Blogosfera Mad Max!

Nismo dobro prošli jer ništa još nije prošlo

Objava 25. srpnja 2015. 15 komentara 2400 prikaza
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Svastika na Poljudu

Toliko smo se tresli, a ispada da smo dobili samo jedan od najskupljih performansa u povijesti kontroverzne ulične umjetnosti. Tako je Žnorica prokomentirao Uefinu odluku o kažnjavanju našeg malog naroda zbog kukastog križa diskretno smještenog uz rub poljudskog terena.

– Nisu nas izbacili, to je najvažnije – nastavio je likovati prijatelj, izgubljeni bod i utakmice bez publike već je prebolio.

Toliko smo se kazni naplaćali da nam je to sve postalo normalno po čemu ispada da smo među vodećim financijerima nacističkih neformalnih skupina u svijetu. I što sad? Bilo bi to manje zanimljivo da je tome ovdje kraj, ali svi znademo da nije. Pred nama je još bezbroj povijesnih odluka zbog kojih ćemo se zabavljati stvarima koje inače spadaju u kategoriju civilizacijskog minimuma.

Ma cijeli život će i meni i Žnori proteći obilježen tim povijesnim odlukama i iščekivanjem njihova donošenja. Koliko smo ih prekuburili preko glava, koliko novih i velikih početaka su trebale donijeti, a ništa se pametnije nije događalo nakon njih. Ostali smo jednako priblesavi, jednako nesretni i primitivni, maleni i jednako ogorčeni na cijeli svijet zbog toga što se ne može solidarizirati s tim našim stanjem. Pa smo si uzeli za pravo svoj nacionalni minimalizam pretvarati u maksimalno sranje, a vrč na vodu ide... Zna se.

Zato uopće nije važno ovo što je Uefa odlučila. Jedino što se u ovakvim situacijama može računati jest što smo odlučili sami. Glupo je i jednu jedinu riječ potrošiti na uvjeravanje bilo koga da je crtanje kukastih križeva idiotizam. I moglo bi se smatrati istu akciju u promišljenom diverzijom nesklonih nam i mračnih snaga da već 20 i nešto godina s naših tribina zborno ne odjekuju pozdravi koji su se sredinom prošlog stoljeća isto tako zborno izvikivali ispod istih takvih kukastih križeva.

Zato sam na Žnorino “dobro smo prošli” mogao reći samo da nismo dobro prošli, jer ništa još nije prošlo. Za Hrvatsku nije važno je li izbačena s Eura ili nije, ako neke stvari bude morala raščišćavati radi Eura, a ne zbog pametnog života unutar svojih granica.

– Pretjeruješ – rekao mi je Žnora – i od incidenta radiš pravila.

Možda, odgovorio sam, ali kod nas su incidenti doista i postali pravila. Tako će uskoro i postati pravilo da nećemo moći odigrati niti jednu službenu utakmicu, a da je ne platimo. Bit ćemo jedina zemlja koja će plaćati da igra kvalifikacije i što nam to onda uopće treba. Jeftinije će nam biti da kukaste križeve crtamo interno, o vlastitom trošku, za vlastitu zabavu i ljubav, ako smo im toliko skloni. Nema potrebe svijetu dokazati da smo ekstremistički glupi, ako samo nas to ekstremno veseli.

Možda će na sljedećoj utakmici sletjeti na teren ogroman cepelin s Pavelićevim likom, možda će se kompletne tribine pojaviti u crnim uniformama i onda ćemo zdvajati, očajavati i strepiti nad nepravdom. A jedina je istina da smo nepravedni sami prema sebi jer si ne dopuštamo izlazak iz zagrljaja povijesti koji nas davi povijesnim stiskom.

Kada će nogomet ovdje postati zabava, a ne poligon za frustracije? Uskoro ćemo morati odgovoriti i na pitanje jesmo li doista uopće nacija ili tek skupina slučajno okupljenih minus inteligentnih prikaza koje se potajice cerekaju svojoj prizemnoj domišljatosti.

Hoće li nas Uefa sljedeći puta izbaciti ili da stvar riješimo preventivno; da mi izbacimo Uefu.

  • genšer:

    "crvenu svastiku"......"istražuju" isti oni koji su je i nacrtali....peta kolona radi...sve isto,modus operandi" ko udbaško kosova akcija "labrador" sa židovskim gobljem 90 tih....pčinitelj i nalogodavac će se pronaći prvi dan nakon promjene vlast...samo treba otiči na iblerov trg

  • Mlad75:

    Goran Gerovac...još jedan koji žali što Hrvatska nije izbačena......samo zlonamjerni šaku jadnika pokušavaju nametnuti kao stav naroda.....takvi huligani postoje u svim zemljama i nikome ne pada na pamet da ih poistovječuje sa večinom u državi....To je kao kad bih ja ... prikaži još! Gorana Gerovca poistovjetio sa silovateljem jer eto u Hrvatskoj ima i silovatelja....jadno, plitko i zlonamjerno pisanje....UEFA nas nije niti mislila kazniti ali su mediji i političari toliko zazivali kažnjavanje da su na kraju morali....Ako UEFin delegat nije vidio svastiku i nitko dok se nije na kamerama primjetila kako onda uopče netko može tražiti odgvrnost HNS-a ...jedini odgovorni su oni koji si to napravili i njh bi olicija trebala otkriti i doživotno zabraniti pristup stdionu....naravno policiji to očito nije od nekoga interesa......A radi eto još medijske bure, pogledajte utakmici Hajduk - Koper i vidjeti ćete da i na drugom djelu travnjaka postoje slični obrisi toga znaka....da li je to slučajno ili namjerno ne znam...al što čemo sad!???? Hoćemo li sad cjelu zemlju izbaciti sa planeta.....mislim da ih ima dosta u ovoj državi koji bi i to jedva dočekali.....al neš razbojniče!

  • biggybell:

    Koje prenemaganje. Dva idiota su pod okriljem mraka preskočili ogradu,ušli na teren i napravili su swastiku. Svi smo to vidjeli. Iskoristili su dnevno-politička prepucavanja da još malo doliju ulja na vatru. Kraj priče. Mene samo smeta da mi jedan kvislinško-marionetski ... prikaži još! novinar 2015. godine veliča Hrvatsku kao da je,ovakva jadna kakva je,sposobna usred antifašističke Evrope organizirati neku novu nacističku državu. Dakle,hoću reći,da novinar GG pljuje po državi Hrvatskoj i njenim hrvatskim državljanima,ali ih proglašava supersposobnima i osposobljenima (samo) za vrhunski,moderni,sofisticirani nacizam.