i hladnim oblozima, a po potrebi uzimanjem sredstava za smirenje i povraćanje. Konzumacija nikotina, alkohola i kofeina je zabranjena, a kroz prvi dan treba smanjiti unošenje soli u organizam.

TERAPIJA

Kako su uzroci glavobolja češće lakši, tako je i terapija za vertigo u tom slučaju konzervativna, ponekad uz uzimanje propisanih lijekova od strane liječnika.

Po izvršenoj dijagnostici pristupa se fizikalnoj terapiji koja ima za cilj otklanjanje uzroka vrtoglavice. Obuhvaća opuštanje mekih tkiva glave i vrata, neagresivnoj zglobnoj mobilizaciji, vježbama za poboljšanje cirkulacije. Sa vremenom pridružujemo vježbe gibljivosti i istezanja skraćene muskulature a po potrebi i druge vrste terapije. Ukoliko se u tijeku tretmana jave simptomi koji ukazuju na neke teže bolesti, pacijenti se upućuju na neurološki pregled.

Po završenoj ciljanoj terapiji, poželjno je redovno izvoditi naučene vježbe za vrat i umjereno se fizički rekreirati čime će se poboljašati cirkulacija i opće tjelesno stanje.

Vertigo je čest i ozbiljan problem današnjice. Adekvatnim liječenjem treba spriječiti negativne posljedice i podići razinu kvalitete života na najviši nivo.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.