Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Priče jedne obične mame

Hrvatska pošta umalo je zaustavila našeg Djeda Božićnjaka!

Moja Prva ovaj put ima vrlo određenu želju za Djeda Božićnjaka. Poklon će dobiti ali je put do njega bio kompliciraniji no što sam mislila da će biti u trenutku kad sam odlučila potajno preuzeti ulogu njenog najdražeg bradonje.
Objava 12. prosinca 2021. 0 komentara 1203 prikaza
pixabay.com
pixabay.com
Ovaj put je 'Djed Božićnjak' malo zapeo u Hrvatskoj pošti...

Sve je počelo još negdje krajem ljeta. Toga dana vratili smo se s plaže i dok smo čekali da nam tata pripremi večeru uvalili smo se pred televizor na kojem je upravo počeo Disneyev crtić Vaiana: Potraga za mitskim otokom kojeg Prva nikada prije nije gledala. 

Očekivala sam da će joj se crtić svidjeti jer ona obožava sve što ima veze s morem i brodovima. A poznavajući nju, očekivala sam i da će brzo nakon gledanja izgovoriti sljedeću rečenicu: 
-    Mama, želim Vaiana Lego! 

Naravno, izgovorila ju je. Moram priznati da joj volim kupovati legiće. No kad je Prva izustila da želi OVAJ Lego, skužila sam da bismo mogli imati problem. Naime, Vaiana se u kinima prikazivala prije ni sama više ne znam koliko godina pa se zato taj Lego više ne prodaje u dućanima. I to sam joj odmah rekla:
-    Čuj, Prva, to ti je dosta star crtić,a time i dosta star Lego. Što znači da ga više nema u dućanima i da ga moram tražiti na internetu, vidjeti ako ga netko prodaje preko oglasa. Zato ti NE MOGU OBEĆATI da ću ga naći i da ću ti ga moći kupiti. Moguće je i da ćeš morati duuuugo čekati na njega. 
-    Ali, mama, ja imam rješenje! 
-    A to jeeeee...? 
-    Pa mogu ga naručiti Djedu Božićnjaku! 
-    Ahm, Prvaaaa...
-    Da! Da! Da! Kad dođe Božić meni će Djed Božićnjak donijeti Vaiana Lego! TOOOOOOOOOOO!!!! 
-    Akhm... 

Da. Uvalila me je. Ni prvi ni zadnji put, to mi je jasno. Ali ajde, barem mi je moja mala mudrijašica dala vremena da nešto pokušam pronaći tamo negdje do... sada. I tako sam ja, bez njenog znanja, pronašla jedan polovni Vaiana Lego u dobrom stanju, na e-bayu. Bolje rečeno, pronašao ga je moj muž.
-    Ej, evo našao sam! Frajer to prodaje u Engleskoj, ali pazi, moraš se bidati za to. 
-    A? 
-    Moraš se bidati! Cijena je sad na 39 funti ali bidanje ti traje još dva dana, šesnaest sati i trinaest minuta i sad, ti se moraš bidati i ako tvoj bid bude najveći, onda je taj Lego tvoj! Bidaj ODMAH! 
-    Jeboteled, Imaš pravo, idem ODMAH bidati. Idem frajeru ponuditi 40 funti! 
I tako... ponudila ja 40 funti. 'You're currently the highest bidder'. Jeeeeej. Legići će biti moji. Kad tamo... 

Cca par sati kasnije. Muž: 
-    Ovaj... čuj... koliko bi ti ovaj tren došao taj Lego? 
-    Paaaa... kad zbrojim tih 40 funti pa plus transport plus carina iz Engleske, cca 90 eura. Puno, al' što da velim, nema druge Lego Vaiane trenutno na e-bayu, osim još skupljeg. 
-    Čuj... ima. 
-    HAAA?! 
-    Ma, ima. Ima neki tip u Francuskoj koji prodaje. Nema carine jer je EU, šipment je samo šest eura, što je puno manje nego iz Engleske, i nema ti carine. I nema bidanja, ako platiš ovu cijenu tu koja piše odmah, to je to. Sve skupa ti dođe cirka duplo jeftinije nego ovo za što se bidaš. 
-    Kvragu, ti si rek'o da se odmah bidam! 
-    A nisam vidio ovo iz Francuske. 
-    I ŠTO da ja sad radim kad sam na onome iz Engleske the highest bidder???
-    Ajde vidi, sigurno postoji nekakva fora na e-bayu da povučeš bid. Guglaj, jebo te. 

