Blogosfera Mad Max!

U Kataru prvenstvo SFRJ ili prvenstvo Austro-Ugarske

Objava 24. siječnja 2015. 26 komentara 15300 prikaza
Hrvatska, Slovenija, Češka, Makedonija, BiH, Austrija, Poljska – niz država iz gotovo jedne velike države Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Hrvatska, Slovenija, Češka, Makedonija, BiH, Austrija, Poljska – niz država iz gotovo jedne velike države Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Hrvatska, Slovenija, Češka, Makedonija, BiH, Austrija, Poljska – niz država iz gotovo jedne velike države

Još od prošlog tjedna Žnora je ostao fasciniran zemljopisom. Stalno je nešto proučavao atlase, karte i grupe sa Svjetskog rukometnog prvenstva. Spajao je i razdvajao, gruntao u sebi, mrmljao si u bradu pa se iznenada presretno nasmijao kao da je otkrio nešto iznenađujuće odlično i tako u krug. Moram priznati da sam premalo gledao i rukomet i zemljopisne karte, a još manje tražio povezanosti između ta dva medija. Žnora se nije dao.

Nadareni ljudi i slab sport
– Kužiš, našu grupu možeš zvati jugoslavensko-austrougarskom grupom. Hrvatska, BiH, Makedonija, pa još Austrija. Šteta što je ždrijeb Sloveniju ubacio u drugi bubanj. Pa Češka, Poljska, Bjelorusija. Bila bi to gotovo idilična atmosfera, kaj veliš – rekao je Žnora. – Žnora, ti si nostalgičar, odbrusio sam s glumljenim prezirom – ali njemu je bilo svejedno. Bio je zabavljen vlastitom matematikom koja je donekle i mogla biti zarazna, čak i ispravna, tek pomalo intrigantna. Ja sam mislio ovako; što je zanimljivo u činjenici da očito postoje sportovi koji su se igrali gotovo isključivo u bivšoj SFRJ i sad, nakon njezina raspada, zemlje koje su se izlegle iz tog raspada logično su naslijedile i bavljenje istim aktivnostima. Uz rukomet, naravno, tu sam vidio i vaterpolo, budući da su već godinama svjetska, a poglavito europska prvenstva, zapravo otvorena prvenstva Jugoslavije.

Dobro, neki će reći da ovi pokazatelji ne govore o ograničenosti sportova, nego o nadarenosti nekih naroda, ali ja nisam vjerovao da je moguće nacionalizirati talent. Nadareni su pojedinci, a narodi su tek nakupine nevoljnika što su se slučajno zatekle na nekom prostoru. Žnora je na to skočio i rekao da Hrvati nisu tu slučajno, da nisu nevoljnici i da, u redu, ako već i jesu nevoljnici, da su onda talentirani nevoljnici. Dirljivo je bilo slušati Žnoricu. On je znao stajati iza vlastitih ideala, što je u životu često moglo biti pogubno. – I sad kaj – pitao sam – sve tako talentirani, možda i prođemo grupu, a onda nitko ne osvoji medalju – pikao sam ga. – Može biti, može biti, a što ako sve uđu u polufinale? – smijao se ne baš pretjerano uvjerljivo. – Onda bi stvarno trebalo pjevati “Hej, Slaveni” – smijao sam se i ja sa stanovitom strepnjom u glasu.

Kako shvatiti ovaj svijet
Ono što je ipak bilo nedvojbeno jest da se ne možemo riješiti jedni drugih, niti se možemo osloboditi jugoslavenskih “okova”. Kako god se stvari razvijale, mi se i dalje mjerkamo preko plota i nekako smo sretniji ako smo bolji od onih koji su nam najbliži. Tako ni ne primjećujemo da je kvaliteta rukometa u padu, da ne postoje više velike, izrazite zvijezde, a one koji su tu u stvari su repovi starijih generacija. Da Hrvatska igra bez vanjske linije, da tri četvrtine golova zabijaju krila, da je sedmi igrač problem, da su se Brazilci gotovo izjednačili u rukometnim i nogometnim dosezima...

Svijet se mijenja, a Žnora, gledajući zemljopisnu kartu, istovremeno to pokušava shvatiti i odbija si priznati. Kad već ne vidiš ništa u budućnosti, onda je logično okretati se u prošlost. Ona je, bez obzira na to koliko mutna, i dalje nekako prisno naša i to do te mjere da je svako malo možemo i mijenjati.     

 • Croman 95:

  Od kuda se stvorio ovaj jugoslovenčić. Nadam se da u Večernjem radi još koji Hrvat, pa ga ovim putem molim, da građaninu novinaru Goranu objasni da je predraga mu juga već odavno propala, te da je put u region završen ... prikaži još! padom crvenog klaviriste iz fotelje.

 • Avatar Matija22
  Matija22:

  Kakva je to Austro-Ugarska bez Mađarske koje gluposti

 • Avatar odvratni VL
  odvratni VL:

  čemu je služio ovaj "članak" ?????????