Blogosfera Mad Max!

Samo da pjesmu ‘lijepa li si’ ne zabrane u Francuskoj

Objava 30. siječnja 2016. 16 komentara 2450 prikaza
Foto: Filip Brala/PIXSELL
Foto: Filip Brala/PIXSELL
Marko Perković Thompson

Koja je tebi najbolja navijačka pjesma? – pitao sam Žnoru, a on je kao iz topa ispalio: “– Srce vatreno”. Zakimao sam sumnjičavo glavom i upozorio prijatelja da tamo ima potpuno kompromitirajući stih koji kaže kako autora tek bijelo-crvena polja podsjete da voli Hrvatsku. – I? – pitao je s čuđenjem Žnora. – Pa na ljubav prema domovini ne smije te ništa podsjećati, to mora biti stalno. Ovako ispada da zaboraviš na Hrvatsku pa te onda tamo neka slučajnost podsjeti na to tko si i što si – pojasnio sam.

Tko je to birao?

Žnora je rekao da previše šiljim, a ja sam dodao da treba ozbiljno razmisliti o zabrani spomenute i nesuđene himne. – Sva sreća da nije prošla – odahnuo sam. – Prošla za što? – pitao je još uvijek začuđen Žnora. – Za navijačku himnu naših nogometaša za Euro – objasnio sam. – Kad se biralo? – Žnora se pridigao u fotelji. – Ovih dana – rekao sam kratko. – A tko je birao? – nije prestajao sve iznerviraniji Žnora. – Navijači – dodao sam zadnju kap ulja u vruću tavu. – Kako mi je to promaklo?! – zavapio je moj prijatelj i gotovo počeo glavom udarati o vlastita koljena. Sad sam ja šutio i pomalo likovao budući znam da je Žnorica rođeni akcijaš za takve stvari.

Pitao sam se i kad će se dosjetiti pitati koja je pjesma izabrana za himnu, ali očaj je potrajao malo duže. Na kraju je ipak i stiglo spomenuto pitanje. Očekivano, odlagao sam otkriti pa odvalio: – Pobijedila je “Lijepa li si”. Žnora se ozario. Znači, kao da su njega pitali. I sam bi glasao za Marka. – To je pjesma koja može zamijeniti i “Lijepu našu” – upao je u drugu krajnost, iz depresije u euforiju, to je bilo ionako stanje svakog nacionalnog naboja. – I što na kraju to znači? – došao je do daha i uspio probiti iz pluća zahtjev za završnim pojašnjenjem.

– To znači da naši navijači žele da se “Lijepa li si” ori uoči svake utakmice naše reprezentacije u Francuskoj. Što znači da će kulturno-umjetnički program morati početi barem deset minuta prije utakmice ili će utakmice kasniti. Jer dok se prođe kroz sve Thompsonove kitice i kroz cijelu Hrvatsku i susjednu Herceg-Bosnu trebat će vremena, upozorio sam i na vremenske tjesnace.


Orit će se iz tisuća grla

Onda se Žnora opet smrknuo. – A što ako ga zabrane? – pitao je. – Koga? – pitao sam i ja. – Pa Marka. Znaš da su ga zabranili u Švicarskoj. Mogli bi i Francuzi – zdvajao je Žnora. – Neće Thompson tamo nastupat’ uživo, nego će se samo puštati pjesma – pojasnio sam. – Znam, znam, ali svejedno. Tko se jednom opeče, puše i na Thompsona – mudrovao je Žnora. – Nema šansone da nam netko zabrani da se iz tisuća grla zaori “Lijepa li si”. I to neće biti samo navijačka pjesma nego i izvještaj, naše svjedočenje iz koje i kakve to zemlje dolazimo i kakvu veličajnu duhovnost donosimo i na nogometne stadione.

To je ono što će nas razlikovati od svih ostalih. Osim toga, mislim da bi dosta nezgrapno “Lijepa li si” zvučala na francuskom – objasnio sam. Možda bi je mogao spasiti aranžman. – A zamisli da je pjeva Šarl Aznavur – smijao se Žnora. Ja se nisam nasmijao. Ja sam jedva čekao da Euro počne pa da napokon počnemo širiti tu kulturu.

 • sestrićna:

  goran je na liniji pupovac pusić grbin grčić i ostali abolirani..

 • ChuckNoris:

  Treba Goranu Gerovcu zabraniti da se bavi novinarstvom ako mrzi sve sto ima Hrvatski predznak Prosao sam cijeli svijet ali ovoliko zlobe i mrznje prema vlastitoj domovini od djela populacije nisam vidio nigdje.

 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  "Lijepa li si" je super pjesma, dobro su navijači izabrali. To kaj buju teško pogođeni neki dični antifašisti i kaj buju sve probali kak bi naštetili repki, to smo već navikli !!!