Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Priče jedne obične mame

Braniti curici da se uređuje je mizoginija

Poručujući jednoj djevojčici da se ne smije kititi zapravo joj poručujemo da je ženstvenost nešto loše i da je kada je ženstvena 'drugotna'.
Objava 04. veljače 2021. 2 komentara 901 prikaza
pixabay.com
pixabay.com
Curice se vole uređivati i u tome nema ničeg lošeg.

Prva već neko vrijeme ne spava u kinderbetu jer ga je prerasla. Tamo negdje prije Božića odlučili smo ga se riješiti jer nam zauzima mjesto u malom stanu, a i shvatili smo da fakat nema potrebe do te mjere udovoljavati mački koja ga je preuzela kao svoj ležaj od kako ga je Prva napustila i prešla na krevet normalne veličine. 

Kako mi je Prva već neko vrijeme govorila da bi voljela usrećiti neko potrebito dijete za Božić, krevetić smo odlučili donirati i u konačnici je dospio u ruke jedne obitelji koja ima dijete mlađe od moje djevojčice. U međuvremenu sam na Facebooku naišla na grupu čija je namjena razmjena stvari koje nekome više nisu potrebne s ciljem smanjenja suvišnog otpada. Tamo možete donirati što god poželite – traperice u koje više ne stanete, pulover kojeg vam je kupila mama i kojeg vas je sram nositi, dječju odjeću koju su vaši klinci prerasli, namještaj koji vam je postao višak u stanu, knjige i slikovnice, nakit, posuđe, hobi pribor... 

Jednako tako, možete i zatražiti ono što vam je potrebno. Tako je neki dan jedna mama zatražila plastične narukvice i dječje torbice za klinke u nekakvoj jasličkoj grupi. Jer se djevojčice od dvije, tri godine obožavaju kititi i vole si nakrcati te narukvice do lakta. Mogu vam odmah potvrditi da je to točno. S Prvom sam to već prošla, a sada to prolazim s Drugom. Suze mi znaju teći od smijeha kad potonja sebi na jednu ruku stavi po šest, sedam plastičnih narukvica pa još uz to doda i nekakvu plastičnu ogrlicu koju objesi oko vrata te onda na glavu navuče rajf s krunom ili, još bolje, sobovim rogovima i divi se sebi kao je 'pjedivna'.  

Neki korisnici grupe su tu mamu napali tvrdeći nešto u stilu da bi trebala tražiti 'nešto ozbiljnije' od nakita jer bi joj cilj trebao biti odgajati djevojčicu kao buduću Marie Curie, a ne kao buduću Kim Kardashian. 

Recite mi da sam glupa i zaostala ako će vam biti lakše, ali ja fakat ne razumijem u čemu je problem. Moja Prva se dan danas voli kititi (doduše, s vremenom je postala umjerenija no što je bila u jasličkoj dobi), voli nositi lepršave haljinice i rajfiće, voli da joj pravim frizurice, kad se kod kuće igra 'dame' bez pitanja mi krade štikle iz ormara u kojima onda nabada po stanu... To isto dijete je s nepunih šest godina naučilo čitati velika i mala slova, obožava brojeve i elementarno računanje i zna nabrojiti sve osnovne organe u ljudskom tijelu jer je sama, bez da ju je itko nukao, od nekud izvukla nekakav medicinski atlas i tražila da je naučim što je što. Dijete je, kako njene odgajateljice u vrtiću redovno potvrđuju, izrazito intelektualno radoznalo. Dakle, sama činjenica da voli izgledati 'kao cura' i dotjerivati se na svoj dječji, pomalo kičast način, uz žive boje i šljokice, nije ni na koji način ubila njenu volju za učenje niti je kognitivno okljastila. 

Drugoj su tek dvije i pol pa mi je još besmisleno govoriti o nekakvoj intelektualnoj radoznalosti i želji za učenjem s njene strane ali, koliko vidim, dijete je sasvim OK i nemam straha da će se pretvoriti u tupavu starletu koja nastupa u nekakvom regionalnom reality show programu zato što danas voli krcati svoje ručice narukvicama. 

