Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Priče jedne obične mame

Fatalni Splićanin i dama sa šeširom - ljetna romansa dvoje petogodišnjaka

A onda se pojavio Pavao i ona je zaboravila na sve svoje nevolje. Iz Splita je, ima pet i pol godina kao i ona, i kliknuli su na prvu. Podlegla je tipičnom klišeu i pala na njegovo vozilo - romobil kojim se šepurio vozeći ga uz obalu.
Objava 14. kolovoza 2020. 1 komentara 1995 prikaza
unsplash.com
unsplash.com
Ljeto bez romanse? Nije to 'to'.

Dogodilo se to sasvim iznenada. Prva, stoji na rubu rive i zadivljeno promatra turistički brod na kojeg se već dulje vrijeme želi ukrcati, suprug i ja koji metar dalje od nje s Drugom koju on drži u naručju jer je baš te večeri odlučila biti lijena i ne hodati, svjetlo zelenog svjetionika na rivi preko puta lagano žmirka, tamno plavo more se mreška, a vjetar lagano puše čineći vruću ljetnu noć podnošljivijom. Trebala je to biti sasvim obična obiteljska ljetna šetnja.

Džentlmen s rive
A onda je Prva vrisnula. Iznenadni, malo snažniji nalet vjetra otpuhao je njen ružičasti šeširić od slame s njene glave pravo u more. 
- Moj šešir! Ajme, što ću sad? Trebam ga! - zavapila je. 

Već sam bila spremna provesti noć pokušavajući smiriti neutješnu petogodišnjakinju kad je na scenu stupio nešto malo stariji džentlmen koji je hitrom reakcijom uhvatio šeširić pomoću svog pribora za pecanje. 

Oduševljena Prva mu je ushićeno zahvalila, a potom je još dugo pričala o tome kako je sretna jer i dalje ima šeširić kojeg joj je ne tako davno kupila baka. Ipak, drugog jutra prišla je svom tati i ozbiljnim glasom mu rekla: 
- Čuj, tata, ja sam onom dečku zahvalila jer je spasio moj šešir ali... - pogledala ga je ispod oka i prozborila ozbiljnim tonom - ali znaš, mislim da me ne mora ženiti. Ipak ću se ja udati za Adriana. 

Budući suprug 
Adrian je njen vršnjak iz vrtića koji je prije nekih godinu dana, ni kriv ni dužan, proglašen njenim budućim suprugom. Čvrsto je odlučila: 
- Ja ću imati bijelu, dugu vjenčanicu, a on će imati odijelo i kravatu. Neću da mi dođe u nekakvim trapericama i jakni pa da me osramoti. 

Nda. Ona je po pitanju odijevanja i nekakvih društvenih običaja teška konzerva. Rođena je takva. 
Trebam li vam uopće reći da Adriana nitko ništa nije pitao? 
Nitko ga nije pitao ni što misli o Pavlu. 

'A tko je, pak, sad taj Pavao?', pitate se. 

Pavao se u njenom životu pojavio prije tri dana. Upoznala ga je na plaži u blizini kuće, i to neposredno nakon što sam ja osujetila katastrofu. Mlada dama se umalo nabola na ježa i to ju je do te mjere uplašilo da je 'čvrsto odlučila' prekinuti ljetovanje i vratiti se 'svom milom i dragom domu' u Zagrebu.  Djelomično ju je utješio tek moj prijedlog (koji je u međuvremenu usvojen) da joj kupimo one beskrajno ružne, ali zapravo praktične papučice za more koje pomažu da ne razderete stopala na oštro kamenje ili se - nabodete na ježa. 

Mala ljetna romansa
A onda se pojavio Pavao i ona je zaboravila na sve svoje nevolje. Iz Splita je, ima pet i pol godina kao i ona, i kliknuli su na prvu. Podlegla je tipičnom klišeu i pala na njegovo vozilo - romobil kojim se šepurio vozeći ga uz obalu. Odmah je vrisnula kako i ona ima jedan te otrčala do kuće kako bi ga uzela iz spremišta. 

