Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Priče jedne obične mame

Dijete vam je pozvano na rođendan? Ovo je dobro znati unaprijed!

Kad postanete roditelji, kad tad ćete se suočiti s pozivima na rođendane tuđe djece. Dosadašnje iskustvo naučilo me je što je u takvim situacijama (ne)primjereno.
Objava 31. siječnja 2020. 2 komentara 1816 prikaza
Foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Za dječje rođendansko slavlje je najvažnije da se djeca dobro zabave.

Danas se klinci očito ne znaju sami zabaviti na rođendanu.

Znam, zločesta je to pomisao ali prvo mi je ona proletjela kroz glavu kada sam, kao starija mama izvan štosa, tada još neupućena u današnje trendove, doznala da klinci danas uglavnom rođendane slave u igraonicama, uz obvezno vodstvo animatora koji im onda smišljaju sadržaje koje će upražnjavati tijekom rođendanske proslave.

Te igraonice nisu baš jeftine ali, ajde, nekakav 'odokativni' izračun mi veli da zapravo ne bih platila puno manje ni da sam Prvoj, umjesto igraonice u kojoj je prvi put slavila za svoj peti rođendan, ponudila da joj klinci dođu na proslavu doma. A još i ne moraš crveniti pred gostima ako ti negdje skuže prašinu…

Pazi koga (ne) pozivaš
Sve počinje pozivnicama. Koliko za sad vidim, svi ih šalju. Nema više onog 'čuj, u subotu slavim rođendan pa mi dođi ako možeš.' Danas se predaju pozivnice. U vrtićkoj grupi Prve običaj je staviti ih u garderobne ormariće djece.

Jer ih tamo svatko može pronaći.
Jer onda, kao, 'onaj tko nije pozvan neće skužiti'…

Ma vraga neće.

Klincima treba otprilike jedna nano-sekunda da rastrube okolo kako ih je 'Mia pozvala na rođendan u super cool igraonicu'. Tako da ako vaše dijete nije pozvano u tu 'super cool igraonicu', budite sigurni da će ono za to itekako dobro znati.

Kako će reagirati, dalje je na vama.

Ja sam Prvu, čim je dobila svoju prvu pozivnicu i oduševila se, upozorila:
- Čuj, moguće je da te neće svatko pozvati na svoj rođendan.
- Mene?! Ma neeee – nda, skromno nadasve.
- Točno. Svatko ima pravo nekog NE pozvati. I ti imaš to pravo – dala sam joj do znanja.

Praksa ipak pokazuje da ovdje nitko ne želi ispasti 'negativac'.
I zato svatko poziva svakog.
Pozivnice se stavljaju u sve garderobne ormariće, bez iznimke.

Javite dolazite li ili ne
Na vama je onda donošenje odluke na koje pozive ćete se odazvati, a na koje nećete. Što god odlučili, i iz kojeg god razloga to odlučili, red je ljudima javiti dolazite li ili ne.
Ne mogu to dovoljno naglasiti.
Red. Je. Ljudima. Javiti. '

Hvala vam na pozivu, Eva će doći na Larin rođendan.'
'Žao nam je, Laura ne može doći na Filipov rođendan jer isti dan slavimo rođendan njene bake/jer imamo druge obveze/jer je nema tko voziti/jer je bolesna/jer…' Što god.

Red je javiti.

Tako sprječavate moguće probleme u organizaciji proslave i lakše ćete poštedjeti suza malog slavljenika. Ako malom Mariju već neće doći na rođendan njegov dobar prijatelj Vito, nije baš upitno da to razočaranje doživi u trenutku kad je slavlje već počelo. Bolje bi bilo da mama i tata na to Marija pripreme unaprijed. Jer je Vitina mama bila uviđajna i javila je da on ne dolazi.

Dobro, postoje iznenadne, ad-hoc situacije u stilu 'Marija je prije pola sata počela povraćati' ali ovdje ne govorimo o tome…

A kako uopće odlučiti kome dođi na proslavu rođendana, a kome ne?

Da pitate moju Prvu, ona bi išla svakome. Obožava rođendane. Za sad smo uspjeli pratiti taj ritam (a i nju je poslužilo zdravlje) pa je doista i bila na svim rođendanskim slavljima na koja je pozvana. No moguće je da ćemo jednom to morati početi filtrirati, ako ona to već ne počne činiti sama. Nekako slutim da će se na kraju međusobni pozivi svesti na tu neku njenu vrtićku ekipu bliskih prijatelja i prijateljica. Vidjet ćemo…

Odolite megalomaniji
A pokloni? Što s njima?

Nepisana etiketa je tu vrlo nedvosmislena – ako vaše dijete dolazi drugom djetetu na rođendan, donosi poklon. Točka. Izuzetak se može napraviti samo ako je slavljenikova obitelj to izričito tražila. Na primjer 'nemojte davati poklone već dajte lovu za azil za životinje.' Ali, da vam pravo kažem, mi takvo što još nismo doživjeli.

Ni ne očekujem da doživimo jer su to predškolska dječica. A oni vole dobivati poklone. I to je sasvim normalno.

