Blogosfera Fiziofanatik

Želite otkriti i otkloniti uzrok svoje boli?

Objava 23. veljače 2017. 0 komentara 1050 prikaza
Foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Bol

Da li ste možda iskusili pojavu bola kojoj ni nakon kompletno obavljenih specijalističkih liječničkih pregleda nije pronađen konkretan uzrok?

Bol predstavlja neugodnu osjetnu i emocionalnu percepciju povezanu sa promjenama na nekom tkivu. Izaziva se dovoljno jakim intenzitetom podraživanja osjetnih tjelešaca živčanog sustava uz aktivaciju promjena u tijelu.

                                                              ​

Pojava bola predstavlja upozorenje organizmu koji bez voljne kontrole koristi tjelesne resurse u cilju zaštitničkog odnosa prema bolnom dijelu tijela.

Tijekom procesa rasta, koža i vezivno tkivo postaje manje mobilno, ligamenti tvrđi, a mišići jači uz porast mišićnog tonusa dok kosti postaju sve teže i gušće. Na tijelu može doći do strukturalnih promjena nekih tkiva u vezivno, pojave veće krutosti struktura i naglašenih asimetrija tijela. Takve promjene će značajno utjecati kada osoba postane odrasla. Razni ožiljci i skraćivanje vezivnog tkiva oko ozljeđenih dijelova tijela ili deformiteta može ograničiti kretanje i stvoriti pogrešne obrasce kretanja od onih pravilnih, kao što se to dešava sa pojavom kompenziranog hoda zbog neliječenog uganutog gležnja.  

                               

Loš način sjedenja, stajanja i hodanja također utječe na patološku sliku. Takav patološki obrazac se širi povećanim opterećenjem zahvaćenih mišića, određenih djelova zgloba te organske strukture što može biti uzrok slabljenju njegove funkcije. Problematika se prenosi na cijelo tijelo stvarajući asimetriju tijela i pojavu bolnih mjesta. 

Ljudi  kroz život često zadobe više ozljeda. Tako se stare ozljede nakupljaju jer se mnoge u potpunosti ne izliječe. Sve te promjene u tijelu možemo usporediti sa glavicom luka koji se sastoji od više slojeva ljuski. Kod čovjeka ljuske predstavljaju slojeve promjena na strukturama tkiva nastalim tokom života. Nakon što se terapijski riješe površinski slojevi, nastavlja se sa tretmanom slijedećih, dubljih slojeva. Zbog toga  se pacijent nakon svakog tretmana osjeća sve bolje i bolje do krajnjeg izlječenja.

Bolna mjesta se mogu razviti kroz deformitete, bolesti, ozljede ili neke druge bolove. Posljedična mišićna napetost oko bolne regije ili emocionalne traume često postaje kronična uz zahvaćanje udaljenih ali i dubljih tjelesnih struktura.
Stoga preporučujemo tretmane u mlađoj dobi kako problematika ne bi postala kroničnog tijeka i zahvatila duboke strukture. 

Osteopatski pregled je usmjeren na pronalaženje takvih promjena u tijelu. Što je tijelo bilo duže izloženo nekom deformitetu, bolesti ili traumi, za očekivati je da će problematika biti opsežnija. Iako se problemi mogu naći na više nivoa, važno je pronaći primarni uzrok koji je najčešće pokretač cijele patološke slike.

Pojavu bolova treba shvatiti ozbiljno i ne odgađati dugo posjet osteopatu, kako se ne bi skupilo puno promjena na tijelu. Na taj način se lakše pronalaze uzroci i riješavaju bolovi uz poticanje pravilne funkcije tijela.

                                                                    

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.