Guglala. Ako niste znali, na e-bayu možete povući bid ali samo pod određenim uvjetima.  

Ako ste upisali krivi iznos u ponudi. Nisam. Ponudila sam pola funte više od zadnjeg ponuđača. Manje od toga ne smijem ponuditi, a više ne želim. 
Ako se opis predmeta kojeg želim kupiti značajno promijenio od kako sam dala ponudu za njega. Nije se promijenio ni slova. 
Ako mi prodavatelj nije odgovorio ni putem e-maila ni putem telefona. Nisam ga nikad kontaktirala pa mi nema što odgovoriti. 
Iiiiii...ako kontaktiram prodavatelja i izložim mu jaaaaaaako dobar razlog zašto želim povući bid. Reći 'znate, netko to prodaje duplo jefitnije od Vas, ali ja to nisam na vrijeme skužila' mi nije zvučalo kao dobar razlog. Bio mi je bed poslati takvu poruku. 
Pa nisam poduzela ništa. To jest, jesam. Čekala sam da netko nadmaši moju ponudu što se, naravno, nikako nije događalo. Čak me je i moj Gmail svako malo na to podsjećao. 'Congatulations, you're the highest bidder for product... Vaiana Lego... You're just hours away from purchasing it!' 
Nda... Jeeej. 

Ujedno sam svako malo pogledavala je l' se ono duplo jeftinije u Francuskoj još uvijek prodaje... 

No da vam odmah kažem, ovaj dio priče završio je dobro. 
-    Eeeeeeej, brzoooo, brzoooo vidi! Netko me je outbidao doslovno tri sekunde prije kraja!!! 
-    Opaaaaa! 
-    Daaaaaa. Idem sad kupiti onaj francuski Lego. 

Rečeno, učinjeno. Naručila ja Lego Vaianu iz Francuske. Cca duplo jeftiniju od one iz Engleske. Uplata karticom prošla odmah, par sati kasnije javila mi se i cura koja to prodaje porukom. Proizvod je krenuo, imam link za praćenje paketa. Jeeeeej. 

A onda je krenula muka po Hrvatskoj pošti. 

OK, ne ODMAH... nekoliko dana kasnije. Točnije rečeno, prošli četvrtak kad mi je na trackingu bilo navedeno da je 'pokušana dostava na adresu', što sam vidjela još na poslu. Dođem doma, nikakve obavijesti u sandučiću nema. Prenem se. Ali ajde, mislim, 'neću dizati frku, možda je čovjeku ispao papirić, možda je zaboravio... ionako vele na trackingu da će dostavljati još jednom.' I tako ja, odgojena da budem fina i pristojna i da mi svi seru po glavi ne dižem frku. 

Par dana kasnije, opet ista priča. Ja na poslu, vidim da su pokušali dostavu. Zovem poštu, kažem im da mi zadnji put nitko nije ostavio ama baš ništa u sandučiću i pitam: 
-    Hoće li mi ovaj put STO POSTO ostaviti nešto?
-    Da, da, da, ma ne morate UOPĆE brinuti, siiiigurno vam je cedulja u sandučiću. 

Dođem doma i – cedulje nema! 

Gledam opet što sam napisala kad sam naručivala. 
Ime štima. 
Prezime štima. 
Adresa štima. 
Na parlafonu mi piše prezime velikim tiskanim slovima. Ne mo'š ga fulat'. 
Na sandučiću isto. 
Ali cedulje nema pa nema. 

Odem drugo jutro u poštu. Ispričam sve to. 
-    Haha, ali znate, to Vam se uopće nije još dostavljalo. 

Gurnem ženi na šalteru u lice mobitel na kojem se vidi tracking i na kojem JASNO PIŠE da je BIO pokušaj dostave na adresu. Njena reakcija? 
-    Ahaaa... čekaje malo. 

Da skratim priču, paketa nema. I sad, krenu oni meni muljati da će 'oni vidjeti što je' i da napišem žalbu na nekakav mail tipa pošta-et-gmail-kom za koji mi je odmah jasno da ću odgovor eventualno dobiti tamo negdje za koji mjesec i bit će nešto tipa 'žao nam je zbog Vašeg iskustva,  ali mi tu više ne možemo ništa'. Kažem da neću. Nude mi da dam broj mobitela, da će me 'netko već nazvati'. Uporno mi odbijaju reći RAZLOG zbog kojeg mi čak DVA PUTA nije bila cedulja u sandučiću unatoč pokušaju dostave. I vidim da me se jasno žele riješiti. 