Koliko potrošiti na njega? Dugo sam se dvoumila što vam ovdje napisati, trebam li uopće predlagati neki iznos u kunama. Nisam sigurna jer nekome je 500 kuna trivijalan iznos, a netko će i 100 kuna osjetiti na obiteljskom budžetu.

Ono što ipak mogu reći jest da čvrsto vjerujem da u dijeljenju rođendanskih poklona djeci ne smije biti megalomanije. Djeca ionako vrlo, vrlo rijetko razumiju stvarnu materijalnu vrijednost onog što im se kupilo. Moju Prvu će, recimo, više razveseliti nekakva 'barbikoidna' lutkica u uniformi zubarice s pripadajućim rekvizitima, a koja se da kupiti na obližnjem kvartovskom kiosku za četrdesetak kuna nego da joj kupite nekakav komad nakita od pravog zlata za kojeg ćete možda dati stotinjak eura ili više.

Je, šminkerica je ona i voli nakit, ali nju pojam kao što je 'pravo zlato' ne impresionira. Čak će radije pasti na nekakvu narukvicu iz H&M-a s Anom i Elsom. Djevojčica je, pobogu.

Dobro je osluškivati želje djece. Ako nemate baš nikakvu ideju što kupiti, pitajte svoje dijete zna li što mali slavljenik posebno voli. Ili, još bolje, pitajte njegove roditelje. Možete čak i otvoreno pitati što dijete želi ili što mu treba. U tome nema ničeg neprimjerenog.

Kad je iznos love koju ćete potrošiti u pitanju, nedoumice su nešto manje ako je to drugo dijete, na čiji je rođendan vaše dijete pozvano, već bilo na rođendanu vašeg klinca ili klinceze.

E sad, ako je Laura vašoj kćeri donijela poklon u vrijednosti od 500 kuna, onda je malkice nezgodno da ona Lauri donese nešto u vrijednosti od 50.
Pa onda i vi donesete nešto u vrijednosti od 500.
Pa mama od Nine dozna da su vaša princeza i Laura dobile poklone od po 500 kuna.
Pa je sad njoj neugodno pojaviti se s nečim od 100. Pa i ona kupi poklon od 500.
Onda za sve to čuje mama od Marka pa i ona kupi poklon od 500…
Pa mama od Igora…
I tako se to proširi, i sad svi kupuju poklone od 500 kuna, uključivši i one koji za taj iznos rade tjedan dana, i imate problem.
Ogroman problem.

Zato kažem, dobro je odoljeti megalomaniji.

Čak bih preporučila neku vrstu dogovora s mamama i tatama iz vrtića oko nekog okvirnog iznosa novca za poklone koji se neće premašivati.

Pokloni se otvaraju poslije slavlja
Dogovorili takvo što ili ne, vidim da je praksa da mali slavljenik na samoj rođendanskoj zabavi u igraonici ne otvara poklone.

To mi je, kada sam doznala, na prvu loptu djelovalo malo tužno jer znam koliko se djeca vesele poklonima, šuškanju šarenog papira pri otvaranju i onog prvotnog iznenađenja, ushita koji ih obuzme kad vide što su dobila.

A onda sam promislila i shvatila da je ovako bolje.
Neka otvaraju poklone poslije, kod kuće.
Evo zašto.

Prvi razlog je gore već spomenuta lova.

Ako malom Gabrijelu svi za rođendan poklone fensi-šmensi (čitaj: skupe) poklone, a poklon vašeg djeteta je skromniji (jer nemate za više ili jednostavno jer ne vjerujete u preseravanja tog tipa), ostali bi mogli vaše dijete posramiti.

Drugi su – klinci i njihova beskompromisna iskrenost.

Mi odrasli već znamo (ili bi barem trebali znati) odigrati pristojno pa ćemo, uz makar namješteni smiješak, kulturno zahvaliti i na poklonu koji nam je možda odvratan, ili na nečemu što već imamo i što nam fakat ne treba. Očekivati takvo što od djece vrtićke dobi je iluzorno. Čak i super fino, vrhunski odgojeno dijete teško će sakriti razočaranje ako dobije poklon koji mu nije po volji. Zato, velim, zbilja ih je bolje otvarati doma.

Ne, sekica ne ostaje
Ako vaše dijete odlazi na rođendan u igraonicu, poštujte vrijeme kada trebate doći po njega. Nije u redu da nečiji mama i tata ili tete u igraonici preuzimaju brigu o vašem zlatu jer ste se vi zapričali na kavi ili ste doma prekasno krenuli sušiti kosu.

Dođite po dijete na vrijeme.

I još samo ovo… Ako ih imate dvoje djece, ne dovodite ono drugo ako nije pozvano.

Ne, ne možete reći: 'S Kristinom je došla i njena mlađa sekica jer nemamo kuda s njom.' O da, imate. To što bi vi popili kavu na samo i uvalili mlađu sekicu tetama u igraonicu ne znači da je to u redu.' Sekica nije pozvana, sekica ne ide na proslavu. Točka.

  • Avatar Sandra Sabljak Gojani
    Sandra Sabljak Gojani:

    Nama uvale starije dijete iako moji na njihove rođendane nikad ne budu pozvani.

  • kbr:

    500 kn? o kakvim vi standardima pričate? kad bih za svaki rođendan davao poklone od 500 kn trebao bih opljačkat banku