I tako je krenula njihova mala ljetna romansa... ako tako možemo nazvati ono što proživljava dvoje petogodišnjaka. Već iste večeri su se ponovo našli na romobilima i cičući se vozili pješačkom zonom koja se nalazi u neposrednoj blizini naše kuće. 

Rastanak nije prošao dobro. Saznanje da mora otići kući na spavanje je moju prvorođenu jako uvrijedio. Nije pomoglo ni kad sam joj rekla da je Pavlova mama PRVA rekla da ON mora kući, u krevet.

-  Ja NIKAD nisam umorna - ljutilo je protestirala - Želim ostati ovdje vani! 
- Da. Ostat ću ovdje cijelu noć i vozit ću romobil s Pavlom. 
-  Ali, Prva... - pokušavala sam je urazumiti - Pavao upravo ide kući. Spavati. Mama ga je pozvala. 

Odbila je daljnji razgovor. Samo je uvrijeđeno frknula nosom i odjurila na svom romobiliću. Srećom, prema našoj kući. Ostavila ga je u spremištu i plačući ušla u kuću lamentirajući kako je 'nepravedeno jer mora ići doma' i kako 'nikada neće doći jutro' kada će vidjeti Pavla. Muž i ja smo se pogledavali njoj iza leđa brzo shvativši neminovnu istinu...

Zatreskala se. Na jedan tipično dječji nevin način, ali to je to. 

'Izgledam li dobro u ovome?' 
Od onda Pavao i ona koriste svaki slobodan trenutak da budu zajedno. Skupa se kupaju, voze romobile, igraju se... I da, s njim sada uživa u promatranju MORSKIH JEŽEVA. Mami i tati je plakala ko kišna godina na pomisao da će se nabosti na  jednog od njih, pred Pavlom je frajerica koja se ne boji morskog ježa.

 Kada se on sa svojom mamom pojavi u našem dvorištu i stane je dozivati događa se ono što sam mislila da nikad neću doživjeti - poslovično ENORMNO spora Prva, koja je u stanju jednu cipelu navlačiti na noge po desetak minuta -  odijeva se brzo poput munje. Njeno spremanje prati i veselo cičanje uz oduševljene komentare kao što su: 
- Pavao će me sada vidjeti u moj lijepoj roza haljini na princeze!
- Pavao će vidjeti moje sandale!
- Pavao će vidjeti kako je moja kosa lijepa i mirišljava!

... i naravno, bilo je tu i neizbježno pitanje djevojke koja se sprema na spoj: 
- Izgledam li dobro u ovome? 

Za koga se udati? 
Da, pet i pol godina joj je. I fatalni mladić Pavao potpuno ju je opčinio. A tu su sad i neke tako tipično ženske dileme...

Jučer mi je u jednom trenutku prišla i rekla: 
- Pavao me je pitao: 'Hoćeš li se sa mnom vjenčati?' 
- I? Što si mu odgovorila? - trudila sam se zadržati ozbiljan izraz lica. 
-  Da ću se udati za drugog. Za Adriana. 
- Okeeeej... - oprezno sam izustila znajući da slijedi uvod u nešto dramatičnije. 
-  Ali Pavao želi da se za njega udam! - zavapila je onim tonom tipičnom za djevojku koja hini da joj je tobože krivo jer je nekome poželjna pa je to, kao, opterećuje. 
- I što ćeš sad? 
- A ne znam. Ne mogu se odlučiti. Obojica su mi zgodni. Joooooj. 

I tako je moja mala fatalna zavodnica u dilemi. Ono što suprug i ja znamo, a ona još ne zna, je da Pavao za koji dan odlazi s mamom i tatom u Split. Imam neki osjećaj da će se njegovom odlasku najviše naveseliti Druga koja je, sirota, sad pala u drugi plan jer ju je starija sestra otpilila zbog 'frajera' i koja sada utjehu nalazi u gumenim bombonima. 

Kako će Prva reagirati, ostaje vidjeti. 

A Adrian? Siroti Adrian o svemu ovome ništa ne zna. Ne zna ni čitati pa nema opasnosti ako nabasa na ovaj blog. 
Možda i bolje. 
Što se događa na moru, ostaje na moru.