Blogosfera Mad Max!

Još jedino u atletici žive države kojih nema na karti

Objava 23. kolovoza 2014. 3 komentara 5353 prikaza
Marita Koch i Jarmila Kratochvilova i dalje su nedodirljive. rekordima su pobijedile i vrijeme
Marita Koch i Jarmila Kratochvilova i dalje su nedodirljive. rekordima su pobijedile i vrijeme

Pričati mi možemo koliko hoćemo, ali politika utječe na sve, mijenja nas protiv naše volje, a vrlo često i protiv svake logike. Ona ne samo da se poigrava ljudima, nego mijenja zemljopisne karte, gospodarstva, školske programe, zbog nje nestaju i nastaju države. Gledam ovo posljednje Europsko prvenstvo u atletici i shvaćam kako je politika i tu ostavila duboke tragove. Rekoh Žnori: nema više kratica.

SSSR, ČSSR, DDR, SRNJ...

Krtica? prečuo je moj prijatelj i dodao da sve vrvi krticama, da su na svim stranama i svuda oko nas. Pritom je stavio kažiprst okomito preko usta, signalizirajući mi da budem tiši. Ma ne krtica, kratica, pojasnio sam, ali sam svejedno, dobar stari refleks, okrenuo vlastiti gumb za stišavanje. Kakvih kratica? rekao je Žnora, za svaki slučaj isto tiho. Pa evo ti ova atletika. Nema više SSSR, ČSSR, DDR, BRD iliti SRNJ, a sve su to bile atletske sile. Ma što sile, velesile, uspuhao sam se. Da sile, sve su to bile komunističke satrapije i ništa više, gdje su se “talenti” proizvodili silom i špricom, odmahnuo je rukom Žnora i još dodao, opet tiše, da u tim reprezentacijama nisi mogao uvijek biti siguran, kad bi na na rasporedu bila ženska atletika, da tada doista žene i nastupaju. Nekad bi rekli da je njegova tvrdnja duhovita, danas je ona šovinistička, politički nekorektna.

Eto, politika je i to promijenila. No, svejedno, iako tih država i njihovih kratica već odavno nema, još su žive i postoje na listama rekorda. Marita Koch, Jarmila Kratochvilová, Galina Chistyakova, Natalya Lisovskaya, Gabriele Reinsch, ženske štafete na 4 x 100 i 4 x 400 DDR-a i SSSR-a, Jürgen Schult, Yuriy Sedyh još su ponosni vlasnici svjetskih rekorda, a prošlo je već koliko od tada? Prošla su skoro dva svjetska rata, viknuo je Žnora i dodao kako mu na živce ide činjenica da toliko volim prekapati po povijesti i vezati se za vremena koja su potpuno besmislena i za koja je dobro što su prošla i da se više nikad ne vrate. Bila je to Žnorina bujica. Nezaustavljiva i emotivna kao uvijek kad ga se pogodi u žicu. A kako onda, ako su ta vremena bila toliko loša, svjetski rekordi iz takvog vremena još traju, pitao sam tiho i bez upitnika.

Marskistički doping

Žnora mi se unio u lice; ti to slaviš i tebi je to super, a kaj ti to nije sumnjivo?! Da nečiji svjetski rekord nitko ne može srušiti 40 godina?!! Na čemu su bili ti koji su to onda trčali ili bacalili ili skakali, Žnora nije odustajao. Bili su na marksizmu, odgovorio sam, okrećući stvar na šalu iako mi se činilo kako je situacija ozbiljnija od zbijanja šala s prošlim vremenima. Jer, dobro, čak i da ti rekordi dijelom traju zbog stimulansa, ne vjerujem da se i danas atletičari ne stimuliraju, što opet znači da ni atletičari ni stimulansi nisu kao nekad.

Europska atletika nekako postaje natjecanje sa smanjenim povijesnim značenjem. Najprije, ritam od svake dvije godine pa onda i stagnacija koja se ipak osjeća... Atletika je i dalje kraljica, ali imam osjećaj da se nekako preselila u toplije krajeve, Afriku, Jamajku i slične otočne skupine. A to, koliko mi se čini, još nije Europska unija. Još neko vrijeme, kaže Žnora i dodaje da ćemo uskoro svi mi biti EU.     

 • Avatar think pink
  think pink:

  ajme teksta! katastrofa. a "humor" - boli glava.

 • Avatar Ironman0105
  Ironman0105:

  Na fotografiji uz Kratochvilovu nije Marita Koch. Marita je iz DDR-a, a atleticarka uz Jarmilu ima Cehoslovacki dres

 • rasta sev:

  Novinaru daj otkaz da se više ne sramotiš s ovako lošim tekstovima.