Ubijte me, ali ne razumijem što je loše u tome da se djevojčica malo voli srediti, posebno ako to čini na jedan nevin, dječji način, uz nekakve narukvice veselih boja, haljinice koje na sebi imaju slike nekakvih Disney princeza, cipelice sa šljokicama i slično. Ne mislim ni da ima nešto u loše u tome da se odrasla žena želi srediti, kad smo već kod toga. I ne, NE MISLIM da je isto naprosto srediti se da izgledaš lijepo i 'srediti se' da izgledaš poput nekakve jeftine starlete ili porno- zvijezde. I općenito mislim da je glupa ta paranoja da ćeš djelovati jeftino, glupavo i površno ako u potpunosti ne zanemariš svoj izgled. 

Što se tiče malih djevojčica jasličke dobi, tu fazu pretjeranog kićenja treba jednostavno gledati kao normalan dio njihovog razvoja, a ne moralizirati tvog toga. Nije da se u tim narukvicama, ogrlicama i torbicama nalazi nekakva supstanca koja im isisava mozak i pretvara ih u glupače kad odrastu. Niti će moja Druga, ili bilo koja druga djevojčica koja sada ima dvije godine, jednog dana biti u stanju razbiti atom ili pronaći lijek za Alzheimera zato što će joj biti zabranjeno kinđuriti se u jaslicama. 

Ukratko rečeno, jedno (kinđurenje) ne isključuje nužno drugo (intelektualno uzdizanje). Poručujući jednoj djevojčici da se ne smije kititi zapravo joj poručujemo da je ženstvenost nešto loše i da je kada je ženstvena 'drugotna'. Oprostite, ali to je poruka koju svojim kćerima ne želim poslati ni u ludilu. Želim da prigrle svoju ženstvenost i da je u niti jednoj fazi svog života ne smatraju preprekom ili sramotom. Jednako tako, želim da znaju da njihova ljepota i sređenost ni na koji način ne sprječavaju njihov intelektualni razvoj kojeg, usput rečeno, njeno otac i ja svesrdno potičemo i na njega smo ponosni. 

Rekla bih da žene koje u strahu od površnosti i zaglupljivanja brane svojim djevojčicama uređivati se na taj jedan dječje-ženskasti način, unatoč dobrim namjerama koje, vjerujem, imaju, zapravo prakticiraju najgori oblik mizoginije. U suštini im poručuju 'moraš izgledati kao dečko da bi bila pametna'. A samo je kratak korak od toga do 'moraš BITI dečko da bila pametna.' 

Ja to ne mislim. I zato sam sretna kad se moje curice kite i uređuju. Kad nose haljinice. Kad prave frizurice.... Potičem li time nekakvu površnost? Ne bih rekla. Kada bih ISKLJUČIVO bila usredotočena na njihov izgled, onda bi teza o površnosti bila apsolutno točna. No to u našem slučaju nije tako. Skeptični ste? Vjerujte mi, čak i djevojčica s pet, šest narukvica na ruci, u šarenoj haljinici od tila i u cipelicama na šljokice može u ruke uzeti slikovnicu. 

Može slušati vas kako joj pričate priču.
Može naučiti brojiti i računati.
Može naučiti gdje se nalaze London i Pariz.
Može naučiti tko su bili stari Rimljani.
Može naučiti što pokreće automobil.
Može naučiti zašto su šume važne za naš opstanak. 
Može naučiti čemu služi srce kao organ. 
Može naučiti zašto nastaju potresi. 
Može naučiti od čega se pravi sir. 

... i puno, puno toga drugog. 
Zato pustite svoje curice da uživaju, opustite se i ne oduzimajte im ono što ih toliko raduje. Bit će sve OK. 

  • stefj:

    Do kud smo to danas došli da je biti žensko ili muško društveno neprihvatljivo... Danas ima puno maltretiranja djece od strane "politički korektnih", možda i više nego od strane konzervativnih, više ima tih koji namjerno oblače dječake u haljine i ... prikaži još! farbaju im sobe u pinki boje... Najgore u tome je da takvi slučajevi dolaze s odobravanjem javnosti, da niti jedna služba ne reagira, da je to društveno prihvatljivo. Dok obrnut slučaj uvijek doživi osudu javnosti...

  • smrco1407:

    Ti stvarno nemaš pametnija posla? Curice su curice, a dečki su dečki. Daj ne se...i