Ja, tvrdoglava ko magare, ovaj put pošaljem kvragu i fin odgoj i pristojnost i sve i ne dam se. 
-    Želim znati GDJE JE MOJ PAKET. Sada. 
-    Ovaj... čekajte malo... 

Čekam. Vele mi da mi je paket u dispečerskom centru u Velikoj Gorici. I ono, kunu mi se Isusom, Marijom, ocem i majkom da će me netko od tamo nazvati i reći kad će mi ga dostaviti. Ajde, ostavim broj mobitela i odem iz pošte. 

Kad tamo.. fakat me zovu s nekog fiksnog broja oko pola sata kasnije. 
-    Jeste sada doma? 
-    Ne, idem na posao.
-    A kad JESTE doma? – točno osjetim kolutanje očima s druge strane slušalice. 
-    Iza pet – ono, 'oprostite što radim'. 
-    Dobro. Onda će Vam naš dostavljač danas iza pet dostaviti paket. 
-    Danas? Sto posto danas? 
-    Da. Danas iza pet. 
-    Možete li mi prije toga slovkati moje ime, prezime i moju adresu? 
-    Gospođo, je li to stvarno potrebno. 
-    Da. Potrebno je. 

Slovkali mi. I još zapisali moj broj mobitela da me dostavljač nazove ako parlafon slučajno zašteka. Ja pojurila doma da stignem i prije pet. Čekam. Svako malo gledam kroz prozor da vidim je l' dole dostavljački kombi. Velim i Prvoj da gleda i lažem joj da mi stiže 'nekakav paket za posao'. 

Kombi ne dolazi. Da barem malo skratim ovu sagu, napisat ću samo ovako: nitko se nije pojavio do sedam. 

Idem zvati onaj broj s kojeg su me zvali i zaklinjali mi se da ću 'danas sigurno dobiti paket'. Usput, u međuvremenu sam skužila da to uopće nije broj centrale u Velikoj Gorici već one iste lokalne pošte u kojoj sam to jutro bila. Krenem zvati taj broj. Zvoni, zvoni, zvoni, zvoni, zvoni, zvoni, zvoni i zvoni do besvijesti... nakon ne znam više koliko pokušaja netko NAPOKON diže. 

Srećom, javlja mi se normalna osoba. Ispričam joj što se sve dogodilo. Traži me natrag moj broj i moli da joj dam malo vremena da vidi što je bilo pa da će mi javiti. Da mora vidjeti di je paket. 
Čovjek bi očekivao da će u 21.  stoljeću netko to vidjeti u par sekundi. Ne. Nazvala me je za nešto više od pola sata. U redu, moram priznati da je bila iznimno ljubazna i susretljiva. Ispričala mi se i rekla da je paket I DALJE u Velikoj Gorici. 

-    Dobro, dajte mi onda KONAČNO reci zašto ja već dva puta dobivam na tracking poruku da se pokušalo izvršiti dostavu na moju adresu? 
-    Ah, znate, poštar je naveo kao razlog 'ostalo'. 
-    Pa dobro, a što znači to 'ostalo'???
-    To Vam znači da zapravo nije ni krenulo to iz Gorice. 
-    A ZAŠTO nije krenulo? 
-    Jer poštar nije stigao. Imao je puno posla. 

TRI puta nije stigao. 'Jer je imao puno posla'. Bravo. 

-    A kada će stići? – trudim se zvučati normalno jer vidim da se žena fakat trudi i da mi želi pomoći pa ne želim ispasti šupak prema njoj. 
-    Evo, ovako... ajmo mi sada dogovoriti dostavu... 

Uglavnom, uspjela sam s njom dogovoriti da mi paket sutradan ujutro dostave, na ruke, u  firmu. Dogovoreno vrijeme dostave bilo je između 9 i 3. 
Paket su mi dostavili u 9:00. U odličnom stanju. 

I tako će moja Prva od 'Djeda Božićnjaka' ipak dobiti svoju Lego Vaianu. Ponekad mi roditelji zbilja prođemo Scile i Haribde kako bismo usrećili svoju djecu. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.